Για πρώτη φορά, οι New York Times φωνάζουν στο εξώφυλλο: Η χρήση όπλων στην Αμερική είναι ηθικό σκάνδαλο και εθνική ντροπή! [εικόνες] - iefimerida.gr

Για πρώτη φορά, οι New York Times φωνάζουν στο εξώφυλλο: Η χρήση όπλων στην Αμερική είναι ηθικό σκάνδαλο και εθνική ντροπή! [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Η επιδημία της κατοχής όπλων». Με αυτό τον τίτλο, η έγκριτη και διάσημη αμερικανική εφημερίδα New York Times δημοσίευσε το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου editorial στο εξώφυλλο. Κάτι τέτοιο είχε να συμβεί από τις... 13 Ιουνίου 1920.

Αφορμή στάθηκε το τελευταίο μακελειό του Σαν Μπερναρντίνο, στην Καλιφόρνια, όταν ζευγάρι μουσουλμάνων σκότωσε 14 αθώους πολίτες, την περασμένη εβδομάδα.

Το γεγονός ότι οι NYT έβαλαν στο εξώφυλλο αυτή την είδηση και πήραν θέση εναντίον της κατοχής όπλων (σε αντίθεση με την πλειονότητα της κοινής γνώμης στις ΗΠΑ) είναι μεγάλο γεγονός. Στον αμερικανικό Τύπο, οι σελίδες ειδήσεων και τα κύρια άρθρα που εκφράζουν την άποψη της διεύθυνσης είναι παραδοσιακά και καθαρά ξεχωρισμένα. Μάλιστα, αστειευόμενος, ο διευθυντής σύνταξης των New York Times, Dean Baquet, συνέκρινε τον διαχωρισμό αυτών των σελίδων της εφημερίδας με τον χωρισμό Εκκλησίας και Κράτους!

Το κύριο άρθρο του 1920 και το κύριο άρθρο του Σαββάτου:

Για πρώτη φορά, οι New York Times φωνάζουν στο εξώφυλλο: Η χρήση όπλων στην Αμερική είναι ηθικό σκάνδαλο και εθνική ντροπή! [εικόνες] | iefimerida.gr 0


Στον απόηχο της παρανοϊκής δολοφονίας 14 ανθρώπων στην Καλιφόρνια αλλά και πρόσφατα άλλων φόνων σε κέντρο εκτρώσεων στο Κολοράντο, η New York Times αποφάσισε να κάνει μια εξαίρεση. Ο διευθυντής έκδοσης Arthur Sulzberger Jr., αιτιολόγησε αυτή την απόφαση λόγω της θέλησης «να περάσουμε ένα δυνατό μήνυμα απόγνωσης και θυμού εξαιτίας της ανικανότητας της χώρας μας να βάλει τέλος στην επιδημία της κατοχής και χρήσης όπλων». Γράφει επίσης ότι «ακόμη και στην εποχή του ντίτζιταλ, η πρώτη σελίδα παραμένει ένα εξαιρετικά δυνατό, ισχυρό μέσο για να αναδείξουμε τα προβλήματα που απαιτούν όλη την προσοχή μας».

Ο Arthur Sulzberger Jr.:

Για πρώτη φορά, οι New York Times φωνάζουν στο εξώφυλλο: Η χρήση όπλων στην Αμερική είναι ηθικό σκάνδαλο και εθνική ντροπή! [εικόνες] | iefimerida.gr 1


Το πρωτοσέλιδο αυτό εντιτόριαλ των NYT είναι αναμφίβολα πολύ ισχυρό.

«Το γεγονός ότι οι πολίτες μπορούν νόμιμα να αγοράσουν όπλα για να σκοτώσουν ανθρώπους, γρήγορα και αποτελεσματικά, συνιστά ένα ηθικό σκάνδαλο και μια εθνική ντροπή», γράφει.
Προσθέτει, μάλιστα, ότι ανεξάρτητα από το αν το ζευγάρι του μακελειού στην Καλιφόρνια είχε πιθανόν κίνητρα τρομοκρατίας και εμπνεύστηκε από το ισλαμικό κράτος «οι δολοφονίες ανθρώπων συνεχίζονται σταθερά και από αυτή την άποψη συνιστούν όλες πράξεις τρομοκρατίας».
Η κοινή γνώμη στην Αμερική δεν συμφωνεί με αυτή την άποψη και σταθερά οι αμερικανοί πολίτες πιέζουν μέσω των πολιτικών να μην απαγορευθούν τα όπλα και η οπλοκατοχή. Είναι ενδεικτικό ότι στο διαδίκτυο κυκλοφόρησε την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου το πρωτοσέλιδο των ΝΥΤ το οποίο κάποιος αναγνώστης το είχε πυροβολήσει!

Για πρώτη φορά, οι New York Times φωνάζουν στο εξώφυλλο: Η χρήση όπλων στην Αμερική είναι ηθικό σκάνδαλο και εθνική ντροπή! [εικόνες] | iefimerida.gr 2


Δεν έλειψαν βέβαια και κάποιοι που επικρίνουν την έγκριτη εφημερίδα, η οποία επέλεξε να βάλει πρωτοσέλιδο εντιτόριαλ για τα όπλα, για πρώτη φορά μετά από 95 χρόνια.
«Αυτό σημαίνει ότι η ΝΥΤ δεν είχε πρωτοσέλιδη άποψη για τον κομμουνισμό, για το ολοκαύτωμα των Εβραίων ή την αμερικανική συντριβή στο Βιετνάμ. Πρόκειται για θέματα για τα οποία η εφημερίδα δεν έκρινε ότι έπρεπε να ρίξει όλο της το βάρος», σημειώνει ο δημοσιογράφος της NPR, David Folkenflik.

Την ίδια απορία εξέφρασε και ο ρεπουμπλικανός χρονικογράφος της National Review, Jonah Goldberg.
«Η συμφωνία των Βερσαλλιών, η Μεγάλη Υφεση, το Περλ Χάρμπορ, η γερμανο-σοβιετική συμφωνία, το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, ο μακαρθισμός, το Σχέδιο Μάρσαλ, η κρίση των πυραύλων στην Κούβα, η δολοφονία των Κέννεντι, το Γουότεργκέητ, το Βιετνάμ, το AIDS, ο γάμος ομοφυλοφίλων κλπ. Να μερικά θέματα για τα οποία η ΝΥΤ αποφάσισε να μη δημοσιεύσει πρωτοσέλιδο εντιτόριαλ στο εξώφυλλο».
Αντιδράσεις προκλήθηκαν και από πολλά άλλα ΜΜΕ. Η Washington Post εκτιμά ότι «το ερώτημα είναι αν αυτού του είδους τα μηνύματα μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές. Και εκείνοι που το ελπίζουν κινδυνεύουν να απογοητευθούν».
Από την πλευρά του το έγκριτο σάιτ Slate.com, βγάζει όλη την ειρωνεία του. Θυμίζει ότι το προηγούμενο πρωτοσέλιδο εντιτόριαλ της ΝΥΤ το 1920 είχε γραφεί για να προειδοποιήσει τους αναγνώστες πόσο μέτριος και ανίκανος ήταν ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για τον Λευκό Οίκο, Warren G. Harding:
«Και τελικά, κέρδισε», γράφει το Slate.com.

Για πρώτη φορά, οι New York Times φωνάζουν στο εξώφυλλο: Η χρήση όπλων στην Αμερική είναι ηθικό σκάνδαλο και εθνική ντροπή! [εικόνες] | iefimerida.gr 3
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ new york times εντιτόριαλ όπλα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ