Χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο χρήσης βίας, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας διαβεβαίωσε πως η Ειδομένη θα «καθαρίσει» τις προσεχείς ημέρες από μετανάστες.
«Η Ειδομένη θα ''καθαρίσει'' από μετανάστες στις επόμενες μέρες. Θα εφαρμοστούν οι νόμοι», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Mega, τονίζοντας, ωστόσο, πως «καταβάλουμε προσπάθεια να μην πέσει ξύλο, αλλά η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει τους νόμους».
κατειλημμένη είναι η σιδηροδρομική γραμμή, δεν μπορείς σαν κράτος να μην αντιδράσεις», προσέθεσε.
«1.500 μετανάστες γύρισαν από την Ειδομένη και περιμένουμε άλλους 1.500... Όσοι θέλουν αίτηση άσυλου θα τους δώσουμε δυνατότητα να το κάνουν... Παρά πολλοί μετανάστες θέλουν να επιστρέψουν μόνοι τους στις χώρες τους υπάρχει πρόγραμμα οικειοθελούς επιστροφής, θα γίνουν και απελάσεις», δήλωσε, ακόμα, ο αναπληρωτής υπουργός και υπογράμμισε πως «σιγά – σιγά οι μετανάστες αποσύρονται από την Ειδομένη... 1.000 μετανάστες είχαν μείνει χθες».
Παράλληλα, ο κ. Μουζάλας προειδοποίησε πως «Αν συνεχίσουν να υψώνονται φράχτες το προσφυγικό θα επιδεινωθεί».
Σχετικά με τη Frontex κατήγγειλε πως τους έχει ζητηθεί να έρθουν στην Ελλάδα παρατηρητές από τα Σκόπια, τα οποία και ονόμαζαν «Μακεδονία».
Όπως είπε ο υπουργός, στο κείμενο της Frontex αναφερόταν ότι «συγχρόνως θα καλέσουμε παρατηρητές από τη FYROM, την οποία αναφέρει ως Δημοκρατία της Μακεδονίας, ώστε να συμμετέχουν στη επιχείρηση. Είναι δυνατόν να δεχτούμε εμείς σα χώρα αυτό το πράγμα; Παρατηρητές από τη FYROM στα ελληνικά σύνορα; Αυτό ήταν μια αυθαιρεσία της FRONTEX. Στείλαμε γράμμα στον κ. Αβραμόπουλο, ζητήσαμε να μπουν τα πράγματα στη θέση τους και μπήκαν στη θέση τους».
«Ουδέποτε αρνηθήκαμε δυνάμεις της Frontex, αντιθέτως ζητήσαμε 1.600 άτομα, και είχαμε δεχθεί τη δακτυλοσκόπηση», είπε.
Το σενάριο για έξοδο της Ελλάδας από τη Σένγκεν «χτίστηκε από δηλώσεις πρωθυπουργών»
Το σενάριο για έξοδο της Ελλάδας από τη Σένγκεν «χτίστηκε από δηλώσεις πρωθυπουργών κρατών, οι οποίοι λειτουργούν ξενοφοβικά» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA. Παρά ταύτα «αυτό μεταφέρθηκε στη χώρα μας σα να είναι απόψεις της Ευρώπης» πρόσθεσε.
Επισήμανε ότι το θέμα δεν ετέθη καν στο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών στις Βρυξέλλες, για να συμπληρώσει πως «ετέθησαν ζητήματα πολύ σοβαρά όπως της φύλαξης και μείωσης των ροών, σε σχέση και με την τρομοκρατία, σε αυτόν τον φόβο που δικαίως μάς έχει πιάσει μετά το χτύπημα στο Παρίσι».
Ο κ. Μουζάλας υποστήριξε ότι «οι απομονωτικές και εθνικές "λύσεις" όπως το να χτίζουμε τείχη δεν βοηθάνε. Είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα», ενώ επισήμανε ότι δεν ακούστηκαν δηλώσεις όπως αυτές του προέδρου του Συμβουλίου Γιαν 'Ασελμπορν, του κ. Αβραμόπουλου και άλλων.
«Αδικία απέναντι στη χώρα μας»
Ο αναπληρωτής υπουργός, έκανε λόγο για αδικία απέναντι στη χώρα μας, αναφερόμενος στην κριτική για τους δύο από τους δράστες των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, οι οποίοι πέρασαν από τη Λέρο.
«Από τους 8 τρομοκράτες, απεδείχθη ότι οι δυο περάσαν τον Οκτώβριο που ήταν μια πάρα πολύ ζόρικη περίοδος, από τη Λέρο. Και οι δύο πιστοποιήθηκαν με βάση τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτό το πράγμα δεν αναφέρεται σαν επιτυχία. Θέλω να πω ότι πρέπει να ψάξει να βρει τα θετικά» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο παραδέχθηκε ότι «έχουμε πολλά αρνητικά» σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των προσφυγικών ροών, «τα οποία προσπαθούμε να θεραπεύσουμε» και συνέχισε: «Δεν είμαστε τόσο καλοί στην διαχείριση των ανηλίκων. Έρχονται πολλά ανήλικα και δεν είμαστε κατάλληλα εξοπλισμένοι».