Περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία: Καραδοκεί η ακροδεξιά, η αποχή και ο φόβος - iefimerida.gr

Περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία: Καραδοκεί η ακροδεξιά, η αποχή και ο φόβος

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ψηφίζουν από το πρωί της Κυριακής οι Γάλλοι για να εκλέξουν τους νέους επικεφαλής στις 13 περιφέρειες της χώρας. Φαβορί στις δημοσκοπήσεις δίνεται η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, αφού το σύνθημα της ασφάλειας κυριάρχησε μετά τις επιθέσεις του Παρισιού.


Σήμερα όλες σχεδόν οι περιφέρειες της Γαλλίας ανήκουν στο κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα, εκτός από την Αλσατία , την Γουινέα και την Ρεούνιον (αποικίες). Αλλά ο Φρανσουά Ολάντ γνωρίζει πολύ καλά ότι η Δεξιά και το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν θα κερδίσουν αυτές τις κρίσιμες εκλογές, τις τελευταίες πριν από την προεδρική εκλογή του 2017.
Ωστόσο, προς το παρόν, ο μεγάλος νικητής του πρώτου γύρου των περιφερειακών εκλογών της 6ης Δεκεμβρίου, είναι η αποχή. Μόνο το 51% των ψηφοφόρων δήλωσε ότι ενδιαφέρεται γι’αυτές τις εκλογές στις οποίες όπως όλα δείχνουν ο μεγάλος χαμένος θα είναι το σοσιαλιστικό κόμμα.
Οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου άλλαξαν τα δεδομένα στις περιφερειακές εκλογές και έφεραν το θέμα της ασφάλειας στην καρδιά του πολιτικού διαλόγου. Ειδικά, μετά την επίθεση των τζιχαντιστών του ισλαμικού κράτους, η Λεπέν βλέπει το κόμμα της να κερδίζει ολοένα περισσότερους υποστηρικτές. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που προβλέπουν πως η ξενοφοβική ρητορική της θα αποδώσει καρπούς οδηγώντας το κόμμα να καταγράψει ιστορική επιτυχία επικρατώντας σε τουλάχιστον δύο περιφέρειες, ίσως και τρεις, από τις συνολικά 13 της χώρας.

Η Λεπέν είναι το μεγάλο φαβορί στο βορρά (Νορ-Πα-ντε-Καλαί και Πικαρντί), όπου είναι υποψήφια, ενώ η ανιψιά της, η Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, είναι επίσης φαβορί στο νότο, στην περιφέρεια Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή.

Η αβεβαιότητα παραμένει, ωστόσο, για την τελική κατάταξη των τριών μεγάλων πολιτικών δυνάμεων σε εθνικό επίπεδο, το δεξιό κόμμα Οι Ρεπουμπλικανοί (LR) του Νικολά Σαρκοζί και το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο, που λαμβάνουν από 27% έως 30% των προθέσεων ψήφου, δίνουν μάχη στήθος με στήθος, ενώ ακολουθεί το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα που λαμβάνει ποσοστό 22-23%.

Την ίδια στιγμή, εκτιμάται ότι το ποσοστό της αποχής θα είναι υψηλό φτάνοντας το 50%, όπως είχε σημειωθεί στις περιφερειακές του 2010 με ποσοστό 53,6%.

Οι κάλπες κλείνουν στις 20:00 το βράδυ (τοπική ώρα), ενώ ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί στις 13 Δεκεμβρίου.

Περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία: Καραδοκεί η ακροδεξιά, η αποχή και ο φόβος | iefimerida.gr 0
Περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία: Καραδοκεί η ακροδεξιά, η αποχή και ο φόβος | iefimerida.gr 1
Περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία: Καραδοκεί η ακροδεξιά, η αποχή και ο φόβος | iefimerida.gr 2
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ