Το Βέλγιο προσπαθεί να μπει στο «παιχνίδι» των κατασκόπων μετά από τις επιθέσεις- Αλλά είναι πολύ πίσω - iefimerida.gr

Το Βέλγιο προσπαθεί να μπει στο «παιχνίδι» των κατασκόπων μετά από τις επιθέσεις- Αλλά είναι πολύ πίσω

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι επιθέσεις στο Παρίσι δεν προκάλεσαν εξελίξεις μόνο στη στρατηγική της ισχύος στη Μέση Ανατολή. Εξίσου σημαντικές είναι ίσως οι αλλαγές που φέρνει σε ένα γραφείο στις Βρυξέλλες.

Η βελγική πρωτεύουσα αποτέλεσε την «έδρα» των σχεδιαστών του αιματοκυλίσματος στη γαλλική πρωτεύουσα. Εχοντας χαρακτηριστεί ως «κέντρο των τζιχαντιστών» και μετά από διεθνείς επικρίσεις ότι η υποχρηματοδότηση έχει αφήσει τη μυστική υπηρεσία της χώρας ως την πιο αδύναμη στην Ευρώπη, το Βέλγιο προσπαθεί να μπει στο «παιχνίδι» των κατασκόπων.

Για την Surete de l'Etat λίγα πράγματα είναι γνωστά, όπως σημειώνει το Reuters, πέρα από τη διεύθυνση του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται, κοντά στο βόρειο σιδηροδρομικό σταθμό των Βρυξελλών. Μετά από τις επιθέσεις, αναμένεται να ενισχυθεί. Και για πρώτη φορά στην ιστορία, το Βέλγιο σκοπεύει να στείλει τους κατασκόπους εκτός των συνόρων, όπως επιβεβαίωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας σε ερώτηση του ειδησεογραφικού πρακτορείου.

Οι επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας του Βελγίου έχουν διαμαρτυρηθεί αρκετές φορές πως αδυνατούν να χειριστούν τους 900 «ντόπιους» τζιχαντιστές, ο μεγαλύτερος αριθμός σε ό,τι αφορά το κατά κεφαλήν ποσοστό στην Ευρώπη.

Η ελλιπής χρηματοδότηση των μυστικών υπηρεσιών επανεξετάστηκε έπειτα από την ανταλλαγή πυροβολισμών στο Βερνιέ τον Ιανουάριο και διατέθηκαν 200 εκατ. ευρώ σε δαπάνες για την ασφάλεια. Μετά από τις επιθέσεις στο Παρίσι το κονδύλι αυτό ενισχύθηκε με 400 εκατ. ευρώ επιπλέον.

Ακόμη και το πόσοι εργάζονται στη βελγική μυστική υπηρεσία είναι από μόνο του ένα κρατικό μυστικό, σε αντίθεση με το τι ισχύει σε υπόλοιπες χώρες. Υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι πρόκειται για υποστελεχωμένη σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές.

Ο Λαρς Μποβέ, συγγραφέας βιβλίου για τη μυστική υπηρεσία του Βελγίου κάνει λόγο για προσωπικό περίπου 600 ατόμων. Ο προϋπολογισμός της αναμενόταν να περικοπεί φέτος, αλλά μετά από το Βερνιέ αυξήθηκε κατά 20%, φτάνοντας περίπου στα 50 εκατ. ευρώ. Η γειτονική Ολλανδία ξοδεύει περισσότερα, ακόμη κι αν υπολογιστεί το μεγαλύτερο μέγεθός της. Η AIVD διαθέτει 1.500 άτομα και ξόδεψε 213 εκατ. ευρώ φέτος, ανάμεσά τους 25 εκατ. ευρώ μόνο για τις ενέργειες που αφορούν τους περίπου 220 Ολλανδούς τζιχαντιστές που θεωρείται ότι μάχονται στη Συρία ή το Ιράκ.

Μετά από τις επιθέσεις στο Παρίσι, όλες οι αδυναμίες της Surete ήρθαν στο φως. Για παράδειγμα, όταν ο Μπιλάλ Χαντφί, ένας από τους βομβιστές αυτοκτονίας, επέστρεψε από τη Συρία, η μυστική υπηρεσία αποφάσισε να βάλει κοριό στο διαμέρισμά του για να ελέγξει το δίκτυο του οποίου ήταν μέρος. Ομως, ο 20χρονος δεν πήγε σε αυτό το διαμέρισμα και έτσι δεν μπορούσαν να τον εντοπίσουν.

Ο Αλέν Βινάντ από την άλλη, επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας από το 2006 έως το 2014, «καρφώνει» τους πολιτικούς, λέγοντας πως αυτοί ήταν απαθείς απέναντι στην υπηρεσία μέχρι τις αρχές του 2015. Ως παράδειγμα έφερε την παρουσίαση που είχε σχεδιάσει να κάνει στην προηγούμενη κυβέρνηση, για τους μαχητές στη Συρία. Δεν εμφανίστηκε ούτε ένας υπουργός. «Μας δόθηκε η εντύπωση ότι υπήρχε σημαντική έλλειψη ενδιαφέροντος», σχολιάζει.

Ο ίδιος τονίζει ότι η βελγική πρέπει να είναι μία από τις τελευταίες μυστικές υπηρεσίες στην Ευρώπη, αν όχι στον κόσμο όπως σημειώνει, που υιοθέτησε σύγχρονα μέτρα παρακολούθησης για τη συλλογή πληροφοριών, όπως η «παγίδευση» τηλεφώνων.

Ακόμη και τώρα, όπως έχει σημειώσει και ο πρωθυπουργός της χώρας Σαρλ Μισέλ, δεν επιτρέπεται στη βελγική αστυνομία να κάνει κατ' οίκον έρευνες μετά από τις 9 το βράδυ.

Ο Βινάντ λέει ότι είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση για τους ανεπαρκείς πόρους, τονίζοντας ότι η κατάσταση είχε φτάσει στο χειρότερο σημείο, απαιτώντας την πρόσληψη 100-150 ατόμων. Ενα χρόνο μετά από την αποχώρησή του από την υπηρεσία, η ευχή του μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Τα επιπλέον κονδύλια του 2015 επέτρεψαν στην υπηρεσία να προσλάβει 45 άτομα, ενώ συνεχίζεται η διαδικασία για 28 επιπλέον.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ