Τα βρετανικά μαχητικά που βομβαρδίζουν τη Συρία πετούν σε ζεύγη, εξαιτίας της εντεινόμενης ανησυχίας για την πιθανότητα τυχαίων συγκρούσεων με τα ρωσικά μαχητικά.
Τα Tornado 35ετίας της Βρετανίας επωφελούνται από το ανώτερο ραντάρ και την αεράμυνα των Typhoon και για αυτό πετούν ανά δύο, την ώρα που και η Ρωσία κάνει επιχειρήσεις στο συριακό εναέριο χώρο.
«Αυτό επιτρέπει να υπάρχει υψηλή επίγνωση της κατάστασης και ''καθαρές'' αμυντικές και επιθετικές επιδόσεις», εξήγησε ο Τζον Λέικ, εμπειρογνώμονας σε ζητήματα αεροπορίας, σχολιάζοντας στην Telegraph την απόφαση της Βρετανίας να πετούν μαζί τα Tornado και Typhoon. «Οτιδήποτε σηκώνεται από τη βάση του Ακρωτηρίου στην Κύπρο μπαίνει απευθείας στη ζώνη εμβέλειας των ρωσικών πυραύλων και τα Typhoon έχουν υψηλή ικανότητας προστασίας των ιδίων αλλά και άλλων», πρόσθεσε ο ίδιος.
Η ένταση έχει κορυφωθεί μετά από την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία πριν από δύο εβδομάδες, κάτι που οδήγησε τη Ρωσία να αναπτύξει εξελιγμένους αντιαεροπορικούς πυραύλους S-400 στη βάση της στη Λαττάκεια. Επίσης τις τελευταίες ημέρες τα ρωσικά Su-24 και Su-34 έχουν εξοπλιστεί με βλήματα Vympel αέρος-αέρος τις τελευταίες ημέρες.
«Εχουμε πολλούς ανθρώπους να κάνουν πολεμικές επιχειρήσεις στον ίδιο εναέριο χώρο. Ξεκάθαρα, αυτό δημιουργεί πιθανότητες να πάνε στραβά τα πράγματα», σχολίασε ο επικεφαλής της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, Μαρκ Γουέλς, όταν ρωτήθηκε για την ανάπτυξη των ρωσικών πυραύλων.
Σύμφωνα με το μνημόνιο κατανόησης που έχει συμφωνηθεί, η Ρωσία πρέπει να συντονίζει τις αεροπορικές επιχειρήσεις της με εκείνες του δυτικού συνασπισμού, ώστε να εξασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρχει κάποια σύγκρουση. Ομως, ο Τζον Λέικ εκτίμησε «Δεν πιστεύω ότι οι Ρώσοι είτε θέλουν, είτε μπορούν να συνεργαστούν σοβαρά».