Κινδυνεύει με «ναυάγιο» το περιουσιολόγιο - iefimerida.gr

Κινδυνεύει με «ναυάγιο» το περιουσιολόγιο

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Με «ναυάγιο» κινδυνεύει το Περιουσιολόγιο πριν καλά- καλά λειτουργήσει, καθώς το Ηλεκτρονικό Μητρώο Τραπεζικών Λογαριασμών, που είναι θεωρητικά το βασικό ελεγκτικό εργαλείο για τον εντοπισμό «μαύρου» χρήματος αποδεικνύεται «τυφλό»!

Για τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας έχει ενημερωθεί αρμοδίως ο Τ. Αλεξιάδης, ο οποίος καλείται να βρει λύσεις εδώ και τώρα για να μην τιναχθεί στον αέρα η επιχείρηση σύλληψης της φοροδιαφυγής. Οι ελεγκτές παραπονούνται ότι οι δυσκολίες ξεκινάνε με το... «καλημέρα», αφού η σύνδεση τους με το ειδικό σύστημα των τραπεζών είναι εξαιρετικά αργή, κοινώς το σύστημα «σέρνεται». Όταν καταφέρουν να υποβάλουν μετά κόπων και βασάνων το ερώτημα για το αν ο ελεγχόμενος έχει λογαριασμό σε κάποια τράπεζα, η απάντηση έρχεται σε 4 ή 5 ημέρες και όχι επί τόπου, δηλαδή on line, όπως υποσχόταν το υπουργείο Οικονομικών.

Το επόμενο βήμα είναι ακόμα πιο προβληματικό, αφού το κρίσιμο ερώτημα για τις κινήσεις των λογαριασμών, πρέπει να είναι ξεχωριστό για κάθε λογαριασμό αλλά και κάθε έτος ελέγχου! Αντί δηλαδή μετά από την καταφατική απάντηση των τραπεζών για την ύπαρξη λογαριασμού ή λογαριασμών, να πέφτει «καταρράκτης»δεδομένων για τις κινήσεις λογαριασμών σε βάθος χρόνου, οι ελεγκτές πρέπει να συμπληρώνουν γραμμή- γραμμή το κάθε έτος για τον κάθε λογαριασμό! Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Για φορολογούμενο με 20 λογαριασμούς, η υπηρεσία πρέπει να υποβάλει 200 ερωτήματα για έλεγχο της τελευταίας 10ετίας κι αυτό σύμφωνα με πληροφορίες δεν είναι ειδική περίπτωση αλλά ο κανόνας στους ελέγχους που αφορούν στις λίστες της μεγάλης φοροδιαφυγής!

Τα προβλήματα δεν σταματάνε, όμως, εδώ. Το σύστημα δεν παρέχει στοιχεία για το προφίλ των ελεγχόμενων πριν από το 2005, άρα ό,τι έγινε νωρίτερα μένει στο απυρόβλητο, ακυρώνοντας επί της ουσίας τα όποια σχέδια για ελέγχους από την αρχή της προηγούμενης δεκαετίας. Συν τοις άλλοις δεν έχουν υπαχθεί ακόμα όλες οι τράπεζες στο σύστημα ελέγχου κίνησης λογαριασμών, ενώ το... κερασάκι στην τούρτα είναι ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα να βρεθούν και να αξιοποιηθούν στοιχεία για λογαριασμούς σε τράπεζες που έχουν απορροφηθεί από άλλα πιστωτικά ιδρύματα την τελευταία δεκαετία!

Αυτό που επισημαίνουν έμπειρα στελέχη των ελεγκτικών υπηρεσιών είναι ότι ακόμα κι αν καταφέρει το υπουργείο Οικονομικών να κάνει πιο λειτουργικό και αξιόπιστο το σύστημα ελέγχου των τραπεζικών λογαριασμών, θα πρέπει να ξεπεράσει ένα ακόμα σημαντικό εμπόδιο για να λειτουργήσει το Περιουσιολόγιο. Ποιο είναι αυτό; Θα πρέπει να ενισχύσει και να αναβαθμίσει το TAXIS, όχι μόνο για να διασφαλίσει το απόρρητο όλων των στοιχείων, αλλά για να μην καταρρεύσει το σύστημα υπό τον τεράστιο όγκο δεδομένων που θα δεχθεί. Όταν με το... καλό ξεπεραστούν όλα τα προβλήματα, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν σε ειδική, ηλεκτρονική φόρμα ό,τι έχουν και δεν έχουν και το στοίχημα από εκεί και πέρα είναι αν το υπουργείο Οικονομικών θα μπορέσει να αξιοποιήσει αυτά τα στοιχεία για να εντοπίσει μικρούς και μεγάλους φοροφυγάδες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ