Η δυσάρεστη έκπληξη που επιφύλαξε το Πακιστάν στην Ελλάδα όταν αρνήθηκε στις 2/12 να δεχτεί την επιστροφή 30 -από συνολικά 49 Πακιστανούς- μετανάστες που με ειδική πτήση απογειώθηκαν για την Ισλαμαμπάντ από το Ελευθέριος Βενιζέλος, προκάλεσε εκνευρισμό στην Αθήνα.
Η ελληνική κυβέρνηση, που από τη μια δέχεται την πίεση ορισμένων ευρωπαίων εταίρων ότι κωλυσιεργεί και δεν κάνει τίποτα για την αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών και από την άλλη διαπιστώνει ότι οι τρίτες χώρες με τον ένα ή τον άλλο κλείνουν την πόρτα τους στην επανεισδοχή μεταναστών, φοβάται τον εφιάλτη να καταστεί η χώρα μας αποθήκη εγκλωβισμένων μεταναστών, πετά το μπαλάκι στις Βρυξέλλες, και ζητά από την Κομισιόν να κάνει κάτι ώστε να αρχίσουν να υλοποιούν τις δεσμεύσεις τους για επανεισδοχή μεταναστών, τρίτες χώρες όπως το Πακιστάν, που έχουν υπογράψει συμφωνίες με την ΕΕ.
Αυτό καθιστά σαφες η επιστολή που απέστειλε στον Ελληνα ευρωπαίο επιτροπο για τη Μετανάστευση Δημήτρη Αβραμόπουλο ο Υπ.Προστασίας του Πολίτη.
O Nίκος Τόσκας αφού περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο οι Πακιστανοί ουσιαστικά έκλεισαν την πόρτα στις επανεισδοχές, σημειώνει ότι
«...Η Ελλάδα έχει πολλές φορές γίνει δέκτης ανησυχιών τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και τα κράτη μέλη για τις δράσεις και τα μέτρα που έχει αναλάβει για την υποχρέωση να επιστρέψουν οι μετανάστες».
Παράλληλα ζητά από την Κομισιόν να κάνει κάτι ώστε να πιεστούν οι τρίτες χώρες ώστε να δέχονται πίσω πολιτες τους που μετανάστευσαν, έτσι όπως τουλάχιστον έχουν δεσμευτεί ενώπιον της ένωσης:
«Η Ελλάδα καταβάλλει προσπάθειες σε καθημερινή βάση για να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της και να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ παράλληλα με την προώθηση της ευρωπαϊκής πολιτικής για τις επιστροφές μέσα σε μια διπλή κρίση. Μια οικονομική, αφενός, και την ακραία οξεία μετανάστευσης από την άλλη. Σε αυτό το πλαίσιο θα εκτιμούσα αν μπορούσατε να εξετάσετε πώς οι επιστροφές μπορούν να εφαρμοστούν όταν τρίτες χώρες δεν εκπληρώνουν τις Συμφωνίες Επανεισδοχής».