Ο βασιλιάς της Αγγλίας Εδουάρδος 7ος έκανε κάτι που οι μονάρχες δεν έχουν την πολυτέλεια να κάνουν: ερωτεύτηκε τη λάθος γυναίκα.
Η αγαπημένη του Γουάλις Σίμπσον όχι μόνο ήταν αμερικανίδα αλλά ήταν παντρεμένη σε δεύτερο γάμο και είχε πάρει ήδη ένα διαζύγιο! Προκειμένου να την παντρευτεί και να ζήσει μαζί της, ο Εδουάρδος εγκατέλειψε τον βρετανικό θρόνο τον Δεκέμβριο του 1936.
Αυτή η σχέση ήταν το απόλυτο love story του 20ού αιώνα. Για την βρετανική αυλή ήταν ένα τεράστιο σκάνδαλο που απείλησε την ισχύ της μοναρχίας.
Υπήρξε βασιλιάς για μόνο ένα χρόνο -από τον Ιανουάριο του 1936 ως τον Δεκέμβριο του 1936. Ως πρίγκηπας συμμετείχε στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο. Ηταν διασήμος για την άσωτη ζωή του και είχε προτίμησε στις παντρεμένες γυναίκες και μεγαλύτερές του. Τον αποκάλεσαν «πρίγκηπα playboy» και όχι άδικα.
Οταν ανέβηκε στο θρόνο απαίτησε να παντρευτεί την κοσμική Γουάλις Σίμπσον η οποία είχε πάρει διαζύγιο από τον πρώτο σύζυγό της και βρισκόταν σε διάσταση με τον δεύτερο. Πρωθυπουργός και υπουργοί της Μεγάλης Βρετανίας αρνήθηκαν να δεχθούν αυτή την απαίτησή του. Ηταν ανεπίτρεπτο για έναν βασιλιά που ήταν ταυτόχρονα και υπέρτατος άρχων της Εκκλησίας της Αγγλίας να παντρευτεί μια γυναίκα της οποίας οι δύο προηγούμενοι σύζυγοι βρίσκονταν στη ζωή.
Ο πρωθυπουργός της Αγγλίας Στάνλεϊ Μπάλντουιν απείλησε να παραιτηθεί αν γινόταν αυτός ο γάμος και δήλωσε ότι θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Ο Εδουάρδος προτίμησε να παραιτηθεί από το θρόνο και ο μικρότερος αδελφός του Αλμπερτ εστέφη βασιλιάς στη θέση του. Ο Εδουάρδος υπήρξε βασιλιάς για 326 ημέρες.
Μετά την παραίτησή του έλαβε τον τίτλο του Δούκα του Γουίντσορ και παντρεύτηκε την Γουάλις Σίμπσον, στη Γαλλία, τον Ιούνιο του 1937. Στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο ο Εδουάρδος κατηγορήθηκε για φιλοναζισμό ενώ μετά τον πόλεμο δεν έλαβε καμία τιμή και πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του στη Γαλλία.
Η μυστηριώδης ζωή της Γουάλις
Η Γουάλις καταγόταν από οικογένεια ευγενών και πλουσίων της νότιας Αμερικής. Ο θείος της διέθετε περιουσία 3 εκατ. δολαρίων, αμύθητο ποσό εκείνη την εποχή και ανέλαβε την Γουάλις, μετά τον θάνατο των γονιών της.
Μπήκε εσώκλειστη σε διάσημο σχολείο όπου τα κορίτσια διάβαζαν μόνο τη Βίβλο, με ελάχιστες εξόδους. Οταν τελειώνει ρίχνεται στην κοσμική ζωή και αναζητά σύζυγο, τον οποίο βρίσκει σύντομα στο πρόσωπο ενός αξιωματικού του ναυτικού, αλκοολικού και πράκτορα των ΗΠΑ. Μαζί του μετακομίζει στην Κίνα και εκεί μαθαίνει τις τεχνικές του ερωτικού μασάζ σε οίκους ανοχής. Σύμφωνα με κάποιες βιογραφίες της, χάρη σε αυτές τις τεχνικές μπόρεσε να εγκλωβίσει τον πρίγκηπα Εδουάρδο σε σχέση.
Στην Κίνα η Γουάλις συνάντησε τον κόμητα Γκαλεάτσι Τσιάνο, μετέπειτα γαμπρό του Μουσολίνι και είχε ερωτικό δεσμό μαζί του. Εμεινε έγκυος, αναγκάστηκε να κάνει έκτρωση και έκτοτε έμεινε στείρα. Οι φήμες διαλύουν το γάμο της και επιστρέφοντας στις ΗΠΑ χωρίζει, το 1927.
Ξαναπαντρεύτηκε αμέσως τον επιχειρηματία Ερνεστ Σίμπσον αλλά την ίδια εποχή γνωρίζει τον πρίγκηπα Εδουάρδο και τον συναντά σχεδόν φανερά. Ξενύχτια, γιορτές και πάρτι είναι η ζωή τους.
Ο πρίγκηπας την συστήνει με τη φράση «η γυναίκα που αγαπώ».
Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες ενημερώνονται για τη σχέση και από κοινού με το FBI ερευνούν αν τα ερωτικά μασάζ του Γουάλις στους οίκους ανοχής της Κίνας ήταν στην πραγματικότητα φυτώρια πρακτόρων. Το FBI εκτιμούσε ότι η Γουάλις διατηρούσε σχέσεις με πολλούς ναζί αξιωματούχους, οι οποίοι βρίσκονταν στην εξουσία στη Γερμανία από το 1933. Η βρετανική κυβέρνηση φοβόταν ότι θα μπορούσε να υποκλέψει μυστικά έγγραφα από τον πρίγκηπα και να τα στέλνει στη Γερμανία. Υπάρχουν υποψίες ότι εκείνη είχε ωθήσει τον Εδουάρδο να αποκτήσει επαφές και φιλίες με τους ναζί.
Οι σοβαρές βιογραφίες του βασιλιά Εδουάρδου αναφέρουν ότι πίσω από μια ρομαντική αγάπη και μια άρνηση της βρετανικής αυλής να δεχτεί το γάμο του με την Γουάλις κρύβεται η πρόθεση της Μεγάλης Βρετανίας να εκδιώξει από τον θρόνο ένα ζευγάρι που διατηρούσε στενή επαφή με τους ναζί.
Το ζευγάρι μετά το γάμο του έζησε σε ένα πύργο, το Château de Candé στο Παρίσι, το οποίο τους είχε παραχωρήσει ένας γαλλο-αμερικανός επιχειρηματίας, φιλογερμανός, σίγουρα πράκτορας των Γερμανών και κάτοχος μιας βίλας στην κοινότητα Berghof, που θεωρείται η φωλιά του Χίτλερ.
Αλλά και κατά τη διάρκεια του γάμου της με τον πρώην βασιλιά η Γουάλις είχε εραστές. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το FBI, είχε εραστή τον γερμανό πρέσβη στην Αγγλία, ο οποίος της έστελνε κάθε με 17 γαρύφαλλα με την κάρτα που έγραφε «όσα και οι φορές που κοιμηθήκαμε μαζί»
Οσο προχωρούσε ο πόλεμος και η κατοχή της Γαλλίας από τον Χίτλερ, το ζευγάρι εγκατέλειψε το Παρίσι και έζησε στο Μπιαρίτς, στην Ισπανία, στη Λισσαβόνα και στην Πορτογαλία. Μετά τον πόλεμο επέστρεψαν στη Γαλλία, οριστικά.
Εγιναν διάσημοι για τις σνομπίστικες συνήθειές τους, τα σνομπ ρούχα τους και τον οργιώδη βίο τους:
Ως το 1960 το ζευγάρι έζησε μια ζωή γλεντιού και απολαύσεων, όπως ήταν φυσικό. Το 1952 έχτισαν μια βίλα στο Δάσος της Βουλόνης, στο Παρίσι, η οποία έκτοτε αποκαλείται Βίλα Γουίνδσορ. Ο πρώην βασιλιάς πέθανε εκεί το 1972. Μετά τον θάνατό του, η Γουάλις έκανε πιο κλειστή ζωή και πέθανε το 1986. Δώρισε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας της στο Ινστιτούτο Παστέρ της Γαλλίας.
Φωτογραφίες: Hulton Deutsch, Keystone, Bettmann, Michael Ochs, P. Macdiarmid / Credit Getty Images / Ideal Image