Την ξέρουμε ως ρωσική και την αγοράζουμε συνήθως έτοιμη. Όμως είναι μια πολύ εύκολη σαλάτα, η οποία, φτιαγμένη στο σπίτι και σερβιρισμένη ανάλογα, μπορεί να δώσει μια νότα τσαρικής πολυτέλειας το γιορτινό τραπέζι.
Όχι τυχαία, οι Ρώσοι φροντίζουν πάντα να τη σερβίρουν στο χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν. Όσο για την ονομασία, εκεί, δεν την αποκαλούν ρωσική, αλλά Ολιβιέ, προς τιμήν του Γάλλου σεφ Λυσιέν Ολιβιέ που την εμπνεύστηκε και τη σερβίρισε πρώτος το 1860 στο πολυτελές εστιατόριό του, το περίφημο Ermitage στη Μόσχα.
Η ακριβής συνταγή, ιδιαίτερα αυτή του ντρέσινγκ, κρατήθηκε με επιμέλεια μυστική από τον σεφ και παραμένει άγνωστη μέχρι σήμερα. Ήταν ένας τύπος μαγιονέζας, με γαλλικό κρασί, ξύδι, μουστάρδα και ελαιόλαδο από την Προβηγκία.
Επιπλέον η σαλάτα περιείχε -ανάλογα με τις εποχές του χρόνου- αγριόγαλο, μοσχαρίσια γλώσσα, καπνιστή πάπια, κύβους πηχτής, χαβιάρι, μαρούλι, ουρές από καραβίδα, κάππαρη, γκέρκιν, αγγούρι, καλά βρασμένα αυγά και πιθανότατα σπόρους σόγιας.
Η σαλάτα αυτή έγινε διάσημη τελικά σε όλη τη Ρωσία. Και όπως συμβαίνει συχνά σε τέτοιες περιπτώσεις, ένας από τους βοηθούς του σεφ, ονόματι Ιβάνωφ, την υπέκλεψε, έφυγε από το εστιατόριο και πούλησε μια πιο εκλαϊκευμένη εκδοχή της, σε έναν εκδοτικό οίκο το 1894 με άλλη ονομασία. Όμως το Ermitage έκλεισε τελικά το 1905 και ο σεφ Λυσιέν Ολιβιέ εγκατέλειψε τη Ρωσία. Τότε, η σαλάτα που όλοι γνωρίζουμε σήμερα πήρε το όνομα του εμπνευστή της.
Η συνταγή
Υλικά – για 6 μερίδες
- 3 μέτριες πατάτες
- 1 1/2 φλ.τσ. αρακά
- 4 μέτρια καρότα
- 4 αβγά
- 3/4 φλ.τσ. ζαμπόν (αγοράστε το σε δυο χοντρές φέτες ή σε κονσέρβα π.χ. Swan). Εναλλακτικά ή μαζί με το ζαμπόν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πολύ μικρές βρασμένες γαρίδες (όπως οι κατεψυγμένες του ΙΚΕΑ) ή και κομματάκια από βραστό κοτόπουλο. Διαμορφώστε τις αναλογίες όπως σας αρέσει.
- 1 αγγούρι
- 2 κ.σ. αγγουράκι τουρσί σε άλμη
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 2 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο
- 1-1½ φλ.τσ. μαγιονέζα (σπιτική ή συσκευασμένη και light αν θέλετε). Αν προτιμάτε μπορείτε να την ανακατέψετε και με λίγη μουστάρδα.
- αλάτι, πιπέρι
- Λίγη κάπαρη για τη διακόσμηση
Εκτέλεση
- Βράζουμε τις πατάτες, τα καρότα, τον αρακά και τα αβγά (σφιχτά).
- Όταν βράσουν τα λαχανικά, τα βάζουμε στο σουρωτήρι και τα βρέχουμε με παγωμένο νερό (και παγάκια) για να σταματήσει ο βρασμός που συνεχίζεται και εκτός κατσαρόλας και να παραμείνουν τα χρώματά τους ζωντανά και η σάρκα τους σφιχτή.
- Κόβουμε όλα τα υλικά σε μικρά, κομψά κυβάκια. Όλα, εκτός από τον αρακά εννοείται. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά έξω από το ψυγείο, για να μη νερουλιάσουν.
- Ψιλοκόβουμε επίσης τα κρεμμυδάκια (το λευκό τμήμα), το αγγουράκι τουρσί, το φρέσκο αγγούρι (πετάμε τα σπόρια), το ζαμπόν και το κοτόπουλο. Οι γαρίδες αν τις χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι πολύ μικρές.
- Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατεύουμε ελαφρά με τα χέρια μας, για να μη διαλυθούν.
- Αλατοπιπερώνουμε. Σε αυτή τη φάση προσθέτουμε και τον άνιθο, ψιλοκομμένο.
- Εν συνεχεία αρχίζουμε να αρτίζουμε με τη μαγιονέζα κουταλιά-κουταλιά μέχρι να αποκτήσει η σαλάτα μας την πυκνότητα που θέλουμε. Καλό είναι να μην την πήξετε στη μαγιονέζα για να μη χαθεί η γεύση των λαχανικών, του ζαμπόν, του κοτόπουλου και της γαρίδας.
- Το σερβίρισμα μπορεί να γίνει σε πιατέλα (με τσέρκι), ή σε μπολ, μέσα σε μια φωλιά από φύλλα πράσινης σαλάτας. Επίσης μπορείτε να το σερβίρετε σε ατομικά μπολ ή ποτήρια κοκτέιλ (για πιο επίσημη περίσταση). Τέλος μπορείτε να τη σερβίρετε και ως γαρνιτούρα σε κρέας νουά, μπραιζέ ή φιλέτο.
- Στο γαρνίρισμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αβγά, καρότα, ντοματάκια τσέρι, ραπανάκια και να αυτοσχεδιάσετε.