Παραμένουν κλειστές οι «στρόφιγγες» της χρηματοδότησης για τις ελληνικές επιχειρήσεις - iefimerida.gr

Παραμένουν κλειστές οι «στρόφιγγες» της χρηματοδότησης για τις ελληνικές επιχειρήσεις

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε δυσχερή θέση έναντι των ευρωπαϊκών σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση βρίσκονται οι ελληνικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η πρόσβαση στη χρηματοδότηση συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στην έρευνα της ΕΚΤ, οι ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναφέρουν περαιτέρω βελτίωση στη διαθεσιμότητα εξωτερικών πηγών χρηματοδότησης, καθώς και αύξηση της προθυμίας των τραπεζών να διαθέσουν δάνεια. Ωστόσο, η εικόνα είναι διαφορετική για τις ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες συνεχίζουν να δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η πρόσβαση στη χρηματοδότηση παραμένει η κυρίαρχη ανησυχία για τις μικρομεσαίες στην Ελλάδα με το ποσοστό να διαμορφώνεται στο 30% από 34% στην προηγούμενη έρευνα. Το αντίστοιχο ποσοστό σε Γερμανία, Αυστρία και Φινλανδία είναι μόλις 7%, ενώ συνολικά για την Ευρωζώνη διαμορφώνεται στο 11%.

Η ΕΚΤ αναφέρει ακόμα ότι στην Ελλάδα, η διαθεσιμότητα τραπεζικών δανείων περιορίστηκε περαιτέρω, καθώς το 38% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (από 28% στην προηγούμενη έρευνα) ανέφερε την παρουσία αυξημένων δυσκολιών στην πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό. Οι μικρομεσαίες της Ευρωζώνης αναφέρουν επίσης αύξηση του τζίρου τους με την εξαίρεση της Ελλάδας. Ειδικότερα, οι μικρομεσαίες στην Ελλάδα ανέφεραν περαιτέρω επιδείνωση του τζίρου τους σε καθαρούς όρους (-29% από -18% στην προηγούμενη έρευνα). Στη Γερμανία το 29% των επιχειρήσεων ανέφερε αυξημένο τζίρο, ενώ στην Ισπανία το ποσοστό αυτό διαμορφώθηκε στο 27% και στην Ιταλία στο 8%.

Η έρευνα αφορά την περίοδο Απριλίου - Σεπτεμβρίου 2015 και πραγματοποιήθηκε μεταξύ 21 Σεπτεμβρίου και 26 Οκτωβρίου με δείγμα 11.226 επιχειρήσεων εκ των οποίων οι 10.238 (91%) είχαν λιγότερους από 250 εργαζόμενους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΚΤ ΜΜΕ χρηματοδότηση τζίρος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ