Προσπάθεια να ρίξει τους τόνους αναφορικά με τη διέλευση των ρωσικών πλοίων από Βόσπορο και Δαρδανέλια κάνει η Μόσχα.
Σύμφωνα με διπλωματική-στρατιωτική πηγή που μίλησε στο πρακτορείο RIA Novosti, «τα ρωσικά πλοία αυτή τη στιγμή δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα κατά τη διέλευσή τους από τα Στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων. Βέβαια, κάποια πλοία χρειάζεται να περιμένουν για τη διέλευσή τους, ωστόσο αυτό μάλλον οφείλεται στην "κίνηση" που παρατηρείται ή σε φυσικά φαινόμενα, που καθυστερούν τη διέλευση».
Μάλιστα, η ίδια πηγή ανέφερε ότι οι τουρκικές Αρχές κάποιες φορές κλείνουν τα Στενά λόγω της πυκνής ομίχλης ή επιτρέπουν την κίνηση των πλοίων μόνο προς μία κατεύθυνση (προς το Αιγαίο ή προς τον Εύξεινο Πόντο) εξαιτίας του «συνωστισμού» που παρατηρείται στην περιοχή.
Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μετά από δημοσιεύματα στον Τύπο της Ρωσίας ότι η Τουρκία δεν αφήνει τα ρωσικά πλοία να περνούν από τα Στενά, καθυστερώντας τα επί ώρες και κρατώντας τα, έτσι, εγκλωβισμένα στην είσοδο του Βοσπόρου στον Εύξεινο Πόντο.
Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σύμφωνα με ρωσικές πηγές, οι τουρκικές Αρχές παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες και εμποδίζουν τα ρωσικά πλοία από το να περάσουν τα Στενά του Βοσπόρου. Ως αποτέλεσμα, κατά τις ίδιες πηγές, δεκάδες ρωσικά πλοία παραμένουν εγκλωβισμένα στην αρχή των Στενών, στον Εύξεινο Πόντο.
«Η Τουρκία δεν θα κλείσει τη δίοδο των ρωσικών πλοίων προς τη Συρία», υποστηρίζει, πάντως, ο Βίκτορ Κραβτσένκο, πρώην ανώτατο στέλεχος του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.
«Αυτό θα ήταν παραβίαση του διεθνούς δικαίου και ειδικότερα της Συνθήκης του Μοντρέ, μια Συνθήκη την οποία έχουν υπογράψει οι περισσότερες χώρες», καταλήγει.
Η Συνθήκη του Μοντρέ για το καθεστώς των Στενών του Βοσπόρου
Υπενθυμίζεται ότι η Συνθήκη του Μοντρέ, που υπογράφτηκε το 1936, αφορά στο καθεστώς των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων. Σύμφωνα με το άρθρο 2, «εν καιρώ ειρήνης, τα εμπορικά πλοία θα απολαμβάνουν πλήρη ελευθερία διέλευσης και ναυσιπλοΐας στα Στενά, ημέρα και νύχτα, κάτω από οποιαδήποτε σημαία, με οποιοδήποτε είδος φορτίου».