Το 1988 η Παγκόσμια οργάνωση Υγείας αποφάσισε να καθιερωθεί η 1η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS. Σήμερα το σύνθημα είναι ξεκάθαρο και δυνατό «Μηδενίζουμε τις νέες μολύνσεις μηδενίζουμε τους θανάτους από AIDS, μηδενίζουμε τις διακρίσεις».
AIDS σημαίνει Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας και προκαλείται από τον ιό HIV. Human Immunodeficiency δηλαδή Ιός της Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας.
Σήμερα, 31 χρόνια μετά τη γνωριμία με τον ιό και παρά τις σημαντικές προόδους της επιστήμης και της έρευνας, το AIDS εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση για τους επιστήμονες, ενώ καταγράφονται ακόμα εκατομμύρια νέα κρούσματα κάθε χρόνο ειδικά στην Αφρική.
Επώνυμοι Έλληνες συμμετείχαν στην φετινή καμπάνια ευαισθητοποίησης
Για το 2015, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η UNICEF και το UNAIDS δημοσίευσαν τα παρακάτω στοιχεία:
· Παγκοσμίως περίπου 36,9 εκατομμύρια άνθρωποι είναι σήμερα οροθετικοί, ανάμεσά τους και 2,6 εκατομμύρια παιδιά.
· Εκτιμάται ότι 2 εκατομμύρια άνθρωποι μολύνθηκαν από τον HIV το 2014.
· Υπολογίζεται ότι 34 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν λόγω του HIV και του AIDS, από τους οποίους 1,2 εκατομμύρια υπέκυψαν το 2014.
· Ο αριθμός των θανάτων εφήβων και παιδιών από AIDS έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία 15 χρόνια.
· Το AIDS είναι η υπ' αριθμόν ένα αιτία θανάτου των εφήβων στην Αφρική και η δεύτερη αιτία θανάτου της ίδιας πληθυσμιακής κατηγορίας σε παγκόσμιο επίπεδο.
· Στην υποσαχάρεια Αφρική, την περιοχή όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη εξάπλωση της επιδημίας, τα επτά στα δέκα νέα κρούσματα στην ηλιακή ομάδα 15-19 ετών είναι κορίτσια.
· Στις αρχές του 2015, 15 εκατομμύρια άνθρωποι λάμβαναν αντιρετροϊκή θεραπεία, έναντι 1 εκατομμυρίου το 2001.
· Παρά την ευρεία διαθεσιμότητα εξετάσεων για τον HIV, μόλις το 51% των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον HIV γνωρίζουν ότι είναι οροθετικοί.
· Η παγκόσμια προσπάθεια αντιμετώπισης του HIV εκτιμάται ότι απέτρεψε 30 εκατομμύρια νέες μολύνσεις και σχεδόν 8 εκατομμύρια θανάτους από το 2000.
· Το 2015 η Κούβα έγινε η πρώτη χώρα που κηρύχθηκε επισήμως ότι κατάφερε να εξαλείψει πλήρως τη μετάδοση του HIV από τις μητέρες στα νεογνά.
Διάγνωση της νόσου
Ο καλύτερος τρόπος διάγνωσης της HIV νόσου, είναι το ειδικό τεστ αίματος 4ης γενιάς το οποίο ανιχνεύει σχεδόν στο 100% των περιπτώσεων, αντισώματα και αντιγόνο στον ιό HIV. ΟΙ ειδικοί σημειώνουν ότι κατά τη διάρκεια που μεσολαβεί μεταξύ της μόλυνσης και της ανάπτυξης αντισωμάτων ή αντιγόνου, το τεστ βγαίνει αρνητικό.