Μέχρι τον Μάρτιο του 2016 θα πρέπει να έχουν κλείσει όλα τα μέτωπα με τους δανειστές και να έχουν ληφθεί και οι αποφάσεις για το χρέος, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευ. Τσακαλώτος, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.
«Αν πάει η απόφαση αργότερα, το καλοκαίρι του 2016 ή το 2017, όλες οι αποφάσεις για κατανάλωση, επενδύσεις και αποταμιεύσεις θα πάνε επίσης αργότερα», είπε ο υπουργός σημειώνοντας πως με βάση τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης, τον Μάρτιο του 2016 και αφού έχουν προηγηθεί η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης και οι αποφάσεις για το χρέος, θα παρουσιαστεί στους θεσμούς ο νέος επενδυτικός χάρτης της χώρας, ώστε να φύγει ο φαύλος κύκλος και να επανέλθει ο ενάρετος κύκλος.
Κάναμε λάθος, δεν πήραμε μέτρα κατά της φοροδιαφυγής
Στην ομιλία του χαρακτήρισε το ασφαλιστικό ως πολύπλοκο πρόβλημα, έκανε αυτοκριτική για την καθυστέρηση στην υιοθέτηση μέτρων κατά της φοροδιαφυγής. Συγκεκριμένα ανέφερε «δεν φέραμε εγκαίρως μέτρα για την φοροδιαφυγή. Δεν μας εμπόδισαν οι θεσμοί, ήταν δικό μας λάθος».
Παράλληλα μίλησε για μεταρρυθμιστική κόπωση συνολικά στην Ευρώπη και όχι μόνο στην Ελλάδα και υπογράμμισε πως για να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει ο κόσμος να βλέπει τα αποτελέσματα, να αρχίσει να βλέπει φως στο τούνελ. «θα πρέπει ο κόσμος να δει αποτελέσματα πρώτα και στη συνέχεια να έρχονται τα νέα μέτρα».
Πάντως, ο υπουργός με ένα έμμεσο τρόπο ανέφερε ότι το Grexit παραμένει στην ατζέντα. Όπως είπε, αν δεν πάρουμε τις αποφάσεις τον Φεβρουάριο και πάει για το τέλος του έτους ή το 2017, τότε όλες οι αποφάσεις των επενδυτών θα καθυστερήσουν για τότε. Κάποιος που έχει χρήματα να καταναλώσει θα περιμένει, το ίδιο οι αποταμιευτές και οι επενδυτές, λόγω του Grexit, όπως ανέφερε. «Κάποιος που έχει χρήματα θα πρέπει να καταναλώσει και να επενδύσει. Και δεν θα το πράξει αν δεν φύγει το Grexit από την ατζέντα», σημείωσε ο υπουργός.
Αλληλεγγύη όχι μόνο στο προσφυγή, αλλά και στο οικονομικό
Παράλληλα, ζήτησε από την Ευρώπη αλληλεγγύη και για τα οικονομικά εκτός από την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Μάλιστα, άφησε αιχμές και για χώρες της Ευρωζώνης και συγκεκριμένα για έναν υπουργό Οικονομικών που δεν κατονόμασε, αναφορικά με το θέμα του ηθικού κινδύνου. Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, δεν μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να είναι συνεχώς υπό αμφισβήτηση. Ούτε μπορεί να υπάρχει πάντα το ερώτημα για τον ηθικό κίνδυνο να μην πληρώσει κάποιος που χρωστά. Αν κάποιος όμως έχει δανειστεί περισσότερο από ότι μπορεί να πληρώσει, κάποιος του δάνεισε τα κεφάλαια αυτά. Ο ηθικός κίνδυνος είναι και για τις τράπεζες και τις χώρες που δανείζουν, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ελληνας υπουργός.
«Για να υπάρξει ελπίδα, χρειάζεται μια νέα ισορροπία ανάμεσα στην κοινωνική και την οικονομική πλευρά της συμφωνίας», σημείωσε ο υπουργός, ο οποίος σε πολλά σημεία της τοποθέτησής του ανέδειξε τη σημασία της κοινωνικής παραμέτρου, προκειμένου να αλλάξει σελίδα η ελληνική οικονομία.