«Η προσέλκυση επενδύσεων προϋποθέτει την τήρηση των δεσμεύσεων. Εαν δημιουργεί κάποιος κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις τότε είναι έτοιμη η χώρα για να γίνουν οι επενδύσεις αλλά αυτό να υποστηριχθεί με πράξεις όχι με λόγια». Τη σχετική επισήμανση έκανε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Ντέιβιντ Πιρς δηλώνοντας ταυτόχρονα πως πρέπει να διευθετηθεί άμεσα το θέμα του ελληνικού χρέους με τους εταίρους.
Μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου “Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας” με θέμα: "Επενδύσεις και Ανάπτυξη: Διαμορφώνοντας ένα Εθνικό Σχέδιο", ο αμερικανός πρέσβης σημείωσε ότι οι ΗΠΑ "παραμένουν αισιόδοξες για την πορεία της χώρας" και ότι παραμένουν στο πλευρό της στην προσπάθεια που καταβάλλεται, μάλιστα πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα έχει δείξει πολλές φορές ότι στέκει αρωγός στην προσπάθεια της χώρας, κατανοεί το ανθρωπιστικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από την κρίση και περιμένει ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες της χώρας με τους θεσμούς.
Παράλληλα εξήρε τη σημασία της Ελλάδας ως ενεργειακός κόμβος για την Ευρώπη αλλά και για το διαμετακομιστικό εμπόριο και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη γεωγραφική θέση της χώρας όχι μόνο για τον τουρισμό αλλά για την στρατηγική της σημασία μεταξύ Ασίας Αφρικής και Ευρώπης. Μάλιστα ως παράδειγμα ανέφερε τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών αλλά και τον πόλεμο στη Συρία, αλλά και για την ενεργειακή σημασία αυτής της θέσης για όλη την Ευρώπη.
Σ. Αναστασόπουλος:Χρειάζεται ευρύτατη πολιτική συναίνεση για την επίτευξη των εθνικών στόχων
Ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος είπε ότι διαφαίνονται σημάδια ανάπτυξης της οικονομίας χωρίς να έχουν ξεπεραστεί οι κίνδυνοι που αφορούν στην εμπιστοσύνη των επενδυτών και ζήτησε πολιτική σταθερότητα με ευρύτατη πολιτική συναίνεση για να επιτευχθούν οι εθνικοί στόχοι και η συγκρότηση ενός εθνικού σχεδίου για την ανάπτυξη της χώρας. Για να υπάρξουν επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη οι μεταρρυθμίσεις στις δημοσιονομικές απαιτήσεις πρέπει να είναι παραπάνω από αυτές που προβλέπονται στο μνημόνιο γι' αυτό παράλληλα με το πρόγραμμα πρέπει να προχωρήσουν και επιπλέον βαθιές μεταρρυθμίσεις, όπως είπε.
Στη συνέχεια ανέφερε ότι "με δεδομένη τη βούληση του πρωθυπουργού και της πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη εμφανίζονται θετικές προοπτικές για αλλαγές στην Ελληνική νοοτροπία συνολικά".
Κ. Μίχαλος: Να αλλάξουν δομικά στοιχεία της οικονομίας
Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος ανέφερε ότι το 2015 ήταν μια χρονιά ενηλικίωσης του ελληνικού πολιτικού συστήματος, με την Βουλή να απαρτίζεται από φιλευρωπαϊκές δυνάμεις και έτσι δημιουργείται το έδαφος για ευρύτερες συναινέσεις. "Οι κίνδυνοι παραμένουν στην πορεία προς τη σταθεροποίηση αλλά το ζητούμενο δεν είναι διατηρείται η Ελλάδα στο ευρώ με μηχανική υποστήριξη αλλά να αλλάξουμε τα δομικά στοιχεία της οικονομίας μας και να αναπτυχθεί η οικονομία μας σε υγιείς και σταθερές βάσεις" όπως είπε.
Ζήτησε παρεμβάσεις για γραφειοκρατία και χρηματοδότηση απαιτεί σταθερό και σαφές θεσμικό πλαίσιο με κανόνες για όλους και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση ανταγωνιστικές αγορές χωρίς μονοπώλεια και σταθερό φορολογικό περιβάλλον "Δεν γίνεται να καλούμε επενδυτές και να τους διώχνουμε μέσω της υψηλής φορολογίας. Δεν υπάρχει πλέον η πολυτέλεια να σπαταλάμε πόρους για διάσπαρτες δραστηριότητες χρειάζεται εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη με συγκεκριμένο οδικό χάρτη ανεξάρτητα από την πολιτική εξουσία που θα είναι στην κυβέρνηση" κατέληξε ο κ. Μίχαλος.
Αθ. Σαββάκης: Να ενωθούν οι πολιτικές δυνάμεις
Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Αθανάσιος Σαββάκης σημείωσε ότι "με αίσθημα ευθύνης πρέπει να ενωθούν όλες οι δυνάμεις για ένα καλύτερο αύριο για την πατρίδα, χωρίς πυροσβεστικές πολιτικές, αλλά με σχέδιο και δουλειά για τις πολιτικές που θα εφαρμόσουμε από εδω και στο εξής για την ανάταξη της οικονομίας μας".