Ενστάσεις από την αγορά για την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας - iefimerida.gr

Ενστάσεις από την αγορά για την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας

κούρεμα χρέους
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Ξεκίνησε η αποτίμηση της συμφωνίας για την Ελλάδα από αναλυτές και επενδυτές και φαίνεται ότι μετά από τα πρώτα θετικά σχόλια, διαμορφώνεται κλίμα αμφιβολίας για τις βασικές παραμέτρους του σχεδίου.

Το κλίμα διαμορφώνει πέρα από κάθε αμφισβήτηση η Fitch , καθώς αφήνοντας κανείς στην άκρη την αξιολόγηση του νέου PSI ως «πιστωτικό γεγονός», διαπιστώνει ότι ο Οίκος Αξιολόγησης θέτει το δάκτυλο επί το τύπο των ήλων, αμφβισβητώντας επί της ουσίας το τελικό αποτέλεσμα της συμφωνίας, δηλαδή τη βιωσιμότητα του Χρέους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οίκου αλλά και ανάλογες παρατηρήσεις αναλυτών σε Δύση και Ανατολή, ακόμα κι αν το νέο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων στεφθεί από πλήρη επιτυχία και επιτευχθεί η μείωση του Χρέους κατά 100 δισ ευρώ, το 2020 το Χρέος θα παραμένει στα πολύ υψηλά επίπεδα του 120%, δηλαδή σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από το μέσο όρο της Ευρωζώνης σύμφωνα με όλες τις μακροοικονομικές αναλύσεις. Αμφιβολίες εκφράζονται, επίσης, για το εάν η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει τη πρόκληση της αναιμικής ανάπτυξης αλλά και των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, που είναι προαπαιτούμενα για τη μείωση του Χρέους έστω στα επίπεδα του 120% του ΑΕΠ, ενώ κρίσιμο χαρακτηρίζεται το κατά πόσο μπορούν να εφαρμοστούν εγκαίρως και αποτελεσματικά οι αναγκαίες, επώδυνες μεταρρυθμίσεις με δεδομένη τη κόπωση που παρατηρείται στο πολιτικό σύστημα και στη κοινωνία μετά από δύο χρόνια αιματηρών δημοσιονομικών μέτρων.

Λίαν επιφυλακτικές είναι οι αγορές ειδικά όσον αφορά στο νέο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, όπου όπως όλα δείχνουν θα γίνει σκληρό παζάρι με έντονο παρασκήνιο τις εβδομάδες που ακολουθούν. Οι αγορές περιμένουν να μάθουν ποιοί ακριβώς θα είναι οι όροι της ανταλλαγής, ποιό θα είναι το επιτόκιο, ποιά θα είναι η χρονική διάρκεια των νέων ομολόγων, για να αποτιμήσουν και τις ζημιές που θα υποστούν οι τράπεζες άρα και να κάνουν εκτιμήσεις για το εύρος συμμετοχής, από την οποία εξαρτάται άλλωστε και η επιτυχία του σχεδίου. Αν και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Τραπεζών εκφράζει τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει μεγάλη συμμετοχή, πολλοί είναι εκείνοι που διερωτώνται πού ακριβώς στηρίζει αυτές τις εκτιμήσεις, ζήτημα που τέθηκε και στον κ.Ρομπάι απ' όλες τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου. Πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι ανάλογος προβληματισμός υπάρχει και στα υψηλόβαθμα κλιμάκια του ΔΝΤ, που σημειώνουν ότι εάν η συμμετοχή περιοριστεί στα επίπεδα του πρώτου προγράμματος, δηλαδή κοντά στο 80%, τότε ο στόχος των 100 δισ ευρώ δεν θα επιτευχθεί και ο τελικός στόχος για Χρέος 120% θα απομακρυνθεί.

Ως μοχλό πίεσης- μεταξύ άλλων- εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιήσουν οι τράπεζες το δίκαιο που θα διέπει τα νέα ομόλογα, όπως διαφάνηκε άλλωστε από την επομένη της συμφωνίας. Με δηλώσεις του ο Τσαρλς Νταλλάρα του IIF σημείωσε ότι τα νέα ομόλογα θα διέπονται από το αγγλικό δίκαιο- που καθιστά σχεδόν απαγορευτική τη δυνατότητα στάσης πληρωμών από το Ελληνικό Δημόσιο- κάτι που τέθηκε ως αναγκαίος όρος για την επίτευξη της συμφωνίας. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά απαντά ότι κάτι δεν υπάρχει στη συμφωνία και πως το τελικό πρόγραμμα θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν τη Δευτέρα...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ