Η Ιαπωνία αποφάσισε να ξαναρχίσει στα τέλη Μαρτίου η φαλαινοθηρία στην Ανταρκτική, που είχε ανασταλεί πέρυσι, γεγονός που εκτιμάται ότι μπορεί να προκαλέσει διεθνή κατακραυγή.
Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είχε κρίνει τον Μάρτιο του 2014 ότι η φαλαινοθηρία της Ιαπωνίας στην Ανταρκτική, που διαρκεί δεκαετίες, πρέπει να σταματήσει, ωθώντας το Τόκιο να ακυρώσει το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας αυτής για την περίοδο 2014-2015.
Όμως η Ιαπωνική Υπηρεσία Αλιείας ειδοποίησε την Παρασκευή τη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας (ΔΕΦ) ότι η Ιαπωνία θα ξαναρχίσει τη φαλαινοθηρία την περίοδο 2015-2016 με βάση ένα αναθεωρημένο σχέδιο.
Το σχέδιο αυτό, που προβλέπει ότι θα μειωθούν κατά τα δύο τρίτα οι ρυγχοφάλαινες που θα αλιεύονται, στις 333, είναι επιστημονικά λογικό, υποστήριξε η Υπηρεσία σε έγγραφό της που υπεβλήθη στη ΔΕΦ.
Η Ιαπωνία άρχισε αυτήν που αποκαλεί φαλαινοθηρία για επιστημονικούς σκοπούς το 1987, έναν χρόνο αφότου τέθηκε σε ισχύ το διεθνές μορατόριουμ της φαλαινοθηρίας.
Το Τόκιο επιχειρηματολογεί ότι τα περισσότερα είδη φαλαινών δεν απειλούνται με εξαφάνιση και ότι η βρώση φαλαινών αποτελεί μέρος της γαστρονομικής παράδοσης των Ιαπώνων.