Κάποιες γυναίκες θέλουν απεγνωσμένα παιδιά, αλλά κάποιες άλλες, την ίδια ώρα, το ίδιο απεγνωσμένα, δεν θέλουν να αποκτήσουν μωρό. Η 29χρονη Χόλι Μπρόκγουελ από το Λονδίνο ανήκει στη δεύτερη κατηγορία. Μιλώντας στο BBC εξηγεί τους λόγους για τους οποίου θέλει να κάνει στείρωση.
Γράφει η Μπρόκγουελ:
«''Δεν θέλω παιδιά». Αυτές είναι οι τρεις λέξεις που όταν τις πει μια γυναίκα προκαλεί την περιφρόνηση των άλλων. ''Γιατί;» ρωτούν οι περισσότεροι θεωρώντας ότι μπορείς να δώσεις μια απλή εξήγηση.
Αν πω ότι αισθάνομαι ότι δεν θα είμαι καλός γονιός, οι άνθρωποι αντιδρούν. Αν πω ότι φοβάμει ότι δεν θα έχω το χρόνο, την ενέργεια και τα χρήματα που απαιτούνται για να αντεπεξέλθω, μου απαντούν ότι θα βρω τρόπο να τα διαχειριστώ όλα αυτά. Αν πω ότι θέλω να αφιερώσω τη ζωή μου στην καριέρα μου, μου λένε ότι είμαι «εγωίστρια».
Δεν υπάρχει κανένας αποδεκτός λόγος για τον οποίο μπορεί να μην θέλω μωρό, φαίνεται.
Οσον αφορά αυτούς που έχουν κάνει παιδιά, θα σκεφτόσουν, ότι από τις απαντήσεις που δίνουν, ότι όλοι τους είναι εκστατικά ευχαριστημένοι με την επιλογή τους. Ξέρω με σιγουριά ότι αυτό δεν είναι αλήθεια, συνέβη στη μητέρα μου.
Ποτέ δεν έκρυψε το γεγονός ότι δεν ήθελε παιδιά, αλλά τελικά έκανε μωρά καθώς ο πατέρας μου ήθελε απεγνωσμένα οικογένεια.
Με την μητέρα της και την αδελφή της
Εν μέρει έχω το φόβο της συνθηκολόγησης και για αυτό θέλω να κάνω στείρωση, για να εξαλείψω κάθε περίπτωση να μπω στον πειρασμό να προδώσω τα πιστεύω λόγω ενός μεγάλου έρωτα, μιας μεγάλης αγάπης.
Ηδη, οι αρμόδιοι στους οποίους έχω απευθυνθεί μου έχουν πει, σε τέσσερις περιπτώσεις, ότι ''είμαι πολύ νέα για να λάβω μια τέτοια απόφαση''. Αν και δεν έχει θεσπιστεί κάποιο ηλικιακό όριο για τη στείρωση στη Μεγάλη Βρετανία...
Εγώ, όμως, έχω πάρει την απόφαση να την κάνω την εγχείρηση. Και είμαι εκστασιασμένη από την απόφαση αυτή. Εχω ξεκινήσει τη διαδικασία, αλλά δεν έχω κάνει ακόμη την επέμβαση. Από την Εθνική Υπηρεσία Υγείας μου είπαν ότι το θέμα ήταν αντικειμενικό, ότι δεν υπάρχει διαθέσιμος γιατρός, ενώ το γεγονός ότι μετακόμισα ανέβαλε ξανά για λίγο τη διαδικασία.
Μπορεί να αναρωτιέστε γιατί δεν επέλεξα μια άλλη μέθοδο αντισύλληψης, λιγότερο δραστική. Το χάπι, το παίρνω χρόνια και με έχει αρρωστήσει και η μόνη άλλη επιλογή που υπάρχει είναι το σπιράλ το οποίο δεν το θέλω γιατί γνωρίζω γυναίκες που είχαν βάλει και είχαν βιώσει τρομακτικές συνέπειες.
Και επιπλέον, δεν χρειάζομαι αναστρέψιμη αντισύλληψη. Υπάρχει μια 10λεπτη εγχείρηση που μπορεί να λύσει το πρόβλημά μου και δεν μπορώ να σκεφτώ ότι στα 30 μου, εν έτει 2015, πρέπει να δίνω μάχη για να κάνω πραγματικότητα αυτήν την επιθυμία μου.
Μπορεί κάποια να επιλέξει να μείνει έγκυος στα 16 της αλλά δεν μπορείς να αποκλείσεις τη μητρότητα στα 29. Φαίνεται ότι οι αποφάσεις των άλλων γίνονται σεβαστές μόνο όταν είναι στην ευθυγραμμισμένες με την παράδοση.
Λοιπόν, εγώ σας λέω ότι ποτέ δεν ήμουν παραδοσιακή. Πρόσφατα έφτιαξα έναν τεχνολογικό ιστότοπο στον οποίο γράφουν μόνο γυναίκες και είμαι περήφανη που δηλώνω ότι ποτέ δεν θα ήθελα ένα μωρό....».
Με την ανιψιά της
Τo bullying στα social media
Αυτό το άρθρο της Μπρόκγουελ προκάλεσε σάλο στα social media. Τα σχόλια ήταν τόσο επικριτικά που δεν μπόρεσε να τα αντέξει ούτε η 29χρονη, η οποία αναγκάστηκε να κλείσει το λογαριασμό της στο Twitter. Για λίγες ώρες, γιατί όταν το ξανασκέφτηκε αποφάσισε ότι δεν θέλει, αλλά ούτε και πρέπει να κάνει σε κανέναν τη χάρη.
Ανάμεσα στα πάμπολλα σχόλια και μηνύματα που έλαβα στα social media, η αλήθεια είναι, ότι υπήρχαν και μερικά που δήλωναν συμπαράσταση. Τα περισσότερα ήταν όμως επικριτικά. «Μου έγραφαν ότι στο μέλλον θα αλλάξω άποψη, ότι είμαι εγωίστρια, ότι το δημόσιο σύστημα υγείας δεν πρέπει να πληρώσει τη στείρωσή μου καθώς τα λεφτά που θα δαπανούνταν για την εγχείρηση θα ήταν καλύτερο να δοθούν σε άρρωστα παιδιά. Κάποια μηνύματα, όμως, έφθαναν στα όρια του bullying...», λέει η ίδια.
«Κάποιοι μου έγραψαν ότι ευτυχώς που δεν έχω αναπαραχθεί, ότι χαίρονται που δεν θα έρθουν στον κόσμο άνθρωποι με τα ίδια μυαλά με μένα, έβριζαν τη μητέρα μου και έλεγαν ότι χρειάζομαι ψυχολογική υποστήριξη», συμπληρώνει Χόλι σημειώνοντας ότι αυτό ήταν μόνο η αρχή. «Κάποιος άλλος μου έλεγε ότι θέλει να κάνει σεξ μαζί μου (όχι με τόσο ευγενικό τρόπο), κάποιοι άλλοι μου έλεγαν απλά να κόψω το σεξ, γιατί σεξ κάνουν μόνο όσοι θέλουν να κάνουν παιδιά και άλλα παρόμοια. Υπήρχαν βέβαια και άλλα πολύ χειρότερα σχόλια. Πράγματα που δεν μπορώ ούτε καν να επαναλάβω και εγώ δεν θα έλεγα ποτέ και σε κανέναν. Η κριτική που μου έκαναν ήταν απλά αδικαιολόγητη», προσθέτει.
«Συνήθισα στο τρολάριαμα, καθώς διευθύνω μια ιστοσελίδα τεχνολογίας για γυναίκες, αλλά δεν κρύβω ότι επηρεάστηκα γιατί τα σχόλια ήταν καυστικά, προσωπικά και δυσάρεστα. Αφορούσαν ακόμη και την επαγγελματική μου ζωή, δεν είχαν σχέση με την αφορμή για την οποία εκφράζονταν και δεν ήταν άλλη από την επιθυμία μου να μην κάνω παιδιά. Κάποιοι ακόμη έσπευσαν να πουν ότι αναζητούσα τα πέντε λεπτά δημοσιότητας που μου αναλογούσαν...», καταλήγει η Χόλι.