Προς το χειρότερο αναπροσάρμοσε τις προβλέψεις της η ΕΛΣΤΑΤ για τη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας το γ' τρίμηνο σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.
Τα επικαιροποιημένα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή δείχνουν ύφεση 1,1% το γ' τρίμηνο του 2015 συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2014, έναντι μείωσης 0,4% που είχε υπολογιστεί αρχικά και στην βάση της οποίας υπολογίστηκε μηδενική μείωση ΑΕΠ φέτος στον προϋπολογισμό που τελεί υπό την έγκριση της Βουλής.
Οπως είχε επισημάνει ο υπουργός Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος «η βελτίωση των προβλέψεων για την ελληνική οικονομία τους τελευταίους μήνες του έτους σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις ενσωματώνονται στον προϋπολογισμό του 2016. Οι βασικοί δημοσιονομικοί στόχοι παραμένουν ίδιοι και όπως επισημαίνουν από το υπουργείο Οικονομικών οι βελτιωμένες προβλέψεις έδωσαν ένα μικρό έναν μικρό δημοσιονομικό χώρο που επέτρεψε, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω τη μείωση του βάρους των δημοσιονομικών παρεμβάσεων κατά περίπου 500 εκατ.»
Οπως ανακοινώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ η αναθεώρηση αυτή, από την οποία πλέον προκύπτει ύφεση 0,07% σε μέσα επίπεδα στο εννεάμηνο, είναι αποτέλεσμα της χρησιμοποίησης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση.
Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως, στοιχεία Σεπτεμβρίου για το Ισοζύγιο Πληρωμών) είτε τριμηνιαία (όπως, δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού).
Ειδικότερα, με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ μειώθηκε το γ΄τρίμηνο εφέτος κατά 1,1% σε σχέση με το γ΄τρίμηνο 2014, έναντι της αρχικής εκτίμησης (στις 13 Νοεμβρίου) για πτώση 0,4%. Σε σχέση με το β΄ τρίμηνο εφέτος, το ΑΕΠ μειώθηκε 0,9%, από πτώση 0,5% στην πρώτη εκτίμηση.
Με βάση τα ίδια στοιχεία, μεταξύ γ΄και β΄τριμήνου 2015, προκύπτουν τα εξής:
• Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε 1% και ειδικά των νοικοκυριών μειώθηκε 0,8%.
• Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν 7%.
• Μείωση 7,1% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 1,5%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 16,1%).
• Μείωση 16,9% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν 12,1% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 31,4%).
Σημειώνεται ότι με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ, παρουσίασε μείωση 0,9% σε ετήσια βάση έναντι της μείωσης 0,1% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη εκτίμηση.