Fitch: «Το κούρεμα κατά 50% συνιστά πιστωτικό γεγονός» - iefimerida.gr

Fitch: «Το κούρεμα κατά 50% συνιστά πιστωτικό γεγονός»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch σε έκθεση του, με την οποία σχολιάζει τις αποφάσεις και τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, αναφέρει πως το κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50% συνιστά πιστωτικό γεγονός.

Ο οίκους χαρακτηρίζει τη συμφωνία για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο σχέδιο για το κούρεμα του ελληνικού χρέους ως ένα απαραίτητο βήμα προκειμένου να μπορέσει η Ελλάδα να επανέλθει σε βιώσιμη τροχιά, ωστόσο διευκρινίζει πως εάν τελικώς η συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων καταλήξει σε κούρεμα 50%, τότε αυτό συνιστά για τον οίκο χρεοκοπία και θα έχει τις ανάλογες επιπτώσεις στην αξιολόγηση της χώρας.

Σύμφωνα με τη Fitch, η αξιολόγηση της Ελλάδας μετά και τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής θα κυμανθεί σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα. Σε κάθε περίπτωση ο οίκος τονίζει πως και μετά το «κούρεμα» η χώρας μας θα εξακολουθήσει να έχει υψηλό χρέος, ενώ οι προοπτικές ανάπτυξης της παραμένουν χαμηλές και η προθυμία για εφαρμογή δομικών μεταρρυθμίσεων μπορεί να εξασθενίσει.

Η τελευταία παράμετρος προβληματίζει τους αναλυτές της Fitch που θεωρούν πως έτσι «θα υπονομευθεί η μελλοντική βιωσιμότητα του χρέους»! Ο οίκος αξιολόγησης πάντως υποστηρίζει το ακριβές ύψος του χρέους που θα έχει η Ελλάδα μετά την ανταλλαγή των ομολόγων θα εξαρτηθεί από τις λεπτομέρειες της αναδιάταξης, την τελική συμμετοχή των ιδιωτών και τις «ενδεχόμενες υποχρεώσεις του ελληνικού κρατικού χρηματοπιστωτικού και μη – χρηματοπιστωτικού κλάδου». Το πόσα θα χρειαστούν δηλαδή για την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, ταμείων και ασφαλιστικών εταιρειών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ