Έξι εμπορικές διαδρομές, έξι βόλτες στο κέντρο της Αθήνας, για να απολαύσουν την πόλη και τις ομορφιές της, μαζί με μια θεματική περιήγηση στα καταστήματά της, προτείνουν στους κατοίκους και τους επισκέπτες της η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και ο Δήμος της Αθήνας.
Καθεμία από τις βόλτες αυτές έχει έναν ιδιαίτερο θεματικό χαρακτήρα, αφού συγκεντρώνει πολλά καταστήματα με το ίδιο αντικείμενο. Σε όλες, όμως, μπορεί κανείς να βρει την ομορφιά της Αθήνας, σε χώρους πολιτισμού και πνεύμονες αναψυχής.
Αποτελούν ιδανικές ευκαιρίες όχι μόνο για έναν ωραίο περίπατο, αλλά και για να ανακαλύψει (ή να ξανα-ανακαλύψει) κανείς τη σύγχρονη Αθήνα.
Το πρόγραμμα «επιχειρηματικών διαδρομών», που εκπόνησε το Ινστιτούτο Εμπορίου & Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της ΕΣΕΕ είναι συγχρηματοδοτούμενο από ελληνικούς και από ευρωπαϊκούς πόρους.
1η διαδρομή:Βόλτα στο Κολωνάκι για ακριβά ψώνια
Δεν είναι φυσικά η μόνη περιοχή της πόλης στην οποία μπορεί να κάνει κανείς τα ψώνια του. Ίσως είναι όμως η πιο «επώνυμη». Γιατί στην Αθήνα, όταν λέει κανείς «βόλτα για ψώνια» και μάλιστα για θεωρούμενα ως πολυτελή είδη ένδυσης και υπόδησης, το πρώτο μέρος που εννοεί είναι το Κολωνάκι. Είναι, μάλιστα, μια αγορά που ακόμα μέχρι σήμερα την επισκέπτονται περισσότερο οι Αθηναίοι και λιγότερο οι τουρίστες και άλλοι επισκέπτες της πόλης.
2η διαδρομή:Βόλτα στις γεύσεις-Από την Ομόνοια προς την Κεντρική Αγορά
Όσο περισσότερο προχωράς από την Ομόνοια προς την Κεντρική Κρεαταγορά και ακόμα πιο μέσα στα στενά, τόσο περισσότερο συναντάς γεύσεις και μυρωδιές από καρυκεύματα, μαγειρέματα, τυροκομικά, κρεατικά, φαγώσιμα κάθε είδους. Εδώ γύρω έκαναν τα ψώνια τους για το φαγητό της ημέρας οι νοικοκυρές της παλιάς Αθήνας. Εδώ κάνουν τα ψώνια τους και σήμερα οι πιο «ψαγμένοι» μάγειρες και μαγείρισσες, αφού επιπλέον μπορούν πια να βρουν και αυθεντικά προϊόντα για έθνικ κουζίνες.
3η διαδρομή:Βόλτα για δώρα και είδη λαϊκής τέχνης στην Πλάκα
Δώρα μπορεί, φυσικά, να αγοράσει κανείς από οποιαδήποτε αγορά της Αθήνας. Αν θέλει, όμως, να βρει συγκεντρωμένες επιλογές για δώρα με πιο έντονη ελληνική ματιά, και μάλιστα από την οπτική γωνία της λαϊκής τέχνης, τότε το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να επισκεφτεί τα καταστήματα της ευρύτερης περιοχής της Πλάκας.
Η Πλάκα είναι μια περιοχή που θεωρείται ότι έχει έντονο τουριστικό χαρακτήρα. Όλο και περισσότερο εδώ και χρόνια, όμως, αναπτύσσονται περισσότερο τα πιο ελκυστικά στοιχεία αυτού του χαρακτήρα και δίπλα σε αυτά αναδεικνύονται ξανά και τα αυθεντικά στοιχεία της περιοχής, που αποτελεί πόλο έλξης όχι μόνο για τουρίστες και επισκέπτες, αλλά και για γηγενείς Αθηναίους. Περπατώντας στα σοκάκια της Πλάκας, αν και είσαι στο κέντρο της Αθήνας, μπορείς να απομακρυνθείς από τους έντονους ρυθμούς της μεγαλούπολης.
4η διαδρομή:Βόλτα για μουσική και βιβλία στα Εξάρχεια
Όσο περνούν τα χρόνια, τόσο η πόλη, ως ζωντανός οργανισμός, διαμορφώνει τα χαρακτηριστικά της. Αυτό έγινε και στην Αθήνα. Κι ένα παράδειγμα είναι αυτή η διαδρομή, όπου μπορεί να βρει κανείς συγκεντρωμένα πολλά βιβλιοπωλεία της πόλης. Σαν μια διαδρομή του πνεύματος, που ξεκινά από την πλατεία Εξαρχείων και καταλήγει στις παρυφές της πλατείας Κολωνακίου –δυο πλατείες με έντονο στίγμα, ιστορικά αλλά και στη σύγχρονη ζωή της πόλης.
5η διαδρομή:Βόλτα για δερμάτινα στο ιστορικό εμπορικό τρίγωνο
Η βόλτα αυτή είναι η πιο «κλασική» βόλτα στα μαγαζιά που μπορεί να κάνει κανείς στην Αθήνα. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή είναι η περιοχή στην οποία άνοιξαν τα πρώτα εμπορικά καταστήματα της σύγχρονης ζωής της πόλης, ήδη από τον 19ο αιώνα, τα οποία απευθύνονταν στη δημιουργούμενη τότε αστική τάξη. Σήμερα, στην ευρύτερη περιοχή του Εμπορικού Τριγώνου (οδοί Ερμού, Περικλέους, Ευαγγελιστρίας, Αγίου Μάρκου) και στο Μοναστηράκι συναντά κανείς τη μεγαλύτερη συγκέντρωση εμπορικών καταστημάτων. Μπορεί να βρει τα πάντα, αλλά η μεγαλύτερη ποικιλία συναντάται μάλλον στα υποδήματα και τα δερμάτινα είδη, γι’ αυτό και ξεχωρίσαμε αυτή την υποκατηγορία ως πιο χαρακτηριστική της διαδρομής.
6η διαδρομή: Βόλτα στην Πατησίων για ρούχα και παπούτσια σε φτηνές τιμές
Περπατώντας κανείς στην οδό Πατησίων, που ξεκινά από την Ομόνοια και φτάνει στα Πατήσια, αλλά και στη γειτονική της Κυψέλη, μπορεί να νιώσει ότι περπατά εκεί που συναντιούνται δύο πόλεις: Η Αθήνα των περασμένων δεκαετιών, ιδίως από τη δεκαετία του ‘50 ως τις αρχές του ΄80, όπου εκεί αναπτυσσόταν η μεσοαστική τάξη, με τη σημερινή Αθήνα με την έντονη παρουσία στην περιοχή μεταναστευτικών ομάδων. Το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης προσπαθεί ακόμα να βρει την ισορροπία του, για να γίνει ελκυστικό μέσα από τη σύνθεση και τον πιο προσιτό εμπορικό χαρακτήρα.
Για το έργο σχεδιάζεται τώρα ένας χάρτης που θα διανέμεται σε τουριστικά πρακτορεία, ξενοδοχεία κλπ ενώ πληροφορίες υπάρχουν και στο διαδίκτυο (www.agora-athina.gr) ενώ σήμερα και αύριο έχουν προγραμματιστεί ξεναγήσεις στις συγκεκριμένες διαδρομές.