Ποια είναι τα γκρίζα σημεία της συμφωνίας για το «κούρεμα» - iefimerida.gr

Ποια είναι τα γκρίζα σημεία της συμφωνίας για το «κούρεμα»

γκρίζα σημεία
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την ώρα που οι ηγέτες της Ευρωζώνης πανηγυρίζουν για το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας και το «κούρεμα» του χρέους, οι αγορές, παρά την πρώτη θετική αντίδραση, επισημαίνουν τα «σκοτεινά σημεία» των συμφωνιών, τα οποία θα πρέπει να διευκρινιστούν προκειμένου να καταστεί σαφές το πραγματικό όφελος που θα έχει η Ελλάδα.

Η νέα συμφωνία προβλέπει «κούρεμα» κατά 50% ομολόγων συνολικής αξίας 206 δισ. ευρώ και την παροχή νέων δανείων ύψους 130 δισ. Ευρώ εκ των οποίων τα 30 δισεκατομμύρια θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου οι ιδιώτες να συμμετάσχουν εθελοντικά στο «κούρεμα». Άλλα τόσα θα δοθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ενώ τα υπόλοιπα θα κατευθυνθούν στην πληρωμή τόκων, ελλειμμάτων και λοιπών υποχρεώσεων.

Ο στρατηγικός στόχος είναι να υποχωρήσει το χρέος στο 120% του ΑΕΠ το 2020. Ωστόσο, οι ξένοι οίκοι δείχνουν εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους ως προς τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους οι οποίες μετριάστηκαν μεν αλλά δεν εξαφανίστηκαν.

Ασαφή είναι ακόμη τα εξής:

  • η χρήση των 30 δισ. ευρώ που αφορούν τους ιδιώτες (PSI). Το Δημόσιο μπορεί να χρησιμοποιήσει το ποσό για να πληρώσει άμεσα τους ιδιώτες ομολογιούχους, ωστόσο επισημαίνεται ότι το εν λόγω ποσό μπορεί να διατεθεί για παροχή εγγυήσεων από το EFSF στους ξένους ομολογιούχους, είτε για επαναγορά υφιστάμενων ελληνικών ομολόγων.
  • πόσο είναι το καθαρό όφελος της Ελλάδας από τη νέα συμφωνία. Χρωστάμε μεν 100 δισ. Λιγότερα, ωστόσο, είναι άγνωστο εάν θα συμμετάσχουν όλοι οι ιδιώτες, αφού το πρόγραμμα βασίζεται στην εθελοντική συμμετοχή τους. Ακόμα, όμως, κι αν η συμμετοχή είναι η μέγιστη δυνατή, θα απαιτηθούν 30 δισ. ευρώ για τη στήριξη των τραπεζών. Ετσι, το καθαρό όφελος για την Ελλάδα εκτιμάται σε 70 δισ. ευρώ.
  • ποιες είναι οι επιπτώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία και πως θα καλυφθούν ενδεχόμενες «τρύπες» που θα δημιουργηθούν από τη συμμετοχή τους στο «κούρεμα».
  • εάν τελικά θα κρατικοποιηθούν οι ελληνικές τράπεζες. Ο κ. Βενιζέλος άφησε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην εκδοθούν κοινές μετοχές από τις ελληνικές τράπεζες εάν εξευρεθεί λύση που δεν θα επιβαρύνει το χρέος
  • πόσο θα ενισχυθεί ο έλεγχος και η παρουσία της τρόικας στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
  • τι θα συμβεί με τους μικροομολογιούχους
  • ποια είναι η ακριβής διάρκεια των νέων δανείων από την Ευρωζώνη, το επιτόκιό τους και η περίοδος χάριτος
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ