«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να βγει η Ελλάδα από το Ευρώ» τονίζει στη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Λα Ρεπούμπλικα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
Πιο αναλυτικά, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πώς σχολιάζει το ότι κάποιοι υποστηρίζουν ότι τα μέτρα που επιβλήθηκαν από τους δανειστές στην Ελλάδα είναι υπερβολικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαντά: «Είναι οπωσδήποτε αλήθεια, το παραδέχονται και οι εταίροι μας. Υποτιμήθηκαν οι συνέπειες των υφεσιακών πολιτικών. Για τον λόγο αυτό εξήγησα και εγώ στους δανειστές ότι είναι αναγκαίες διορθώσεις στο τρίτο πρόγραμμα λιτότητας για να ανακοπεί εγκαίρως η κατάρρευση της οικονομίας. Με λυπεί το ότι κατέστη αναγκαία η παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Φοβάμαι ότι οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ δεν κατανοούν πλήρως τις ιδιαιτερότητες της Ευρωζώνης και του ευρώ. Και ότι πολλές προτάσεις τους είναι υπερβολικές όσο και εμφανώς λανθασμένες, ιδίως για την εμμονή στη λιτότητα χωρίς διέξοδο».
Στην ερώτηση αν υπάρχει ακόμη η πιθανότητα να εξέλθει η χώρα μας από το ευρώ ο κ. Παυλόπουλος τονίζει: «Καμία πιθανότητα. Μετά τις θυσίες του ελληνικού λαού, συν τοις άλλοις και λόγω των λαθών των εταίρων μας, η έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του Ευρώ θα ερμηνευόταν ως μια ηθελημένη πράξη από τους εταίρους μας. Και αυτό θα ήταν όχι μόνον ασύλληπτο, αλλά θα έθετε σε σοβαρό κίνδυνο τη συνοχή και την προοπτική της ίδιας της Ευρωζώνης».
«Τους επόμενους μήνες η Ελλάδα θα αρχίσει να επαναδιαπραγματεύεται το χρέος της. Ποιες είναι οι προσδοκίες» ρωτά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο δημοσιογράφος Έττορε Λιβίνι, για να υπογραμμίσει ο κ. Παυλόπουλος: «Δεν είναι θέμα προσδοκιών. Είναι ένα δικαίωμα, μια συνέπεια, μια διεκδίκηση της Ελλάδας το να ζητά την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους της, όπως έχουν δεχθεί και οι εταίροι μας. Αν δεν το πράξουν θα είναι εκείνοι υπεύθυνοι για την παραβίαση των δεσμεύσεών τους. Και η επαναδιαπραγμάτευση αυτή θα πρέπει να προχωρήσει σύμφωνα με τους κανόνες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, έτσι όπως ερμηνεύθηκαν από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα, δεν ζητά, λοιπόν, για το χρέος της, τίποτα περισσότερο από τα δικαιώματά της, σε σχέση με το ευρωπαϊκό πρωτογενές δίκαιο και με τις δεσμεύσεις που έχουν λάβει απέναντί μας οι εταίροι μας, ως συνέπεια της πλήρους και πραγματικής εφαρμογής, από μέρους μας, των δεσμεύσεών μας που απορρέουν από το μνημόνιο».
Σε σχέση, τέλος, με την επίσημη επίσκεψή στην Ιταλία, η οποία ξεκινά αύριο, και με το «τι μπορούν να κάνουν, μαζί, Ελλάδα και Ιταλία, για να αλλάξουν προς το καλύτερο την Ευρώπη», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφέρει: «Αυτό που έκαναν στην αρχαιότητα, για να θυμίσουμε το σπουδαίο παράδειγμα των προγόνων μας. Ας μην ξεχνάμε ότι η Αρχαία Ελλάδα γέννησε τον πολιτισμό της Δημοκρατίας και του Ουμανισμού, αλλά ότι ο πολιτισμός αυτός επεβίωσε και μάλιστα επέτρεψε στον δυτικό πολιτισμό και στην αντιπροσωπευτική Δημοκρατία να αναπτυχθούν, χάρη στην Ρώμη. Αυτός είναι πλέον ο πυρήνας και της σημερινής ευρωπαϊκής κοινωνίας. Και έτσι, λοιπόν, Ελλάδα και Ιταλία, Ιταλία και Ελλάδα, πρέπει να εργασθούν μαζί, βασιζόμενες στις κοινές τους αξίες και αρχές, ώστε η Δύση και η Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσουν, σήμερα, την ανελέητη, απάνθρωπη και εγκληματική τρομοκρατία του ισλαμικού φονταμενταλισμού. Ο οποίος -πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε- δεν έχει καμία σχέση με τις πραγματικές αρχές της ισλαμικής θρησκείας. Έλληνες και Ιταλοί, Ιταλοί και Έλληνες ας γίνουν οι πραγματικοί εκπρόσωποι -και εγγυητές- των αρχών και των ανθρωπιστικών και δημοκρατικών αξιών του ευρωπαϊκού πολιτισμού: πρέπει να το κατανοήσουμε και να σηκώσουμε το βάρος της ευθύνης αυτής».