Οι ΗΠΑ χαρίζουν επιθετικά ελικόπτερα SuperCobra στην Τουρκία - iefimerida.gr

Οι ΗΠΑ χαρίζουν επιθετικά ελικόπτερα SuperCobra στην Τουρκία

τουρκία
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε μία «ασυνήθιστη» κίνηση προχωρούν οι ΗΠΑ, αφού μετά από αίτημα της Τουρκίας, η κυβέρνηση Ομπάμα χαρίζει οπλικά συστήματα εκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου ο τουρκικός στρατός να αντιμετωπίσει τους Κούρδους αυτονομιστές.

Η Τουρκία ζήτησε ελικόπτερα ΑΗ-1 SuperCobra προς αντικατάσταση των απωλειών που έχει τα τελευταία 27 χρόνια στον αγώνα ενάντια στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο και χαρακτηρίζει ως τρομοκρατική οργάνωση. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ, αποκάλυψαν τις διαβουλεύσεις των στελεχών της κυβέρνησης Ομπάμα με το αμερικανικό Κογκρέσο, για την «δίχως αντίτιμο» παραχώρηση επιθετικών ελικοπτέρων Πεζοναυτών των ΗΠΑ στον τουρκικό στρατό.

Η Τουρκία, χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, μετρά πολλές απώλειες στην 27ετή αυτή σύρραξη, είτε σε έμψυχο είτε σε άψυχο δυναμικό. Το σχέδιο Ομπάμα περιλαμβάνει τον εξοπλισμό των Αμερικανών Πεζοναυτών με επιθετικά ελικόπτερα τύπου Textron Inc Bell AH-1Z SuperCobra ενώ τρία ελικόπτερα που βρίσκονται σε υπηρεσία θα παραχωρηθούν στην Τουρκία, σύμφωνα με στελέχη του Κογκρέσου.

Όπως είναι φυσικό, οι αξιωματούχοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν λόγω της λεπτότητος του ζητήματος, και διότι δεν έχουν λάβει άδεια να μιλήσουν για το θέμα επισήμως. Πρέπει να σημειωθεί πως είναι πολύ σπάνια μία τέτοια κίνηση από την μεριά των ΗΠΑ.

Ωστόσο το ζήτημα δεν έχει λήξει, καθώς πολλοί βουλευτές εκφράζουν αντιδράσεις, σχετικά με τον αντίκτυπο που θα έχει μία τέτοια κίνηση, ειδικά σε μία περίοδο όπου το κλίμα στην Ανατολική Μεσόγειο, και ειδικότερα στις σχέσεις μουσουλμανικής Τουρκίας και Ισραήλ είναι ψυχρό.

Τα ελικόπτερα τύπου «AH-1W» πωλούνταν ως πρόσφατα έναντι περίπου 10 εκ. δολαρίων το ένα. Η Τουρκία είχε αγοράσει 10 την δεκαετία του 1990. Τα ελικόπτερα του τύπου «AH-1Z», που είναι μεγαλύτερα και δικινητήρια, πωλούνται έναντι περίπου 30 εκ. δολαρίων, σύμφωνα με πηγές της στρατιωτικής βιομηχανίας.

Βάσει νομοσχεδίου των ΗΠΑ, προτού γίνει η οποιαδήποτε εξαγωγή οπλικών συστημάτων, πρέπει να έχει υπάρξει προειδοποίηση-ανακοίνωση 15 ημερών. Μία τέτοια ανακοίνωση δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη, και είναι άγνωστο πότε θα γίνει, λόγω των διαβουλεύσεων που συνεχίζονται.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ