Την κατάργηση του παραρτήματός της στον Πειραιά, φέρεται να επιθυμεί η Frontex και η τελική απόφαση θα ληφθεί σήμερα, Τετάρτη στην συνεδρίαση του Δ.Σ. στη Βαρσοβία.
Πρόκειται για μια ανησυχητική για την Ελλάδα εξέλιξη μεσούσης της προσφυγικής κρίσης.
Οπως αποκαλύπτει η «Καθημερινή» επισήμως, η αναστολή λειτουργίας του γραφείου που φιλοξενείται από το 2010 στον Πειραιά αποδίδεται σε αναδιάταξη των υπηρεσιών του οργανισμού. Ωστόσο αρμόδιοι Έλληνες αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν πολιτική - διπλωματική ήττα μια ενδεχόμενη αναστολή λειτουργίας του περιφερειακού γραφείου, αποδίδοντάς την σε αποδυνάμωση της επιρροής της Ελλάδας στο εσωτερικό της Ε.Ε. Σύμφωνα με τo δημοσίευμα, από την ελληνική πλευρά γίνονται προσπάθειες προκειμένου να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Στέλεχος του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας δήλωσε στην εφημερίδα ότι γίνονται προσπάθειες προκειμένου να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο: «Εχουμε προβεί σε τεκμηριωμένες παρεμβάσεις για την ανάγκη συνέχισης λειτουργίας του παραρτήματος στον Πειραιά» δήλωσε. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι «ακόμα κι αν ανασταλεί η λειτουργία του γραφείου, οι επιχειρήσεις της Frontex στην Ελλάδα θα συνεχιστούν».
Εξάλλου, η Καθημερινή επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Ιταλία εργάζεται στο παρασκήνιο προκειμένου να πετύχει τη μεταφορά στην επικράτειά της όχι μόνο του περιφερειακού γραφείου από τον Πειραιά, αλλά του κεντρικού διοικητηρίου του οργανισμού από τη Βαρσοβία.
«Το γραφείο της Frontex δημιουργήθηκε με νόμο (3902/2010) και δεν μπορεί να καταργηθεί με απόφαση του οργανισμού. Εξάλλου το hotspot εξακολουθεί να στερείται νομικής βάσης» λέει στην εφημερίδα Έλληνας αξιωματούχος που μετέχει στις διαπραγματεύσεις.