Στη ΝΔ επικράτησαν τελικά οι ψυχραιμότερες φωνές και συμφώνησαν για -προσωρινή τουλάχιστον- εκεχειρία, υπό τον φόβο της επικράτησης απόλυτου εσωκομματικού χάους και την απειλή της πλήρους διάλυσης του κόμματος.
Καθοριστικό ρόλο στην απόφαση για ανακωχή φαίνεται πως είχαν οι παραιτήσεις τον Ευάγγελου Μεϊμαράκη από τη θέση του μεταβατικού προέδρου, αλλά και του γραμματέα Ανδρέα Παπαμιμίκου από την προεδρία της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής. Χρέη μεταβατικού προέδρου έως της κάλπες θα εκτελεί ο Γιάννης Πλακιωτάκης.
Ανοιχτό θέμα η θέση του προέδρου της ΚΕΦΕ
Ανοιχτό παραμένει ακόμα ποιο θα είναι το πρόσωπο που θα αναλάβει χρέη προέδρου της ΚΕΦΕ (Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή) μετά την παραίτηση του Ανδρέα Παπαμιμίκου. Ο Γιάννης Τραγάκης είναι ο επικρατέστερος (βάσει καταστατικού) και εφόσον το θελήσει θα αναλάβει πρόεδρος.
Στηριξαν Πλακιωτάκη από την ΚΟ της ΝΔ
Ομόφωνα οι βουλευτές της ΝΔ που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση της ΚΟ, δήλωσαν τη στήριξή τους στο νέο μεταβατικό πρόεδρο Γιάννη Πλακιωτάκη. Από την πλευρά του εκείνος μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε: «προχωράμε συντεταγμένα και ενωμένα στην επόμενη ημέρα. Δίνουμε ηχηρή απάντηση ότι η ΝΔ είναι ενωμένη και η ΚΟ εγγυητής της ενότητας της παράταξης».
Κάλπες στις 13 Δεκεμβρίου -Αγώνας δρόμου για εταιρεία και διαδικασία
Στη Συγγρού πλέον θα επιδοθούν σε αγώνα δρόμου προκειμένου να μπορέσουν έως τις 13 Δεκεμβρίου (πιθανότερη ημερομηνία) έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες, να στηθούν οι κάλπες και να διεξαχθούν ομαλά οι εσωκομματικές εκλογές μετά το φιάσκο της Κυριακής.
Ηδη αναζητείται η νέα εταιρεία που θα αναλάβει να τρέξε τη διαδικασία.
Τι πρότειναν οι τρεις υποψήφιοι
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε τη διενέργεια των εκλογών στις 13 Δεκεμβρίου, σημειώνοντας ότι εκείνη η ημέρα θα πρέπει να είναι ημέρα αναγέννησης της Νέας Δημοκρατίας. Ακόμη, ζήτησε τη σύνταξη ενός κώδικα δεοντολογίας, στο πλαίσιο του οποίου δεν θα υπάρχουν προσωπικές αναφορές μεταξύ των υποψηφίων, ούτε αιχμές και αναφορές σε πρώην πρωθυπουργούς και προέδρους του κόμματος.
Από την πλευρά του, ο Απόστολος Τζιτζικώστας ζήτησε να γίνει συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων, μετά από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας. Ο ίδιος αποδέχθηκε την πρόταση του κ. Μητσοτάκη για τον κώδικα δεοντολογίας, πρότεινε να γίνει εθνική συνδιάσκεψη για τις θέσεις των υποψηφίων, ενώ ζήτησε να διεξαχθούν οι εκλογές στις 5 ή 6 Δεκεμβρίου.
Ενότητα ζήτησε ο Αδωνις Γεωργιάδης και να αξιοποιηθεί η καθυστέρηση της εκλογικής διαδικασίας σε θετική κατεύθυνση. Και εκείνος με τη σειρά του πρότεινε να γίνει συνδιάσκεψη, ζητώντας να τοποθετηθούν όλοι οι υποψήφιοι στο θέμα της συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ.