Ελπίδες για κινεζική «βοήθεια» 100 δισ. δολαρίων στην ευρωζώνη - iefimerida.gr

Ελπίδες για κινεζική «βοήθεια» 100 δισ. δολαρίων στην ευρωζώνη

EFSF
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να επενδύσει 100 δισ. δολάρια στις προσπάθειες της ευρωζώνης να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους, σύμφωνα με πηγές της κινεζικής κυβέρνησης.

Όπως γράφει η εφημερίδα Financial Times, επικαλούμενη πηγή στην κινεζική κυβέρνηση: «Η Κίνα θα μπορούσε να συνεισφέρει από 50 ως 100 δισ. δολάρια στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ή σε ένα νέο ταμείο που θα μπορούσε να δημιουργηθεί. . . σε συνεργασία με το ΔΝΤ, σύμφωνα με ένα πρόσωπο το οποίο είναι ενήμερο για τις προθέσεις των κινέζων ηγετών».

Υπενθυμίζεται ότι οι χώρες της ευρωζώνης αποφάσισαν στη Σύνοδο Κορυφής να ζητήσουν από την Κίνα να συμβάλλει στην ενίσχυση του EFSF. Το Πεκίνο δεν έχει επιβεβαιώσει επίσημα ότι προτίθεται να το πράξει, αλλά θέλει «να εξερευνήσει τρόπους ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας στη βάση του αμοιβαίου οφέλους», δήλωσε χθες εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Κίνα και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες ζητούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στην προσπάθεια, ώστε να υφίσταται το δικό του κανονιστικό πλαίσιο και να αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία του.

Ο διευθυντής του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ, αναμενόταν σήμερα στο Πεκίνο. Να σημειωθεί ότι η Κίνα έχει ήδη στην κατοχή της χρέος χωρών-μελών της ευρωζώνης που ανέρχεται σε 500 δισ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών.

Ωστόσο, με σημερινές του δηλώσεις στο Πεκίνο, ο κινέζος υφυπουργός Οικονομικών Ζου Γκουανγκιάο είπε ότι η αγορά ομολόγων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα της επικείμενης συνόδου κορυφής της G20. Ενας άλλος κινέζος αξιωματούχος, ο Ζάνγκ Τάο, διευθυντής του διεθνούς τμήματος της People's Bank of China, δήλωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ότι επείγον μέλημα της G20 είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της αγοράς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ