Ο κ. Παπαμιμίκος σε σημερινή του δήλωση ζήτησε συγνώμη για το φιάσκο της Κυριακής με την εκλογή προέδρου και ανέλαβε το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί.
Η δήλωσή του:
«Θέλω για ακόμα μια φορά, να ζητήσω μια μεγάλη, πραγματική συγγνώμη από τα στελέχη, από τα μέλη και τους φίλους της Νέας Δημοκρατίας, για την αναβολή της εκλογικής διαδικασίας της Κυριακής, εξαιτίας ενός τεχνικού προβλήματος.
Σε αυτό το σημείο, θέλω να δηλώσω πως αναλαμβάνω το μερίδιο της πολιτικής ευθύνης, που μου αναλογεί. Αυτό που προέχει είναι η ενότητα της Παράταξης μας, είναι η αποφόρτιση του κακού κλίματος και βεβαίως η γρήγορη ολοκλήρωση των εκλογών για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.
Τέλος θέλω να δηλώσω πως, από εδώ και στο εξής, κωλύομαι να προεδρεύω της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής.»
Aπό τη στιγμή που ο κ. Παπαμιμίκος αποσύρεται από την προεδρία της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής θα πρέπει να οριστεί στη θέση του ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, ο Γιάννης Πλακιωτάκης.
Αλλά πώς να γίνει πρόεδρος της ΚΕΦΕ ο κ. Πλακιωτάκης αφού ορίστηκε μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ;
Αμφισβητεί τον Πλακιωτάκη
Πληροφορίες από την πλευρά Παπαμιμίκου αναφέρουν ότι το καταστατικό προβλέπει ότι ο μεταβατικός πρόεδρος, όπως ήταν ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, δεν έχει το δικαίωμα να ορίσει αντιπρόεδρο. Ως γνωστόν ο κ. Μεϊμαράκης ορίστηκε από τον Αντώνη Σαμαρά ως μεταβατικός πρόεδρος, παίρνοντας νομιμοποίηση από την Πολιτική Επιτροπή και την Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Τι προβλέπει το καταστατικό της ΝΔ
- Σύμφωνα με το άρθρο 10, παρ. 1, όπως ορίζεται από το καταστατικό της ΝΔ, «Πρόεδρος του Κόμματος είναι αυτός που εκλέγεται νόμιμα, με τον τρόπο που ορίζεται στο παρόν άρθρο.».
- Στο άρθρο 9, παρ. 2,υποπαρ. 8: «Μπορεί να ορίζει έναν ή περισσότερους Αντιπροέδρους του Κόμματος, στους οποίους μπορεί να αναθέτει την προσωρινή αναπλήρωσή του όταν κωλύεται, την εποπτεία και τον συντονισμό ειδικότερων τομέων ευθύνης που καθορίζει ο ίδιος, καθώς και κάθε άλλη, κατά την κρίση του, αρμοδιότητα.».
- Παράλληλα, το άρθρο 10, παρ. 19 ορίζει ρητά ότι: «Ο απερχόμενος Πρόεδρος συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του έως την εκλογή του νέου Προέδρου. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, καθήκοντα Προέδρου ασκεί προσωρινά ο Αντιπρόεδρος. Επί περισσότερων Αντιπροέδρων, τηρείται η τάξη ορισμού τους ή, επί ταυτόχρονου ορισμού, η αρχαιότητά τους σε κοινοβουλευτική θητεία. Εάν δεν υπάρχουν ή κωλύονται οι Αντιπρόεδροι, καθήκοντα Προέδρου ασκεί προσωρινά ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, οπότε εφαρμόζεται η διάταξη του τελευταίου εδαφίου της § 9 του παρόντος άρθρου.».