Ο άνθρωπος πριν ακόμα μιλήσει ζωγράφιζε. Δημιουργούσε σύμβολα μέσα στις σπηλιές για να αποτυπώσει τι έβλεπε ή τι ένιωθε. Με το πέρασμα των χρόνων, όμως, οι περισσότεροι απομακρύνονται από οποιαδήποτε μορφή Τέχνης, με ελάχιστους να κρατούν επαφή μαζί της.
Κι όμως η Τέχνη πέρα από καλλιτεχνική έχει και θεραπευτική δύναμη, με τους επιστήμονες να ανακαλύπτουν πως έχει θετική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα.
Η Καπέλα Σιξτίνα ή Αβε Μαρία του Σούμπερτ, για παράδειγμα, σύμφωνα με τους μελετητές μπορούν να καταπολεμήσουν νόσους, μειώνοντας τα επίπεδα των ουσιών που προκαλούν φλεγμονή, διαβήτη, έμφραγμα ή άλλες ασθένειες.
Σε δύο ξεχωριστά πειράματα σε περισσότερους από 200 νέους ενήλικες, ζητήθηκε να αναφερθούν στο βαθμό με τον οποίο είχαν ζήσει συναισθήματα όπως διασκέδαση, δέος, συμπόνια, χαρά, ευχαρίστηση και υπερηφάνεια.
Οσοι είχαν βιώσει κατάπληξη και θαυμασμό είχαν χαμηλότερα επίπεδα κυτοκίνης ιντερλευκίνης, που είναι δείκτης φλεγμονής.
«Αυτό το δέος, ο θαυμασμός και η ομορφιά προωθούν πιο υγιεινά επίπεδα κυτοκίνων, τα οποία προέρχονται από την εμπειρία μιας μουσικής ή τη θέαση ενός έργου Τέχνης», αναφέρει ο ψυχολόγος Δρ. Ντάσερ Κέλτνερ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ.
Από την πλευρά του η Δρ. Τζένιφερ Στελάρ από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, που συμμετείχε στην έρευνα τόνισε: «Τα ευρήματά μας αποδεικνύουν πως τα θετικά συναισθήματα συνδέονται με τους δείκτες καλής υγείας».
Παλιότερα είχε διατυπωθεί πως η υγιεινή διατροφή, ο ύπνος και η άσκηση ενισχύει την άμυνα του οργανισμού ενάντια στις σωματικές και τις ψυχικές ασθένειες. Η νέα μελέτη έρχεται να προσθέσει πως γενικότερα τα θετικά συναισθήματα είναι «όπλα» κατά αυτών.