Στα μαλακά πέφτουν τελικά -και με τη βούλα της ΓΓΔΕ- όσοι ξεχνούν να κόβουν αποδείξεις, αφού δεν επιβεβαιώθηκαν όσοι ερμήνευαν το νέο ποινολόγιο της εφορίας με βάση την πιο αυστηρή εκδοχή της αιτιολογικής έκθεσης του σχετικού νόμου.
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι για να υπολογίζει πλέον ο ελεγκτής το πρόστιμο του ξεχασιάρη εστιάτορα ή ιδιοκτήτη μπαρ, δεν αρκεί να μετράει τα τραπέζια αλλά θα πρέπει να ψάχνει τι έφαγε και τι ήπιε ο κάθε πελάτης!
Η εγκύκλιος του μεταβατικού Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας και δικαιώνει όσους είχαν επισημάνει εξαρχής ότι όπως είναι διατυπωμένη η διάταξη του Νόμου, οι. ξεχασιάρηδες δεν θα αντιμετωπίζονται αυστηρότερα αλλά με το γάντι. Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος ερμηνεύοντας τη διάταξη- αν και δεν υπήρξε στην πραγματικότητα καμία ιδιαίτερη δυσκολία ερμηνείας- ορίζει ότι δεν προβλέπεται πλέον αυτοτελές πρόστιμο 100 ευρώ ανά απόδειξη που δεν έχει εκδοθεί, αλλά πρόστιμο που υπολογίζεται στο 50% του ΦΠΑ που αντιστοιχεί στις εν λόγω αποδείξεις!
Και για του λόγου το αληθές, ιδού τι αναφέρει σχετικά η επίμαχη εγκύκλιος: «για κάθε παράβαση μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης αποδείξεων λιανικής πώλησης ή επαγγελματικών στοιχείων, ανεξαρτήτως αξίας, για πράξη που επιβαρύνεται με Φ.Π.Α., και η οποία (παράβαση) διαπράττεται από την 17.10.2015 (έναρξη ισχύος ν. 4337/2015) και μετά, επιβάλλεται πρόστιμο ποσοστού πενήντα τοις εκατό (50%) επί του ποσού Φ.Π.Α. που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο ή επί της διαφοράς αντίστοιχα».
Ας δούμε όμως πρακτικά τι σημαίνει αυτό για την καθημερινότητα ενός ελεγκτή και ακολούθως για τα κρατικά έσοδα. Ως τώρα, αν κατά τον έλεγχο ο εφοριακός διαπίστωνε ότι σε π.χ. 20 τραπέζια εστιατορίου δεν είχαν εκδοθεί αποδείξεις, έπεφτε «καμπάνα» 2.000 ευρώ (20 Χ 100). Από εδώ και πέρα, θα πρέπει να αναζητά σε κάθε τραπέζι, τι έφαγαν και τι ήπιαν οι πελάτες, έτσι ώστε να υπολογίζει το ΦΠΑ που αναλογεί στο μενού του κάθε τραπεζιού και τελικά να υπολογίζει πρόστιμο ίσο με το 50% αυτού του ΦΠΑ! Έτσι, με ένα μέσο λογαριασμό 60 ευρώ ανά τραπέζι, το πρόστιμο θα είναι χαμηλότερο από 140 ευρώ!
Ο αντίλογος από κάποιους είναι ότι προβλέπεται για πρώτη φορά ειδικό πρόστιμο 2.500 ευρώ για όσους επιχειρηματίες δεν συμμορφώνονται με το αναθεωρημένο άρθρο 13 περί ορθής τήρησης λογιστικών αρχείων (βιβλία), αλλά εκτός του ότι θα ακολουθήσει ειδική εγκύκλιος για το πότε επιβάλλεται αυτό το πρόστιμο, είναι προφανές από το παραπάνω παράδειγμα ότι οι. ξεχασιάρηδες έχουν πλέον πολύ ισχυρό κίνητρο να. ξεχνάνε πολύ πιο συχνά από το παρελθόν.
Αυτό είναι το ποινολόγιο