Τα τελευταία χρόνια, ήταν ένα κτίριο που προκαλούσε αρκετό προβληματισμό στη γερμανική κυβέρνηση. Ο λόγος είναι απλός. Εκεί ήταν το αρχηγείο της Στάζι.
Τώρα, η Γερμανία αποφάσισε να το αξιοποιήσει, εν μέσω της προσφυγικής κρίσης και άρχισε να το χρησιμοποιεί ως προσωρινό καταφύγιο για τους ανθρώπους που φτάνουν στη χώρα. Περίπου 465 Σύροι, Ιρακινοί και Αφγανοί, που ζητούν άσυλο, μεταφέρθηκαν στο κτίριο όπου την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου έδρευε η μυστική υπηρεσία που προκαλούσε το μεγαλύτερο φόβο.
Από αυτό το μουντό συγκρότημα γραφείων στην περιοχή Λίχτενμπεργκ του Βερολίνου ο Μάρκους Βολφ, ο «άνθρωπος χωρίς πρόσωπο» όπως ήταν γνωστός καθώς η δυτική κατασκοπεία δεν γνώριζε πώς ήταν εμφανισιακά, συντόνιζε το δίκτυο των πληροφοριοδοτών.
Τώρα, κρεβάτια μεταφέρθηκαν στα γραφεία όπου κάποτε καταστρώνονταν κατασκοπευτικά σχέδια, καθώς η Γερμανία πασχίζει να στεγάσει τον αριθμό ρεκόρ των προσφύγων- περίπου 800.000- την ώρα που ο χειμώνας κάνει ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση.
Το πλάνο, σύμφωνα με τηνTelegraph, είναι να μεταφερθούν στο πρώην αρχηγείο της Στάζι συνολικά 900 πρόσφυγες, που θα κοιμούνται ανά έξι σε κάθε γραφείο. Το κτίριο θα χρησιμοποιηθεί ως προσωρινό άσυλο για έως τρεις μήνες, παρόλα αυτά όμως το μουσείο που υπάρχει στις ίδιες εγκαταστάσεις θα εξακολουθήσει να λειτουργεί.
Μετά από την πτώση του Βερολίνου, το τεράστιο συγκρότημα είχε μείνει σε γενικές γραμμές αχρησιμοποίητο, αν και είχε στεγάσει προσωρινά τα γραφεία των γερμανικών σιδηροδρόμων, στη δεκαετία του '90.
Για να καλυφθούν οι ανάγκες που έχουν προκύψει, στο Βερολίνο έχουν ήδη μετατραπεί σε προσωρινά κέντρα προσφύγων και άλλοι χώροι, όπως γυμναστήρια και δημόσιες αίθουσες. Επίσης, κάποιοι έχουν μεταφερθεί στα υπόστεγα του αχρησιμοποίητου από την εποχή των Ναζί αεροδρομίου Τέμπελχοφ.