Σφοδρή διαμάχη υπήρξε ανάμεσα στον ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά και τη Ντόρα Μπακογιάννη στην Επιτροπή Εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής.
Η βουλευτής της ΝΔ αμφισβήτησε έντονα το βιογραφικό του κ. Κοτζιά και πιο συγκεκριμένα το γεγονός ότι ήταν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, της Οξφόρδης και του Μαρβούργου.
«Είμαι εν αναστολή καθηγητής στο πανεπιστήμιο Πειραιά και πουθενά αλλού. Στα 3 ξένα πανεπιστήμια έχω διδάξει με διαφορετικό αντικείμενο κάθε φορά» είπε ο κ. Κοτζιάς για να συμπληρώσει:
«Έχει απωθημένο έρωτα μαζί μου η κυρία Μπακογιάννη… έχετε καταπιεσμένο έρωτα αλλά εγώ δεν θα ανταποκριθώ ούτε στην εχθρότητά σας».
Εμφανώς ενοχλημένη η Ντόρα Μπακογιάννη απευθύνθηκε προς τον πρόεδρο της Επιτροπής και διαμαρτυρήθηκε: «Κύριε πρόεδρε δέχομαι σεξιστική επίθεση» και συνέχισε απευθυνόμενη στον υπ. Εξωτερικών:
«Πες μας αν είσαι καθηγητής σε αυτά τα πανεπιστήμια για να γραφεί στα πρακτικά» επέμεινε, με αποτέλεσμα ο κ. Κοτζιάς να απαντήσει εκ νέου:
«Οι κύριοι που υπερασπίζετε και οι οποίοι με ύβρεις λένε ότι τάχα δεν δίδασκα στα πανεπιστήμια, λέγεται ότι είναι άνθρωποι της οικογένειάς σας. Δεν πρόκειται να απαντήσω σε στιλ ανακρίσεων. Οι άνθρωποί σας μου έχουν πει πιο σκληρά πράγματα. Το επόμενο στάδιο θα είναι αθλιότητες για την προσωπική μου ζωή. Αυτοί καταδικάστηκαν από το δικαστήριο το 2013. Τις τελεσίδικα καταδικασμένες συκοφαντίες τους τις αναπαράγετε και τις υιοθετείτε».
«Καταδικάστηκε επειδή σας είπε «σταλινικό». Εγώ θέλω να μου πείτε αν είστε καθηγητής στο Χάρβαρντ και Οξφόρδη. Ναι ή όχι;» τόνισε εκ νέου η κ. Μπακογιάννη, ενώ πολλές φορές ο κος Κοτζιάς την αποκαλούσε «κυρία Ντόρα» με τον Πρόεδρο της Επιτροπής να τονίζει:
«Αφήστε και εσείς την κυρία Μπακογιάννη. Μάλλον, έχετε και εσείς απωθημένο έρωτα».
Η κινέζικη παροιμία του Κοτζιά
Ο κ. Κοτζιάς σχολίασε την επίθεση Μπακογιάννη με μία κινέζικη παροιμία: «Ποιο δύσκολα από το να επιλέγει κανείς φίλους, είναι να επιλέγει εχθρούς. Δεν θα σας επιλέξω για εχθρό κυρία Ντόρα μου».
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κοτζιάς κέρδισε δικαστική διαμάχη με την Athens Review του Μανώλη Βασιλάκη που τον είχε χαρακτηρίσει «σταλινικό» και αμφισβητούσε τους πανεπιστημιακούς τίτλους του. Η κ. Μπακογιάννη υποστήριξε ότι τα τρία πανεπιστήμια με επιστολές τους αρνούνται πως υπήρξε καθηγητής τους.
«Δεν υπάρχουν τέτοιες απαντήσεις», είπε ο κ. Κοτζιάς και την κατηγόρησε για επανάληψη των συκοφαντιών.
«Αδιάβαστος ο Τσίπρας στην Τουρκία»
Ωστόσο η επίθεση της Ντόρας Μπακογιάννη στον κ. Κοτζιά είχε ξεκινήσει από το θέμα της τρομοκρατίας.
«Η Ελλάδα με τον κύριο Καμμένο αλλά δυστυχώς και με εσάς προσωπικώς έκανε δηλώσεις ότι θα υπάρξουν τζιχαντιστές σε ολόκληρη την Ευρώπη» ανέφερε η κυρία Μπακογιάννη απευθυνόμενη στον υπουργό και συνέχισε:
«Η εικόνα ενός υπουργού Εξωτερικών, που τη μία μιλάει για τζιχαντιστές μαζί με τον υπουργό Άμυνας και την άλλη μέρα προσπαθεί να πείσει ολόκληρη την Ευρώπη ότι η τρομοκρατία είναι άσχετη με το προσφυγικό, είναι σημαντική».
Άμεση ήταν η αντίδραση του Νίκου Κοτζιά, ο οποίος είπε: «Είναι ντροπή σας να παίζετε το παιχνίδι των ξένων».
Ντόρα εναντίον Τσίπρα για το ταξίδι στην Τουρκία
Την εκτίμηση ότι ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας «δεν πήγε καλά διαβασμένος» στην Τουρκία, εξέφρασε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη τονίζοντας «Θεωρώ ότι σωστά επέλεξε να μιλήσει με την Άγκυρα. Αλλά είχα βάλει μία προϋπόθεση, ότι θα πάει καλά διαβασμένος. Δεν πήγε καλά διαβασμένος. Το υπουργείο Εξωτερικών δεν τον είχε προετοιμάσει καλά», ανέφερε χαρακτηριστικά η Ντόρα Μπακογιάννη και πρόσθεσε:
«Και επειδή εγώ έχω κάνει πολλές συζητήσεις και διαβουλεύσεις με τον Ερντογάν ήξερα τι θα βρει απέναντί του». «Κατόπιν τούτου έγινε το ατυχές γεγονός, όταν μίλησε για τα κυπριακά κεφάλαια να χαθεί στη μετάφραση, να μην κάνει σωστά η Άγκυρα τη δουλειά της.
Δεν είναι προς τιμήν μας αυτά. Και όταν ο Έλληνας Πρωθυπουργός είναι στο εξωτερικό, είμαστε όλοι μαζί του. Δεν υπάρχει κανένας ο οποίος χαιρέκακα να περιμένει να αποτύχει. Πλην όμως, είμαστε υποχρεωμένοι να επιστήσουμε την προσοχή σε αδυναμίες, διότι οι αδυναμίες αυτές μας αγγίζουν όλους» σημείωσε.
«Δεν θα μετέχει η Ελλάδα σε επιχειρήσεις στην Συρία»
Πέραν αυτών, ο υπουργός είπε ότι η Ελλάδα δεν θα μετέχει στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Συρία. Να σημειωθεί ότι κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο κ. Γιώργος Βαρεμένος (ΣΥΡΙΖΑ) είχε υποστηρίξει: «Διατυπώσεις ή ρητορείες του τύπου «θα τους εξαρθρώσουμε» τους τζιχαντιστές υπερβαίνουν τις δυνατότητες της Ελλάδας. Πάση θυσία η χώρα πρέπει να μείνει έξω από αυτό το πεδίο. Ο καθένας ξέρει το παραμικρό συμβάν τι ζημιά μπορεί να φέρει στην χώρα στον τουρισμό κ.α.».
Για το θέμα της αναστάτωσης που προκάλεσαν στην Κύπρο οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία, απάντησε λέγοντας ότι «Αυτά που λέγονται στην διπλωματία δεν λέγονται δημοσίως πάντα. Ήρεμα και νηφάλια πρέπει κανείς να διαβάζει. Σας δίνω την εκτίμησή μου: Με την Τουρκία έχουμε μεγάλες διαφορές. Ταυτόχρονα έχουμε και γειτονία που μας υποχρεώνει να βρίσκουμε τρόπους να συνομιλούμε. Το χειρότερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να αφήσουμε να συνομιλούν τρίτοι για εμάς. Ξεκίνησε μια σειρά διαδικασιών για λύση των προβλημάτων - από μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μέχρι επενδύσεις. Πρόκειται για τομείς που θα μπουν σε τάξη συζητήσεων» και πρόσθεσε «στο προσφυγικό δεν έχουμε σύμπλευση συμφερόντων σε όλα τα θέματα. Η Τουρκία θέλει να αποκτήσει ζώνη ελέγχου εντός της Συρίας. Εδώ πάνε όλοι να εξυπηρετήσουν συμφέροντα και να στριμώξουν την χώρα μας. Κάποιοι απέναντι και κάποιοι εντός της ΕΕ επιχειρούν να ξεχάσουμε ποιοι δημιούργησαν τους πολέμους και άρα το προσφυγικό και να τα φορτώσουν όλα σε εμάς».