Στο βάθος μιας μπρασερί σε ένα μεσαιωνικό κτίριο της Μεγάλης Πλατείας των Βρυξελλών, τα γκαρσόνια διπλώνουν πετσέτες για να περάσει η ώρα. Από τη στιγμή που η κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπήκε στο κόκκινο, η τουριστική καρδιά των Βρυξελλών πάγωσε.
Μέσα σε μια ώρα, μόνο ένα ζευγάρι μπήκε στην εν λόγω μπρασερί Roy d'Espagne. Οι ιδιοκτήτες ακύρωσαν τις παραγγελίες σε κρουασάν και περιμένουν άδικα τους πελάτες σε αυτό το εστιατόριο που είναι από τα πιο γνωστά στην όμορφη κεντρική πλατεία της πόλης. Ενα γκρουπ 140 ατόμων ακύρωσε ένα συμπόσιο που είχαν σχεδιάσει ενώ η πόλη σχεδιάζει να ακυρώσει την αγορά των Χριστουγέννων που θα άνοιγε την Παρασκευή πάνω στην πλατεία.
Η αγορά της πόλης εκτιμά ότι η απόφαση του πρωθυπουργού Σερλ Μισέλ να στείλει στρατιώτες και στρατιωτικά οχήματα στους δρόμους, φοβούμενος ότι θα γίνουν επιθέσεις όπως στο Παρίσι, ήταν «πραγματικά υπερβολική». «Δεν είμαστε και σε πόλεμο!» δηλώνουν στο Le Point.
Μια νέα εκτίμηση της κατάστασης θα γίνει το βράδυ της Κυριακής και θα ακολουθήσει σύγκλιση του εθνικού συμβουλίου ασφάλειας του Βελγίου. Εκεί θα αποφασίσουν αν θα ξανανοίξει το μετρό αλλά αν θα ανοίξουν τη Δευτέρα, επίσης, τα σχολεία, τα μεγάλα καταστήματα και τα μουσεία.
Το Σάββατο ο δήμαρχος των Βρυξελλών Υβάν Μαγιέρ συμβούλευσε όλα τα καφέ στο κέντρο της πόλης να κλείνουν από τις 6 το απόγευμα. Την οδηγία τη σεβάστηκαν τα περισσότερα καφέ και εστιατόρια στους κεντρικούς δρόμους, όπου υπάρχουν επίσης πολλά μπαρ και καμπαρέ. Οι κάτοικοι δηλώνουν ότι ήταν πολύ παράξενο και προκαλούσε μεγαλύτερο φόβο να βλέπει κανείς αυτά τα πολύ ζωντανά τμήματα της πόλης να είναι σκοτεινά, ένα Σάββατο βράδυ.
Υπάρχουν και καταστηματάρχες που δεν υπάκουσαν στις εντολές: Απλώς υυποχρεώνουν τους πελάτες να παίρνουν τις τσάντες τους πριν βγουν στο πεζοδρόμιο να καπνίσουν και να ειδοποιούν την αστυνομία αν συμβαίνει το παραμικρό. Το εστιατόριο La Brouette, στην κεντρική πλατεία της πόλης, αποφάσισε να μείνει ανοικτό ως τις 10 το βράδυ. «Εχω τακτικούς πελάτες, δεν μπορώ να τους βγάλω στο δρόμο», δηλώνει ένας σερβιτόρος, ο οποίος προσθέτει ότι ο τζίρος έπεσε κατά 70% σε σχέση με το προηγούμενο σαββατοκύριακο.
Κάποια άλλα καφέ, λίγο πιο μακριά από το κέντρο έμειναν ανοιχτά αλλά κράτησαν κλειστές τις σιδερένιες πόρτες τους. Κάποιοι θέλουν να αντισταθούν στο φόβο, όπως η Ενωση καταστημάτων του Brabant, η οποία ζήτησε από τα 200 μαγαζιά που ελέγχει να μην κλείσουν. «Αν κλείναμε, ο δρόμος θα είχε πολύ κακή εικόνα, οι τζιχαντιστές θα έβγαιναν κερδισμένοι, εδώ έρχονται περίπου 17.000 πεζοί καθημερινά» δηλώνει ο αντιπρόεδρος της Ενωσης.