Η σκληρή δεξιά και οι ακροδεξιοί εκπρόσωποι της στην Ευρώπη φαίνεται πως ολοένα κερδίζουν έδαφος.
Τα ευρωπαϊκά ακροδεξιά κόμματα εξακολουθούν να εκμεταλλεύονται εδώ και μήνες την προσφυγική κρίση. Την ίδια ώρες οι βίαιες επιθέσεις στο Παρίσι από τους τζιχαντιστές, δίνουν ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στους ευρωσκεπτικιστές.
Σήμερα φαίνεται πως είναι η σειρά των Σουηδών Δημοκρατών. Το 2014, το ακροδεξιό κόμμα είχε αναδειχθεί τρίτο με ποσοστό 12,9%, τρομάζοντας τους αναλυτές, αφού το 2010 είχε συγκεντρώσει 5,7%, ενώ το 2006 μόλις 1,49%.
Έκτοτε όμως δεν σταμάτησαν να ανεβάζουν τα ποσοστά τους και πλέον εκμεταλλευόμενοι προφανώς και τις συγκυρίες με το μεταναστευτικό-προσφυγικό, αλλά και το πρόβλημα της τρομοκρατίας που ακούει στο όνομα Τζιχαντιστές. Το αποκορύφωμα είναι πως στην τελευταία δημοσκόπηση οι Σουηδοί Δημοκράτες κατατάσσονται πρώτοι με ποσοστό 26,7% και με διαφορά πέντε μονάδων από το δεύτερο κόμμα.
Ο ηγέτης των Σουηδών ακροδεξιών
Το εντυπωσιακό, αλλά και ανησυχητικό είναι πως το ακροδεξιό κόμμα καταλαμβάνει την πρώτη θέση σε μία από τις πλέον ανοιχτές και φιλελεύθερες χώρες του κόσμου. Για να το καταφέρουν αυτό οι Σουηδοί Δημοκράτες στήριξαν την αντιπολιτευτική τους τακτική πάνω στο μεταναστευτικό, μιας και η Σουηδία (σε ποσοστά) έχει δεχθεί το μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων αναλογικά με το μέγεθος του πληθυσμού της από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
Οι δύο βασικές αρχές των ακροδεξιών Σουηδών Δημοκρατών είναι η θέση τους κατά της είσοδο μεταναστών στη χώρα και ο σκεπτικισμός για το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μάλιστα ορισμένα από τα στελέχη τους επιθυμούν την έξοδο της χώρας από το ενιαίο νόμισμα.
Ανοδος των ακροδεξιών σε Γερμανία και Ολλανδία
Δεν είναι όμως μόνο οι ακροδεξιοί της Σουηδίας που βλέπουν τα ποσοστά τους να ανεβαίνουν, αφού και σε άλλες χώρες όπως σε Γερμανία και Ολλανδία η δημοφιλία των παρατάξεων των ευρωσκεπτικιστών βρίσκεται σε συνεχή άνοδο.
Στη Γερμανία το AFD σημείωσε το πρώτο του ρεκόρ, αφού σε δημοσκόπηση έλαβε την τρίτη θέση με ποσοστό 10,5%, ενώ την ίδια στιγμή οι Γερμανοί εκφράζουν όλο και πιο έντονα τη διαφωνία τους, αλλά και το φόβο για την άφιξη μεταναστών, προσφύγων στη χώρα τους.
Το AFD τςη Γερμανίας
Και στην Ολλανδία όμως (αν και εκεί οι εκλογές θα γίνουν το Μάρτιο του 2017) το ακροδεξιό κόμμα Geert Wilders όχι μόνο εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις να προηγείται, αλλά και με πολύ μεγάλη διαφορά από το δεύτερο (με 19 μονάδες διαφορά).
Ο ακροδεξιός Ολλανδός του Geert Wilders
Το ίδιο συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ευρώπη
Η ίδια ιστορία όμως φαίνεται πως γράφεται και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Το «Freedom Party» στην Αυστρία προηγείται ή βρίσκεται στα ίδια ποσοστά πάντα στην πρώτη θέση στις δημοσκοπήσεις του τελευταίου 6μήνου.
Στην Ιταλία η σκληρή δεξιά της Λέγκας του Βορρά ενώ στις εκλογές του 2013 είχε λάβει ποσοστό 4,1% πλέον στις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται να συγκεντρώνει 15%.
Στη Γαλλία, η οποία βρίσκεται και στο επίκεντρο λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, αν και δεν έχουν διεξαχθεί δημοσκοπήσεις, το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν που έχει χτύσει μία πολιτική βασιζόμενη στο κοινό πλαίσιο των ευρωσκεπτικιστών και της αντιμεταναστευτικής πολιτικής φαίνεται πως βρίσκεται σε θέση ισχύος ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017.
Μάλιστα η Λεπέν φρόντισε να εκμεταλλευτεί πολιτικά το μακελειό στη γαλλική πρωτεύουσα και ζήτησε να σταματήσει αμέσως η ροή μεταναστών προς τη Γαλλία.