«Χρυσοί κανόνες» για έλλειμμα και χρέος σε όλες τις χώρες της ΕΕ - iefimerida.gr

«Χρυσοί κανόνες» για έλλειμμα και χρέος σε όλες τις χώρες της ΕΕ

Γαλλία
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την ενσωμάτωση «χρυσών κανόνων» στους κρατικούς προϋπολογισμούς των χωρών της Ευρωζώνης μέχρι το τέλος του 2012 ζητά στο τελικό της ανακοινωθέν η χτεσινή Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες για να ενισχυθεί η κοινή δημοσιονομική πειθαρχία στην ΕΕ.

Συγκεκριμένα, το τελικό κείμενο της χτεσινής Συνόδου Κορυφής, όπου αποφασίστηκε το κούρεμα κατά 50% του ελληνικού χρέους, αναφέρει ότι οι χώρες της Ευρωζώνης θα ενσωματώσουν «το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης στη νομοθεσία τους, κατά προτίμηση σε συνταγματικό επίπεδο ή κάτι ανάλογο» μέχρι το τέλος του 2012, ώστε να υπάρχει «χρυσός κανόνας» για την εξισορρόπηση των προϋπολογισμών.

Υπενθυμίζεται ότι την θέσπιση χρυσού κανόνα είχαν ζητήσει από τον Αύγουστο, η Γερμανία και η Γαλλία από όλες οι χώρες της ευρωζώνης ώστε το Σύνταγμα της κάθε χώρας να ορίζει τα όρια των χρεών και των ελλειμμάτων.

Σε ποιες χώρες ισχύει ο χρυσός κανόνας

Ο χρυσός κανόνας για τα ελλείμματα και το χρέος είναι νόμος στη Γερμανία από το 2009 ενώ η Ισπανία τον υιοθέτησε τον Σεπτέμβριο. Από τη μεριά της, η Γαλλία δεν έχει προχωρήσει στο σχετικό νομοθέτημα αφού αντιδρά η αντιπολίτευση.

Τον Σεπτέμβριο, η ιταλική κυβέρνηση πρότεινε ένα σχετικό νομοσχέδιο το οποίο όμως δεν έχει ψηφιστεί από την ιταλική Βουλή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ