Σε τρεις δεκαετίες οι πλούσιοι έγιναν τρεις φορές πλουσιότεροι! - iefimerida.gr

Σε τρεις δεκαετίες οι πλούσιοι έγιναν τρεις φορές πλουσιότεροι!

Gilded Age
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην Ελλάδα, ο λαός μας χρησιμοποιούσε τη φράση «τα λεφτά στα λεφτά» για να δείξει πως οι πλούσιοι συνέχιζαν να πλουτίζουν. Τελικά η παροιμία αυτή ισχύει στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου έρευνα του Κογκρέσου έδειξε ότι τα τελευταία 30 χρόνια τα χρήματα των πλουσίων... αυγάτισαν!

Ο Μαρκ Τουέιν στα τέλη του 19ου αιώνα, θέλοντας να καταδείξει τις τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες της εποχής του, περιέγραφε την οικονομική πρόοδο της μετεμφυλιακής Αμερικής ώς Gilded Age. Εκείνη η εποχή ανέδειξε τους οικονομικούς βαρόνους, τους περίφημους moguls και tycoons, οι οποίοι ήλεγχαν την οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας, όπως πχ. η δυναστεία των Rothchild.

Ενάμισι αιώνα μετά, η ιστορία φαίνεται να κάνει κύκλους, καθώς έρευνα του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα κάνει λόγο για υπερσυγκέντρωση του πλούτου στα υψηλά εισοδήματα μεταξύ των ετών 1979 και 2009.

Και ενώ τα εισοδήματα σε όλες τις βαθμίδες έχουν ανέβει τις τελευταίες δεκαετίες, τα εισοδήματα των πολύ πλουσίων έχουν «εκτοξευθεί» αγγίζοντας ποσοστά της τάξης του 65%.

Περισσότερο αδικημένα είναι τα χαμηλά εισοδήματα, που είδαν μέσα σε τρεις δεκαετίες, αύξηση που έφθανε μόλις το 20%.

Η διαφορά όμως για το εισοδηματικά ανώτατο1% κόβει την ανάσα, αφού τα εισοδήματά του αυξήθηκαν κατά 275%, και ποσοστό συμμετοχής του στο ΑΕΠ της χώρας έχει υπερδιπλασιαστεί.

«Επιστρέφουμε στις κοινωνικές ανισότητες της Gilded Age, την εποχή της μεγάλης οικονομικής ανάπτυξης που ακολούθησε τον Αμερικανικό Εμφύλιο και δημιούργησε την τάξη των moguls και των tycoons»,σχολιάζουν κυνικά πολλοί οικονομικοί αναλυτές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ