Ολική μεταμόσχευση προσώπου - Παραμορφωμένος πυροσβέστης απέκτησε νέα ζωή [εικόνες] - iefimerida.gr

Ολική μεταμόσχευση προσώπου - Παραμορφωμένος πυροσβέστης απέκτησε νέα ζωή [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νέα ζωή χάρισε σε έναν πρώην εθελοντή πυροσβέστη ένας χειρούργος από την Αμερική εφαρμόζοντας πάνω του «την πιο εκτεταμένη μεταμόσχευση προσώπου στην ιστορία».

Η μεταμόσχευση έγινε τον Αύγουστο σε ένα νοσοκομείο της Νέας Υόρκης και διήρκεσε 26 ολόκληρες ώρες. Δότης του προσώπου ήταν ένας 26χρονος ποδηλάτης που σκοτώθηκε στο Μπρούκλιν και ο οποίος σύμφωνα με την μητέρα του που έδωσε την άδεια για την δωρεά, ήθελε από μικρός να γίνει πυροσβέστης.

Ολική μεταμόσχευση προσώπου - Παραμορφωμένος πυροσβέστης απέκτησε νέα ζωή [εικόνες] | iefimerida.gr 0


Ο 26χρονος δότης

Δέκτης του ιστού ήταν ο Πάτρικ Χάρντισον, ο οποίος το 2001 υπέστη σοβαρή παραμόρφωση όταν η οροφή ενός φλεγόμενου κτιρίου έπεσε πάνω του ενώ ο ίδιος προσπαθούσε να διασώσει μία γυναίκα η οποία όπως αποδείχτηκε αργότερα, δεν βρισκόταν εκτός του κτιρίου άλλα ήταν για ψάρεμα.

Ολική μεταμόσχευση προσώπου - Παραμορφωμένος πυροσβέστης απέκτησε νέα ζωή [εικόνες] | iefimerida.gr 1


Ο Πάτρικ Χάρντισον με τις δυο του κόρες

Την μεταμόσχευση έκανε ο δρ. Εντουάρντο Ροντρίγκεζ ο οποίος πριν προχωρήσει στην ολική μεταμόσχευση πραγματοποίησε στον ασθενή περισσότερες από 70 επεμβάσεις. Το μόσχευμα καλύπτει ολόκληρο το κρανίο του και ένα μέρος του λαιμού, και δεν έχει αφήσει κανένα εμφανές σημάδι καθώς η ραφή του μεταμοσχευμένου ιστού «τρέχει» χαμηλά στο πίσω μέρος του κρανίου.

«Ήμουν σχεδόν ολοκληρωτικά τυφλός. Μπορούσα να δω μόνο λίγο», λέει ο Πάτρικ Χάρντισον, που τονίζει πόσο δύσκολο ήταν να αποδεχθεί την παραμόρφωσή του και να αντέξει τον πόνο που τον οδήγησε σε πλήρη εξάρτηση από τα παυσίπονα.

Ολική μεταμόσχευση προσώπου - Παραμορφωμένος πυροσβέστης απέκτησε νέα ζωή [εικόνες] | iefimerida.gr 2

«Τα παιδιά έτρεχαν φωνάζοντας και κλαίγοντας όταν με είδαν», λέει και συνεχίζει: «Πίστευα για χρόνια ότι θα πεθάνω όπως ήμουν μετά τον τραυματισμό. Ποτέ δεν πίστευα ότι θα καθόμουν εδώ σήμερα μετά από μία μεταμόσχευση προσώπου».

Αυτή τη στιγμή ο ασθενής κάνει φυσικοθεραπείες ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να καταφέρει να επιστρέψει στο σπίτι του. Όπως υποστηρίζει ο γιατρός του πρόκειται για την πιο εκταταμένη μεταμόσχευση προσώπου από την άποψη της ποσότητας του ιστού που έχει μεταφερθεί καθώς στον Πάτρικ μεταμοσχεύθηκε το πρόσωπο, το τριχωτό της κεφαλής και τα αυτιά. Μετο πέρασμα του χρόνου, όπως τονίζει ο γιατρός, τα χαρακτηριστικά του προσώπου του δότη θα «συνδυαστούν» με αυτά του δικού του προσώπου.

Ολική μεταμόσχευση προσώπου - Παραμορφωμένος πυροσβέστης απέκτησε νέα ζωή [εικόνες] | iefimerida.gr 3
Ολική μεταμόσχευση προσώπου - Παραμορφωμένος πυροσβέστης απέκτησε νέα ζωή [εικόνες] | iefimerida.gr 4
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ