Με ωμό τρόπο, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο παραδέχθηκε ότι η κυβέρνησή του παρακολουθεί κάθε μουσουλμάνο που βρίσκεται στη χώρα.
Εσπευσε δε να μιλήσει απαξιωτικά για όσους έχουν αντιρρήσεις: «Όποιος θέλει να γίνει ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να πάει σε καμιά εκδήλωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εδώ μιλάμε για την ασφάλεια» είπε χαρακτηριστικά.
«Παρακολουθούμε κάθε μουσουλμάνο στη χώρα μας, έχουμε εντείνει την επιτήρηση σε κάθε καταυλισμό προσφύγων και στρατόπεδο κράτησης, όπως και την παρακολούθηση των ακροδεξιών εξτρεμιστών» είπε κυνικά ο Σλοβάκος πρωθυπουργός. Αιτιολογήθηκε μάλιστα λέγοντας: «Με την εξαίρεση του μαζικού φονικού του Μπράιβικ στη Νορβηγία, σχεδόν κάθε φορά, όπου έχει γίνει τρομοκρατική επίθεση ευθύνονταν μουσουλμάνοι, άρα βάσει του νόμου είναι καθήκον μας να επαληθεύουμε εάν έχουν επαφές με ύποπτα πρόσωπα». Τα σχόλια αυτά, τα έκανε στην πρεσβεία της Γαλλίας στη Μπρατισλάβα, όπου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα των επιθέσεων στο Παρίσι.
Λίγο αργότερα, σε μια τηλεοπτική συνέντευξη ρωτήθηκε ποια μέτρα λαμβάνει η κυβέρνησή του και απάντησε: «παρακολουθούμε κάθε μουσουλμάνο στη χώρα μας, έχουμε εντείνει την επιτήρηση σε κάθε καταυλισμό προσφύγων και στρατόπεδο κράτησης, όπως και την παρακολούθηση των ακροδεξιών εξτρεμιστών».
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο - σοσιαλδημοκράτης Φίτσο – προκαλεί αντιδράσεις. Πρόσφατα είχε επικριθεί έντονα επειδή είχε δηλώσει πως η κυβέρνησή του θα προτιμούσε να υποδεχθεί χριστιανούς πρόσφυγες.
Το Ισλαμικό Ίδρυμα της Σλοβακίας κατέκρινε τον Φίτσο για την διακριτική μεταχείριση των μουσουλμάνων και τον χαρακτηρισμό τους ως απειλή.
Εκπρόσωπος του ιδρύματος δήλωσε: «Δεν είπε ότι παρακολουθείται κάθε ριζοσπάστης ή εξτρεμιστής [...] Αντ' αυτού υπονόησε ότι ορισμένοι πολίτες, άνευ οποιασδήποτε δικαστικής απόφασης ή κατηγορίας από την αστυνομία, αποτελούν απειλή απλά και μόνο λόγω της θρησκείας τους».
Στη Σλοβακία ζουν περίπου 5.000 μουσουλμάνοι—επί του συνόλου των 5,4 εκατομμυρίων του πληθυσμού—όμως το ισλάμ δεν είναι αναγνωρισμένη θρησκεία από το κράτος και στη χώρα δεν υπάρχουν επισήμως τεμένη.