Υπάρχει στα σαλόνια εκατομμυρίων νοικοκυριών στη Δύση. Είναι όμως ταυτόχρονα και ένα «όπλο» στα χέρια των τζιχαντιστών, καθώς το χρησιμοποιούν για να οργανώνουν επιθέσεις;
Ο υπουργός Εσωτερικών του Βελγίου προκάλεσε αίσθηση όταν συνέδεσε το PlayStation με το Ισλαμικό Κράτος, δηλώνοντας ότι χρησιμοποιείται ευρέως από τρομοκράτες γιατί με αυτό είναι πιο δύσκολο να παρακολουθήσουν οι αρχές τη μεταξύ τους επικοινωνία, σε σύγκριση με άλλα μέσα.
Ακόμη δεν έχει αποδειχθεί αν και οι δράστες του μακελειού στο Παρίσι έκαναν χρήση της κονσόλας. Ομως, σε εφόδους στο Βέλγιο- όπου όλα δείχνουν ότι σχεδιάστηκαν οι επιθέσεις- βρέθηκε τουλάχιστον ένα PlayStaion 4, αν και αυτή η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη, όπως σημειώνει η Telegraph.
Είναι πιο εύκολες οι κρυφές επικοινωνίες με το PS4;
Αν και τα περισσότερα ερωτήματα για την ασφάλεια των επικοινωνιών αφορούν τις κλήσεις, το Facebook, το WhatsApp και τα email μεταξύ άλλων, υπάρχουν πολλές ακόμη μέθοδοι και συσκευές για να επικοινωνήσει κάποιος μέσω διαδικτύου.
Οι κονσόλες παιχνιδιών αποτελούν έναν από αυτούς και είναι βέβαια εξαιρετικά δημοφιλείς. Το PlayStation 4 έχει ξεπεράσει τα 25 εκατομμύρια πωλήσεις έως τώρα, ενώ το PlayStation Network, που περιλαμβάνει και άτομα που έχουν παλιότερες εκδόσεις της κονσόλας και άλλες συσκευές της Sony, έχει περισσότερους από 65 εκατομμύρια χρήστες.
Αυτοί μπορούν να επικοινωνούν μέσα μηνυμάτων στο chat του PSN ή να χρησιμοποιήσουν το φωνητικό chat του διαδικτύου. Επίσης, υπάρχουν αρκετοί τρόποι επικοινωνίας μέσω των παιχνιδιών.
Αυτά τα συστήματα αποκρυπτογραφούνται πιο δύσκολα από άλλες μεθόδους επικοινωνίας μέσω smartphone και διαδικτύου, ενώ η ευρύτητά τους σημαίνει ότι είναι πιο δύσκολο να τα παρακολουθήσουν οι υπηρεσίας ασφαλείας, ή απλά αυτές δεν έχουν δώσει τόση προσοχή σε αυτούς τους τρόπους επικοινωνίας, όπως σε άλλους, σημειώνει η Telegraph.
Αλλωστε, η Sony δεν έχει την καλύτερη φήμη σε ότι αφορά την ασφάλεια, τονίζει η βρετανική εφημερίδα, υπενθυμίζοντας ότι το «χακάρισμα» του PSN το 2011 άφησε τα προσωπικά στοιχεία 77 εκατομμυρίων χρηστών εκτεθειμένα, ενώ μία δεύτερη διαδικτυακή «επίθεση» τον περασμένο Δεκέμβριο έβγαλε στη φόρα προσωπικά στοιχεία διάσημων.
Η πολιτική απορρήτου του PlayStation Network είναι η συνηθισμένη, καθώς αναφέρει ότι θα μοιραστεί πληροφορίες με τις αρχές «όταν η εταιρεία θεωρήσει ότι υπάρχει καλή πίστη στην απαίτηση για αποκάλυψη στοιχείων ή ότι αυτή είναι απαραίτητη για την προστασία των δικαιωμάτων, της περιουσίας ή της ασφάλειας, είτε τη δική μας είτε των άλλων».
Υπάρχουν επίσης υποθέσεις ότι τα μηνύματα μπορεί να σταλούν με ζωγραφιά μέσω παιχνιδιών και όχι απαραίτητα με γραπτό κείμενο. Κάτι που θα έκανε αδύνατη την παρακολούθηση μέσω φιλτραρίσματος των γραπτών μηνυμάτων.
Ολα αυτά βέβαια παραμένουν μία θεωρία σε ό,τι αφορά τις επιθέσεις στο Παρίσι, αφού μπορεί να εντοπίστηκε ένα PS4 στις εφόδους, αλλά δεν πρέπει να ξεχνά ότι αυτή η κονσόλα υπάρχει σε 25 εκατομμύρια σπίτια σε όλο τον κόσμο.
Πρακτικά, όλες οι μέθοδοι επικοινωνίας μέσω διαδικτύου έχουν κατηγορηθεί κατά καιρούς ως δίκτυα που χρησιμοποιούνται από τρομοκράτες, θυμίζει η Telegraph. Ο επικεφαλής της υπηρεσίας τηλεπικοινωνιών της Βρετανίας, Ρόμπερτ Χάνινγκαν, είχε δηλώσει πέρυσι πως το Twitter, το Facebook και το WhatsApp έχουν εξελιχθεί σε δίκτυα εντολών και ελέγχου για τρομοκράτες και εγκληματίες.
«Οτιδήποτε επιτρέπει σε δύο ανθρώπους να ανταλλάξουν μηνύματα, είτε είναι μιλώντας, γράφοντας, ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο, είναι πιθανό να χρησιμοποιηθεί από τρομοκράτες για τη μεταξύ τους επικοινωνία», αναφέρει ο ερευνητής ασφάλειας, Γκράχαμ Κλούλι.