Τι σημαίνει το καλό σενάριο για τις ελληνικές τράπεζες - iefimerida.gr

Τι σημαίνει το καλό σενάριο για τις ελληνικές τράπεζες

ελληνικές τράπεζες
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Το... καλό σενάριο -όσο καλό μπορεί να θεωρηθεί ένα «κούρεμα» της τάξης του 50%- προσπαθεί να περάσει προς τα έξω η ελληνική πλευρά, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ακόμα σαφής ένδειξη γεφύρωσης του «χάσματος» που υπάρχει μεταξύ των τραπεζών και του γαλλογερμανικού άξονα που «καίγεται» να κλείσει τη συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται από τις Βρυξέλλες μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τη κυβερνητική επιτροπή, φαίνεται ότι το «ψαλίδι» θα φτάσει έως το 50%, ενώ το πιο σημαντικό είναι ότι η λύση θα είναι σε εθελοντική βάση, απομακρύνοντας έτσι το ενδεχόμενο υποχρεωτικού «κουρέματος» που θα προκαλούσε πιστωτικό γεγονός δηλαδή πολύ απλά χρεοκοπία.

Ωστόσο, οι πληροφορίες που έρχονται από το στρατόπεδο των τραπεζών δείχνουν ότι ο δρόμος των διαπραγματεύσεων είναι μακρύς και στρωμένος με αγκάθια. Πέρα από το ότι οι εκπρόσωποι των τραπεζών επιθυμούν μικρότερο «κούρεμα» (στο 40%), θέτουν και ζήτημα εγγυήσεων, όπως ακριβώς δηλαδή προβλεπόταν στην απόφαση της 21ης Ιουλίου, ζήτημα που δεν απορρίπτεται εξαρχής από τη πλευρά Γερμανίας- Γαλλίας.

Ειδικά όσον αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες μπορεί να χρειαστούν πάνω από 17 δισ. ευρώ -χωρίς να συνυπολογιστούν οι τυχόν «τρύπες» από τον έλεγχο της BLACKROCK- πληθαίνουν οι διαρροές που αναφέρουν ότι η Ευρωζώνη θα παράσχει επαρκή κεφαλαιακή στήριξη, ενισχύοντας έτσι τα σενάρια περί χρηματοδότησης τους όχι από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αλλά ενδεχομένως από το EFSF, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι θα απομακρυνθεί το ενδεχόμενο άμεσης κρατικοποίησης τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ