Τέρμα οι χρονομηχανές στην Κίνα - iefimerida.gr

Τέρμα οι χρονομηχανές στην Κίνα

Τέρμα οι χρονομηχανές στην Κίνα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά ταξίδια στο χρόνο αποτελούν πια παρελθόν για τους Κινέζους θεατές, σύμφωνα με την απόφαση της εθνικής ραδιοτηλεοπτικής και κινηματογραφικής υπηρεσίας της χώρας.

«Παραγωγοί και σεναριογράφοι χειρίζονται σοβαρά ιστορικά ζητήματα με αμέλεια, κι αυτό δεν πρέπει να ενθαρρύνεται πια», αναφέρει στην απόφασή του σώμα, που μολονότι δεν έχει τυπικά αρμοδιότητες λογοκρισίας, με τις οδηγίες του συχνά επιβάλλει γραμμή την οποία καλούνται να ακολουθήσουν οι δημιουργικές δυνάμεις μιας χώρας που γιορτάζει φέτος τα 90 χρόνια από την ίδρυση του εν εξουσία κομμουνιστικού της κόμματος.

Η οδηγία έρχεται μετά την πρόσφατη άνθηση της χρήσης ταξιδιών στο χρόνο ως μηχανισμού πλοκής, χάρη στην τεράστια επιτυχία του The Myth, τηλεοπτικής μεταφοράς της ομότιτλης ταινίας του 2005 με το πρωταγωνιστή τον Jackie Chan, όπου πιτσιρικάς της σύγχρονης Κίνας ταξιδεύει δυο χιλιετίες πίσω, για να γίνει κολλητός και στρατηγός των δυο πολεμαρχών που οδήγησαν στην δημιουργία της δυναστείας των Han. Χάρη στο σουξέ της, ξεπετάχτηκε στρατιά αντίστοιχων προϊόντων, με στόχο να μεταφέρουν τους θεατές σε πιο απλές και ήσυχες εποχές, και σε αρκετές περιπτώσεις να τους συστήσουν τη γοητεία της ζωής σ’ ένα καθεστώς λιγότερο απολυταρχικό κι ως εκτούτου πιο ελεύθερο. Παίρνοντας ασφαλώς τις δημιουργικές ελευθερίες που χρειάζονται, για να νερώσουν την ακρίβεια της ιστορικής τους αναπαράστασης και να την ταιριάξουν καλύτερα στις ανάγκες της πλοκής τους.

Φυσικά, στη χώρα που απαγορεύεται η χρήση αγγλικών λέξεων στα media, προς αποφυγήν αλλοίωσης της κινεζικής γλώσσας, κι όπου απαγορεύθηκε η προβολή του Avatar (2009) δυο βδομάδες μετά την έξοδο της ταινίας στις αίθουσες, για να μην πάρουν ιδέες οι θεατές και ξεκινήσουν μαζικές επαναστατικές γυμναστικές, τέτοια παιχνίδια με την καθαρότητα της Ιστορίας δεν γίνεται να συνεχίσουν απρόσκοπτα. Όμως, πριν σηκώσεις το δάχτυλο να τους καταγγείλεις, σκέψου πόσα εγκεφαλικά κύτταρα θα είχες γλιτώσει, αν δεν είχες αντικρίσει ποτέ τις τηλεοπτικές περίπετειες του Kevin Sorbo ως Ηρακλή και της Lucy Lawless ως Ζήνα, για να μη σου πω για το κινηματογραφικό πανηγύρι του 10,000 BC (2008).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ