Τον 27χρονο Βέλγο τζιχαντιστή Αμπντέλ Χαμίντ Αμπααούντ (Abdel Hamid Abaaoud) αναφέρουν ως εγκέφαλο του μακελειού στο Παρίσι οι γαλλικές αρχές.
Πρόκειται για έναν από τους ηγέτες του πυρήνα της Βερβιέ, δηλαδή τζιχαντιστών που επέστρεψαν από τη Συρία και εναντίον των οποίων πραγματοποιήθηκε η μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στο Βέλγιο τον περασμένο Ιανουάριο.
Μάλιστα, σύμφωνα με τα βελγικά μέσα ενημέρωσης, ο Αμπντέλ Χαμίντ Αμπααούντ βρισκόταν στη χώρα μας πριν από μερικούς μήνες. Συγκεκριμένα, υπάρχουν αναφορές πως το κινητό του τηλέφωνο είχε εντοπιστεί στην Ελλάδα τον Ιανουάριο.
Οι συλλήψεις του Ιανουαρίου στο Παγκράτι
Την εποχή που το κινητό του τζιχαντιστή είχε εντοπισθεί στην Ελλάδα, η ΕΛ.ΑΣ. είχε προχωρήσει σε προσαγωγές υπόπτων στο Παγκράτι. Μάλιστα στα μέσα Ιανουαρίου είχε διεξαχθεί έρευνα στο κέντρο της Αθήνας για τον εντοπισμό του καταζητούμενου Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, καθώς υπήρχαν ενδείξεις ότι κατεύθυνε από την ελληνική πρωτεύουσα μέσω κινητού τηλεφώνου τον πυρήνα τζιχαντιστών που είχε εξαρθρωθεί στην πόλη Βερβιέ του Βελγίου.
Ο Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ συνδεόταν με τις τρομοκρατικές επιθέσεις που ματαιώθηκαν εκείνη την περίοδο στη Βερβιέ, καθώς η βελγική Αστυνομία, αξιοποιώντας τις πληροφορίες που είχε, περικύκλωσε το σπίτι των τζιχαντιστών και μετά από μάχη 10 λεπτών οι δύο επίδοξοι τρομοκράτες έπεσαν νεκροί. Τότε ο Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ είχε παρουσιασθεί ως εγκέφαλος και χρηματοδότης των σχεδιαζόμενων αυτών επιθέσεων, ενώ το κινητό του είχε εντοπισθεί τότε στην Ελλάδα.
H παρολίγο σύλληψή του στο Παγκράτι
Ο « εγκέφαλος » των επιθέσεων που αποτράπηκαν στο Βέλγιο συνελήφθηκε στην Ελλάδα ήταν ο τίτλος του βελγικού καναλιού rtl στο site του, τον Ιανουάριο του 2015.
Τέσσερις συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο της έρευνας για τις επιθέσεις που αποτράπηκαν στο Βέλγιο ανακοίνωσε σήμερα το Βράδυ η ελληνική αστυνομία. Ένας από τους κρατούμενους ηλικίας 27 ετών ήταν σε επαφή με το τρομοκρατικό δίκτυο του Verviers του οποίου 2 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν από την αστυνομία την Πέμπτη. Πηγές από την Ελλάδα αναφέρουν ότι η ελληνική δικαιοσύνη ενήργησε μετά από αίτημα της Interpol αφού η αντιτρομοκρατική υπηρεσία του Βελγίου ανακάλυψε συχνές κλήσεις μεταξύ του δικτύου του Verviers και της χώρας μας.
Αλλά και η la libre του Βελγίου αναφέρεται στις συλλήψεις στο Παγκράτι.Αναφέρει ότι στάλθηκε γεννετικό υλικό του αρχιτζιχαντιστή και τα δακτυλικά του αποτυπώματα στο Βέλγιο προς ταυτοποίηση.Οι έλληνες πάντως αστυνομικοί θεωρούν ότι είναι αυτός. Ήταν καταζητούμενος από ευρωπαικές και αμερικανικές αρχές.
Ενας από πιο δραστήριους δήμιους του ISIS
Σήμερα o Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ ζει στη Συρία και είναι ένας από τους πιο δραστήριους δήμιους του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με το RTL. Σύμφωνα με το 20 Minutes.fr., ο τζιχαντιστής, που είναι γνωστός και ως Αμπού Ομαρ αλ-Μπαλίκι από τη συνοικία Μόλενμπεκ των Βρυξελλών, βρισκόταν σε ευθεία επικοινωνία με έναν από τους τρομοκράτες της σφαγής στο Παρίσι, που κατοικούσε στην ίδια συνοικία των Βρυξελλών.
Οπως και ο Μπραχίμ Αμπντεσλάμ, που ανατινάχθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Μπουλβάρ Βολτέρ στο Παρίσι, ο Αμπααούντ ήταν γνωστός για ποινικά αδικήματα στις Βρυξέλλες κατά την περίοδο 2010-2011. Ο Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ είχε καταδικαστεί τον Ιούλιο, μετά την αναχώρησή του για τη Συρία, ερήμην, σε 20 χρόνια κάθειρξης από δικαστήριο των Βρυξελλών σε υπόθεση δικτύων στρατολόγησης Βέλγων τζιχαντιστών με προορισμό τη Συρία.
Πώς ξεγέλασε την Αστυνομία
Σε συνέντευξή του στο περιοδικό του ISIS «Dabiq» Αμπααούντ είχε πει πως μετά την επέμβαση της Αστυνομίας στο σπίτι στο Βέλγιο είδε τη φωτογραφία του να κυκλοφορεί παντού. «Ξαφνικά είδα τη φωτογραφία μου παντού, αλλά ο Αλλάχ τους τύφλωσε και δεν με βρήκαν. Με σταμάτησε μάλιστας αστυνομικός για να με συγκρίνει με τη φωτογραφία, αλλά με άφησε να φύγω καθώς δεν βρήκε ομοιότητα! Αυτό ήταν δώρο του Αλλάχ».
Πηγαινοερχόταν ανενόχλητος
Ο Αμπντελχασίμ είναι ένα από τα επικοινωνιακά πρόσωπα του τζιχαντισμού του Βελγίου, γιατί είχε μεγάλη παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το 2013.
Ο νεαρός τρομοκράτης βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα ήδη από τον Ιανουάριο του 2015 γιατί θεωρήθηκε εγκέφαλος ενός δικτύου τζιχαντιστών το οποίο εξαρθρώθηκε στις 15 Ιανουαρίου στο Βερβιέ του Βελγίου.
Αυτό το δίκτυο σχεδίαζε να περάσει στη δράση στις 16 Ιανουαρίου και υπολόγιζε στη βοήθεια δεκάδων «ξένων». Από εκείνη την εποχή οι Βέλγοι ερευνητές συνεργάζονταν στενά με πολλές ευρωπαϊκές υπηρεσίες για να βρουν ως που έφτανε αυτό το δίκτυο και αν είχε πλοκάμια στη Γαλλία.
Στις 11 Αυγούστου, ένας Γάλλος τζιχαντιστής, ο Ρέντα Χάμε, συνελήφθη ενώ επέστρεφε από την Συρία. Ομολογεί ότι εκπαιδεύτηκε επί 6 ημέρες σε ένα στρατόπεδο στην Ράκα και στη συνέχεια τον έστειλαν σε αποστολή στην Ευρώπη. Κατονομάζει τον Αμπντελχαντίμ Αμπααούντ ότι ήταν επικεφαλής της επιχείρησης και είχε ζητήσει (στον Ρένα Χάμε) να περάσει μέσω Πράγας για να αποφύγει να τον εντοπίσουν, πριν φτάσει στη Γαλλία για το χτύπημα.
Είχε δώσει τον Ρέντα Χάμε ένα κλειδί USB που περιείχε κρυπτογραφημένα προγράμματα καθώς και 2.000 ευρώ και του ζήτησε να χτυπήσει έναν «εύκολο» στόχο, όπως «μια αίθουσα συναυλιών» για «να κάνει όσο γίνεται περισσότερα θύματα».
Οταν οι ανακριτές τον ρώτησαν αν υπάρχουν σχέδια για επιθέσεις, ο Ρέντα Χάμε είχε προειδοποιήσει: «Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι θα γίνει επίθεση σύντομα. Εκεί κάτω είναι πραγματικό εργοστάσιο και ψάχνουν να χτυπήσουν τη Γαλλία και την Ευρώπη».
Δέκα ημέρες αργότερα, ένας άντρας συνελήφθη στο τρένο Thalys που έκανε τη διαδρομή Βρυξέλλες-Παρίσι ενώ ετοιμαζόταν να πυροβολήσει με ένα καλάσνικοφ και ένα αυτόματο Luger. Είχε γεννηθεί στα βόρεια του Μαρόκου και είχε διασυνδέσεις με τον Αμπντελχαντίμ Αμπααούντ.
Ο τελευταίος απεδείχθη ότι σχετιζόταν και με την τετραπλή δολοφονία στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών και είχε στενή σχέση με τον Mehdi Nemmouche που έκανε αυτή την επίθεση καθώς και ήταν στην ίδια ομάδα μαχητών.
Οι διαδρομές του τρομοκράτης είναι μια τραγική απόδειξη του πως λειτούργησαν οι μυστικές υπηρεσίες του Βελγίου. Ο τρομοκράτης έφυγε για τη Συρία στις αρχές του 2013, επέστρεψε στο Βέλγιο στο τέλος του έτους, μέσω της Ελλάδας και γύρισε πίσω στη Συρία, χωρίς να ενοχληθεί ούτε μια φορά από τις βελγικές αρχές.
Τον Μάρτιο του 2014 εμφανίζεται σε ένα βίντεο ισλαμικής προπαγάνδας να οδηγεί ένα αυτοκίνητο να να σέρνει πίσω του πτώματα. Τον Φεβρουάριο του 2015, ο τρομοκράτης καυχιόταν στο περιοδικό του Ισλαμικού Κράτους Dabiq ότι πηγαινοέρχεται ανενόχλητος μεταξύ Συρίας και Βελγίου. Ελεγε, μάλιστα, ότι έμεινε στο Βέλγιο ως την επίθεση στο Βερβιέ, τον Ιανουάριο του 2015 και έφυγε για τη Συρία χωρίς να συλληφθεί.