Σήμερα κλειδώνουν τα μέτρα για τα «κόκκινα» δάνεια - iefimerida.gr

Σήμερα κλειδώνουν τα μέτρα για τα «κόκκινα» δάνεια

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στις 16:00 αρχίζει και πάλι η διαπραγμάτευση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα κριτήρια προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, καθώς και να καθοριστεί ο τρόπος διαχείρισης του συνόλου των «κόκκινων» δανείων φυσικών και νομικών προσώπων.

Η κυβέρνηση επιδιώκει η κύρια κατοικία να προστατευτεί σε ποσοστό που θα φτάνει το 58% και να υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας που θα προστατέψουν τα νοικοκυριά που εμφανίζουν πραγματική αδυναμία να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Από την πλευρά των δανειστών τίθεται μετ' επιτάσεως το θέμα των μπαταχτσήδων. Των δανειοληπτών που μπορούν να πληρώσουν αλλά καλύπτονται από την προστασία που ήδη παρέχεται και για το λόγο αυτό θα υπάρξουν μέτρα προκειμένου να μην προστατευτούν όσοι σκοπίμως, εκμεταλλευόμενοι τη συγκυρία, δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

Καθοριστικής σημασίας για τους δανειολήπτες αλλά και την καταβολή της δόσης των δύο δις ευρώ είναι η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς.

Πάντως, με τους δανειστές, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, υπάρχει σύγκλιση για την προστασία του 25% της κυρίας κατοικίας των αδυνάτων, κάτι που ήταν απαίτηση των θεσμών.
Επιπλέον, θεωρείται δεδομένο ότι θα μπει πλαφόν στον αριθμό των πλειστηριασμών, στις οποίες θα μπορεί να προχωρά η τράπεζα σε διάστημα ενός χρόνου ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα κριτήρια που θα αφορούν στην αντικειμενική αξία της κατοικίας και το ετήσιο εισόδημα του δανειολήπτη προκειμένου να ενταχθεί υπό την ομπρέλλα προστασία του «νόμου Κατσέλη».
Ενα από τα βασικά σημεία τριβής στις διαπραγματεύσεις είναι η εμμονή των δανειστών να μεταβιβαστούν σε funds τα «κόκκινα δάνεια» φυσικών και νομικών προσώπων κάτι που βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετη την ελληνική πλευρά

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ