Ο φωτογράφος Τάσος Βρεττός στο Μπενάκη [εικόνες] - iefimerida.gr

Ο φωτογράφος Τάσος Βρεττός στο Μπενάκη [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Τ(ρ)όποι Λατρείας». Η έκθεση περιλαμβάνει εικόνες από αυτοσχέδιους χώρους λατρείας των προσφύγων στην Αττική

Η φωτογραφική «έρευνα πεδίου» του Τάσου Βρεττού στους αυτοσχέδιους χώρους λατρείας των μεταναστών και των προσφύγων της Αθήνας και των περιχώρων της, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Μουσείο Μπενάκη, κτήριο της οδού Πειραιώς. Ο φωτογράφος καταγράφει ένα αόρατο δίκτυο στο σώμα της πόλης: υπόγεια και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, πολυκατοικίες και γκαράζ, γήπεδα και υπαίθριοι, δημόσιοι χώροι, πλατείες και αυλές, πρόχειρα καταλύματα, ιδιοκατασκευές σε προσωρινές αλλά και μόνιμες διευθύνσεις, ομάδες Βουδιστών, Μουσουλμάνων, Ινδουιστών, Σπιριτσουαλιστών και Χριστιανών διαφόρων δογμάτων και πολλαπλών εθνικών προελεύσεων (Αιθίοπες, Αφγανοί, Αιγύπτιοι, Πακιστανοί, Νιγηριανοί, Σενεγαλέζοι, Φιλιππινέζοι, Ινδονήσιοι, Ιρακινοί κ.α.).

Ο φωτογράφος Τάσος Βρεττός στο Μπενάκη [εικόνες] | iefimerida.gr 0
Ο φωτογράφος Τάσος Βρεττός στο Μπενάκη [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Πρόκειται για ένα έργο εν προόδω, το οποίο ξεκίνησε το 2012, με τη συνεργασία των ίδιων των ανθρώπων που συγκροτούν αυτές τις κοινότητες και με απόλυτο σεβασμό στην ταυτότητά τους. Το ιδιαίτερο αυτό ανθρωπολογικό υλικό, με τις εύγλωττες κοινωνικές, πολιτικές αλλά και αισθητικές προεκτάσεις του, είναι πρωτότυπο αλλά και συνεργατικό, με την έννοια των πολλαπλών σχέσεων που αναζητήθηκαν και καλλιεργήθηκαν για την φωτογραφική καταγραφή του.

Ο φωτογράφος Τάσος Βρεττός στο Μπενάκη [εικόνες] | iefimerida.gr 2
Ο φωτογράφος Τάσος Βρεττός στο Μπενάκη [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Ο μουσικός Μιχάλης Καλκάνης, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Βρεττού, κατέγραψε ηχητικά ένα ενδεικτικό τμήμα όσων μαρτυρεί η κάμερα του φωτογράφου και στη συνέχεια, επεξεργάστηκε μουσικά το υλικό, ώστε αυτό να παρουσιαστεί στην έκθεση σε ειδικά διαμορφωμένες ηχητικές εγκαταστάσεις. Στην έκθεση και τη δίγλωσση έκδοση του τη συνοδεύει παρουσιάζονται συνολικά 44 «Τ(ρ)όποι Λατρείας» στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Η έκδοση περιλαμβάνει κείμενα Ελλήνων και ξένων ιστορικών, ανθρωπολόγων, φιλοσόφων, θρησκειολόγων, πολιτικών επιστημόνων και επιμελητών.

Η έκθεση
«Τ(ρ)όποι Λατρείας», του Τάσου Βρεττού
Επιμέλεια έκθεσης & καταλόγου: Νάντια Αργυροπούλου και Γιώργος Τζιρτζιλάκης
Εγκαίνια: 19/11
Λειτουργεί: 20/11/2015 - 10/0/2016
Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη, Κυριακή (10.00-18.00), Παρασκευή, Σάββατο (10.00-22.00). Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη το μουσείο είναι κλειστό.
Μουσείο Μπενάκη: Πειραιώς 138, Γκάζι
Τιμή εισητηρίου: 6 ευρώ, 3 ευρώ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ