Παπαδήμος: «Να αποφύγουμε πάση θυσία πιστωτικό γεγονός» - iefimerida.gr

Παπαδήμος: «Να αποφύγουμε πάση θυσία πιστωτικό γεγονός»

Λουκάς Παπαδήμος
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τους κινδύνους που ενέχει το κούρεμα του ελληνικού χρέους επισημαίνει σε άρθρο του ο Λουκάς Παπαδήμος, και προκρίνει την εφαρμογή της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου αλλά σαφώς ενισχυμένης και αναθεωρημένης.

Ο κ. Παπαδήμος θεωρεί ουσιώδη την ενίσχυση των «τειχών ασφαλείας» για την προστασία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ενώ σημειώνει την ανάγκη αύξησης των κεφαλαίων του Μηχανισμού Στήριξης EFSF για να αντιμετωπιστεί η συνεχιζόμενη πίεση που ασκείται από τις αγορές.

Επιπλέον, ο τέως αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκης Κεντρικής Τράπεζας σημειώνει πως πρέπει οποιαδήποτε εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα να γίνει με τρόπο που δεν θα διαταράξει τον «εθελούσιο» χαρακτήρα του κουρέματος, ώστε να μην προκληθεί πιστωτικό γεγονός στις αγορές. Η ελάφρυνση του χρέους θα μπορούσε να έχει αποτελέσματα αν στο PSI συμπεριληφθούν επίσης τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που λήγουν μετά το 2020.

«Δεν υπάρχουν δωρεάν γεύματα για τους οφειλέτες και εύκολες λύσεις για τους πιστωτές», σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Οι πολιτικοί ηγέτες και φορείς χάραξης πολιτικής αντιμετωπίζουν δύσκολες τήρησης ισορροπιών μεταξύ των εν δυνάμει οφέλη, το κόστος και τους κινδύνους. Μια ακούσια αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους είναι πιθανό να καταλήξει σε σχετικά μικρά καθαρά οικονομικά οφέλη και θέτει σημαντικούς κινδύνους που μπορεί να απειλήσει σοβαρά την οικονομική σταθερότητα και τις οικονομικές επιδόσεις της ευρωζώνης στο σύνολό της».

«Αν αυτό το σενάριο επιβεβαιωθεί θα επιβάλει τελικά μια μεγαλύτερη επιβάρυνση για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους, και θα επιφέρει ανεπιθύμητες συνέπειες για τη σταθερότητα και τη συνοχή της ευρωζώνης, υπονομεύοντας την αξιοπιστία του ευρώ», καταλήγει ο κ. Παπαδήμος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ