«Τείνουμε χείρα φιλίας, χείρα ειρήνης, χείρα συνεργασίας, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Προσωπικά πιστεύω ότι έχουμε περισσότερα που μας ενώνουν, παρά που μας χωρίζουν» αναφέρει στο μήνυμά του προς την Τουρκία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τον χαιρετισμό του σε φυλάκιο στη Χίο.
Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε παράλληλα ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε κατά κεραία πίσω από τα εθνικά μας δίκαια. Υπερασπιζόμαστε την Χώρα μας, τον Τόπο μας, τα σύνορά μας, με βάση το σύνολο του Διεθνούς Δικαίου, γραπτού και εθιμικού, και επιθυμούμε το ίδιο και από την Τουρκία. Σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ακόμη πως «δεν είμαστε διατεθειμένοι ούτε κατά κεραία, να ξεχάσουμε την Ιστορία μας. Κι αυτό για να διδασκόμαστε, και εμείς και οι γείτονες. Γιατί όσο καλύτερα συνειδητοποιήσει καθένας, πια λάθη έκανε στο παρελθόν, τι εγκλήματα ενδεχομένως έγιναν στο παρελθόν, τόσο το καλύτερο για να μπορέσουμε να χτίσουμε ένα μέλλον, όπως ταιριάζει σε χώρες, οι οποίες είναι από τη μοίρα ταγμένες έτσι, ώστε να ζήσουν από κοινού«.
Το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού του Προέδρου της Δημοκρατίας:
«Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή που βρίσκομαι κοντά σας. Εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας θέλω να στείλω τα ακόλουθα μηνύματα. Το πρώτο μήνυμα αφορά τον ρόλο σας υπό τις κρίσιμες περιστάσεις που βιώνει ο Τόπος μας, η Ευρώπη, ολόκληρη η Δύση. Είσθε φρουροί όχι μόνο συνόρων, αλλά φρουροί του Ανθρώπου, υπερασπιστές της αξίας του. Υπερασπιστές του πολιτισμού της Δύσης, υπερασπιστές των αρχών της Χριστιανοσύνης, της αγάπης της αδελφοσύνης, της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς.
Είστε όμως και ακοίμητοι φρουροί των συνόρων μας. Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης, και αυτό το γνωρίζει καλά η Ευρώπη. Αυτό που θα πρέπει όμως να καταστεί σαφές –και το κάνω για πολλοστή φορά, για να εμπεδωθεί- είναι ότι με βάση το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, τα σύνορα της Ελλάδας, είναι και σύνορα της Ευρώπης ως εξής: Τα ευρωπαϊκά σύνορα είναι τα σύνορα των κρατών μελών όπως ορίζονται κυριάρχως από τα κράτη μέλη. Είστε φρουροί των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως τα καθορίζει η Ελλάδα κυριάρχως και όπως εσείς τα υπερασπίζεσθε με βάση τους κανόνες της ελληνικής κυριαρχίας.
Κατά τα λοιπά, είμαι υποχρεωμένος να τονίσω τούτο, προς την γείτονα Τουρκία, την οποία βλέπουμε απέναντι. Τείνουμε χείρα φιλίας, χείρα ειρήνης, χείρα συνεργασίας, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Προσωπικά πιστεύω ότι έχουμε περισσότερα που μας ενώνουν, παρά που μας χωρίζουν. Αλλά με μια διευκρίνηση: Σ΄ αυτή την ειρηνική συνύπαρξη που την θέλουμε, την επιδιώκουμε, την χτίζουμε εμείς, δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε κατά κεραία πίσω από τα εθνικά μας δίκαια. Υπερασπιζόμαστε την Χώρα μας, τον Τόπο μας, τα σύνορά μας, με βάση το σύνολο του Διεθνούς Δικαίου, γραπτού και εθιμικού, και επιθυμούμε το ίδιο και από την Τουρκία. Σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.
Όπως επίσης προσβλέπουμε στο μέλλον για την ειρήνη. Αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι ούτε κατά κεραία, να ξεχάσουμε την Ιστορία μας. Κι αυτό για να διδασκόμαστε, και εμείς και οι γείτονες. Γιατί όσο καλύτερα συνειδητοποιήσει καθένας, πια λάθη έκανε στο παρελθόν, τι εγκλήματα ενδεχομένως έγιναν στο παρελθόν, τόσο το καλύτερο για να μπορέσουμε να χτίσουμε ένα μέλλον, όπως ταιριάζει σε χώρες, οι οποίες είναι από τη μοίρα ταγμένες έτσι, ώστε να ζήσουν από κοινού.
Ξέρω πως για εσάς είναι αυτονόητα πράγματα. Με την πορεία σας, με την στάση σας, με το ήθος σας και το φρόνημά σας γνωρίζετε πάρα πολύ καλά τι έχετε να κάνετε. Αν τα λέω είναι για να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελληνική Πολιτεία, εγώ ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Κυβέρνηση, όλα τα δημοκρατικά Κόμματα, είμαστε εδώ για να συμπαρασταθούμε στην αποστολή σας. Και θέλω να σας τονίσω, για ακόμη μια φορά, ότι έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη και στις δυνάμεις σας, και ιδίως στο ήθος και το φρόνημά σας. Να είναι ο Θεός μαζί σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την τιμή που μου κάνατε να με έχετε σήμερα κοντά σας».