Μια χαραμάδα αισιοδοξίας διαφαίνεται αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες καθώς τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης φέρονται ικανοποιημένοι από την πορεία των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται συνεχώς σε όλα τα επίπεδα, υπό την αίρεση όμως της τελικής συμφωνίας των τραπεζιτών.
Από το πρωί οι κύριοι Γιώργος Παπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος συνεργάζονται στενά στο ξενοδοχείο Conrad της Βελγικής πρωτεύουσας, ενώ την ίδια ώρα πραγματοποιείται στην έδρα της Κομισιόν συνεδρίαση σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ των εμπειρογνωμόνων. Από ελληνικής πλευράς μετέχουν οι κύριοι Γιώργος Ζανιάς και Πέτρος Χριστοδούλου μαζί με τους Αμερικανούς συμβούλους της Ελλάδας και από την άλλη το euro working group.
Ταυτοχρόνως, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί μέσα στην ημέρα και πριν τη σύνοδο κορυφής συνάντηση του Eλληνα πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες της Γαλλικής εφημερίδας Les Echos ο κ. Σαρκοζί φέρεται να εκμυστηρεύτηκε σε στενούς του συνεργάτες ότι «η Ευρώπη δεν βρέθηκε ποτέ τόσο κοντά στην κατάρρευση».
Σύμφωνα πάντα με τα όσα διαρρέονται έως αυτή τη στιγμή, οι διαπραγματεύσεις κατατείνουν στα εξής:
- Κούρεμα της ονομαστικής αξίας των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου κατά 60%, με στόχο να συμπιεστεί το συνολικό χρέος της Ελλάδας κατά 100 δισ.ευρώ,
- Αύξηση του προγράμματος δανειοδότησης της ελληνικής οικονομίας στα 130 δισ.ευρώ, από 109 που είχε συμφωνηθεί στη σύνοδο κορυφής της 21ης Ιουλίου,
- Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της δημόσιας περιουσίας επιμηκύνεται χρονικά, με παράλληλη αναπροσαρμογή προς τα κάτω των εσόδων που προσδοκάται να εισρεύσουν στα ταμεία. Η προτεινόμενη συμφωνία προβλέπει αποκρατικοποιήσεις ύψους 30 δισ. ευρώ μέχρι το 2020. Η αρχική απόφαση ήταν για υλοποίηση αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ.ευρώ μέχρι το 2015,
- Η νέα συμφωνία δεν θα υπόκειται στο αγγλικό αλλά στο ελληνικό δίκαιο. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν οι δανειστές να ζητήσουν εμπράγματα δικαιώματα ως αντάλλαγμα για τα νέα δάνεια.
Ενα ακόμη κρίσιμο σημείο το οποίο φαίνεται ότι παρακάμπτεται είναι η εποπτεία στην εφαρμογή του σταθεροποιητικού προγράμματος από ελληνικής πλευράς. Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι δεν θα λάβει μορφή ύπατης αρμοστείας, αλλά ασφυκτικού ελέγχου.
Οι κύριοι Παπανδρέου και Βενιζέλος ενημερώνουν ταυτοχρόνως τους κορυφαίους υπουργούς στην Ελλάδα οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες είχαν εκφράσει έντονες διαμαρτυρίες για το γεγονός ότι δεν γνώριζαν το παραμικρό για την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Παρόλα αυτά, τίποτε δεν έχει κλείσει καθώς συνεχίζονται οι συζητήσεις για το βασικό προαπαιτούμενο, τη συμφωνία των τραπεζών στο ύψος του εθελοντικού κουρέματος προκειμένου να μην υπάρξει πιστωτικό γεγονός το οποίο θα ενεργοποιήσει τα ασφάλιστρα κινδύνου κάτι το οποίο θα ισοδυναμεί με χρεοκοπία της Ελλάδας.