Στην Ετήσια Οικονομική Έκθεση του που δημοσιεύεται σήμερα, το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της Γερμανίας καλεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να τερματίσει την επεκτατική νομισματική πολιτική της, νωρίτερα από ότι ήταν προγραμματισμένο και εκφράζει ανησυχίες για τις πιέσεις από την αύξηση των προσφυγικών ροών στην Ευρωπαική οικονομία.
Το σώμα των ειδικών οικονομικών συμβούλων της Γερμανικής Κυβέρνησης, που καθορίζει σημαντικά την οικονομική πολιτική της χώρας και επηρεάζει τις αποφάσεις της Καγκελαρίου Μέρκελ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εξέδωσε σήμερα την ετήσια έκθεση του, στην οποία μεταξύ άλλων πιέζει για τερματισμό της πολιτικής που αποφασίστηκε από τις Ευρωπαϊκές Αρχές για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση στην Eυρωζώνης και προβλέπει την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην αγορά ομολόγων.
Επίσης, όπως σημειώνει η Έκθεση, τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού βλάπτουν μέσο και μακροπρόθεσμα την σταθερότητας της Ευρωπαϊκής οικονομίας και δεν της επιτρέπουν μια βιώσιμη και αυτάρκη ανάπτυξη. Τα πιο πρόσφατα συμπεράσματα του γερμανικού think tank με θεσμικό ρόλο στην Γερμανία, έρχονται να προστεθούν στην Έκθεση τους για το Ευρώ (Ιούλιος 2015) και να συμπληρώσουν την παραδοσιακή τους κριτική στην πολιτική αυτή. Μια τέτοια εξέλιξη θα επηρέαζε, όπως είναι προφανές, σε μεγάλο βαθμό και την πορεία της Ελλάδας.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αποφασίσει στην συνεδρίαση της 3ης Δεκεμβρίου για την κατεύθυνση της νομισματικής της πολίτικης, που παρ όλες τις επισημάνσεις των Γερμανών “Σοφών” δεν δείχνει πιθανόν, προς το παρόν τουλάχιστον, να αναβάλλει την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης, ούτε να αυξήσει σύντομα τα επιτόκια δανεισμού. Η συζήτηση πάντως για την αύξηση του σχεδόν μηδενικού κόστους δανεισμού έχει αναζωπυρωθεί και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού με την πλειοψηφία των οικονομικών αναλυτών και επενδυτών να προβλέπουν την αύξηση των επιτοκίων, αρχικά από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, ίσως και εντός του έτους.
Ειδικότερα για την Γερμανική οικονομία, η Έκθεση, υπό τον τίτλο «Μελλοντικές Δυνατότητες στο Επίκεντρο», προβλέπει ανάπτυξη ύψους 1,7% για το τρέχον έτος και 1,6% για το 2016. «Το γεγονός ότι η οικονομία αυτή τη στιγμή είναι σχετικά ισχυρή είναι πάρα πολύ καλή είδηση, υπό την έννοια ότι έτσι μπορούμε βεβαίως να αντιμετωπίσουμε και καλύτερα επιπλέον προκλήσεις», δήλωσε η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ, παραλαμβάνοντας την ετήσια Έκθεση των «Πέντε Σοφών της Οικονομίας», επισήμανε ωστόσο ότι γνωρίζει πως αυτή η καλή οικονομική κατάσταση δεν είναι εγγυημένη και πρέπει πάντα να επιτυγχάνεται εκ νέου με πολλή δουλειά, ιδιαίτερα με το βλέμμα σε νέες προκλήσεις, όπως η προσφυγική ροή, ένα ζήτημα που τίθεται εκτενώς στα συμπεράσματα των γερμανων ειδικών.