Ενώ ο χρόνος κυλά αντίστροφα για τη λήξη της διορίας που έδωσε το Eurogroup στην Αθήνα για επίτευξη συμβιβασμού στα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης για το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων, που θα ξεκλειδώσει τη δόση των 2 δισ. ευρώ αλλά και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η ελληνική πλευρά φαίνεται ότι έχει καταθέσει μια μέση, συμβιβαστική πρόταση, για ένα εκ των «αγκαθιών», αυτού των 100 δόσεων.
Αλλωστε, χθες, κυβερνητικές πηγές δήλωναν ότι κυβέρνηση και εκπρόσωποι των Θεσμών βρίσκονται κοντά και στο ζήτημα της ρύθμισης των 100 δόσεων, καθώς απομένουν να συμφωνηθούν κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες και πάντως «δεν πρόκειται να υπάρξει ξήλωμα των 100 δόσεων».
Οπως είναι γνωστό οι εκπρόσωποι των θεσμών απαιτούν να χάνεται αυτομάτως η ρύθμιση για όσους φορολογούμενους έχουν ενταχθεί σε αυτήν και καθυστερούν έστω και μια ημέρα την πληρωμή κάποιας νέας φορολογικής υποχρέωσης, ζητούν δηλαδή τον «ξαφνικό θάνατο» χιλιάδων οφειλετών.
Η συμβιβαστική πρόταση που κατέθεσε η ελληνική πλευρά προβλέπει σταδιακή μείωση του σημερινού χρονικού ορίου με δυο ενδιάμεσους σταθμούς, τον Ιούνιο του 2016 και την Πρωτοχρονιά του 2017.
Συγκεκριμένα, ενώ μέχρι σήμερα ο οφειλέτης που έχει υπαχθεί στη ρύθμιση έχει το δικαίωμα να πληρώσει τη δόση του μέσα σε διάστημα 30 ημερών από τη στιγμή που αυτή κηρύσσεται ληξιπρόθεσμη (από την ημέρα που ο οφειλέτης έλαβε ειδοποιητήριο για τη νέα ληξιπρόθεσμη οφειλή του), η ελληνική κυβέρνηση προτείνει το περιθώριο αυτό να μειωθεί ως τον Ιούνιο του 2016 στις 20 μέρες, την Πρωτοχρονιά του 2017 το περιθώριο να μειωθεί στις 10 ημέρες.
Επίσης, θα λαμβάνεται υπόψη η εισοδηματική κατάσταση των νοικοκυριών.
Νέο εμπόδιο στη διαπραγμάτευση οι 12 δόσεις
Εντωμεταξύ, οι Θεσμοί, σύμφωνα με πληροφορίες έχουν θέσει θέμα και για την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.
Σύμφωνα με το «Εθνος», η λύση που αναζητείται είναι να δοθεί η δυνατότητα ηλεκτρονικής υπαγωγής στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων βεβαιωμένων οφειλών που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, με αυστηρότερα κριτήρια έτσι ώστε να μπαίνουν μόνο οφειλέτες που βρίσκονται πραγματικά σε οικονομική αδυναμία.