Συναισθηματικός, κακός διευθυντής αλλά και οραματιστής. Έτσι περιγράφει μεταξύ άλλων ο Ουόλτερ Ισάακσον, ο βιογράφος του Στιβ Τζομπς, πτυχές της ζωής του οραματιστή δημιουργού της Apple, σε συνέντευξή του στο Bloomberg.
«Ποτέ δεν κατάλαβα για ποιο λόγο επέλεξε εμένα. Μου είπε απλά ότι θα ήταν ωραίο να γράψω τη βιογραφία του», δηλώνει ο Ισαακσον, περιγράφοντας τον Τζομπς αρκετά αινιγματικό ως προς την επιλογή του.
«Στην αρχή δεν συμφωνούσε με τις επιλογές που έκανα για τις συνεντεύξεις, ωστόσο από ένα σημείο και μετά η στάση του άλλαξε δραματικά. Με ενθάρρυνε να επικοινωνήσω με απολυμένους υπαλλήλους και πρώην συντρόφους του».
Δεν διάβασε ποτέ το βιβλίο!
Παρά την επιλογή του για να γίνει βιβλίο η ζωή του, ο Τζομπς δε θέλησε να διαβάσει τη βιογραφία του πριν ολοκληρωθεί, για να μην παρέμβει στη δουλειά του Ισάακσον. «Στην τελευταία μας συνάντηση μερικές εβδομάδες πριν το θάνατό του μου είπε : δεν θα το διαβάσω τώρα- θα το διαβάσω μέσα στο επόμενο έτος. Μου προκάλεσε εντύπωση η πίστη του για ζωή και η σιγουριά που είχε ότι θα μείνει ζωντανός τον επόμενο χρόνο».
Ο Τζομπς δε φαίνεται να παρενέβη στο περιεχόμενο του βιβλίου, ήταν όμως κάθετος ως προς το σχεδιασμό του. Δεν του άρεσε καθόλου ο σχεδιασμός του βιβλίου έτσι όπως τον πρότεινε ο εκδότης, ενώ ο Ισάακσον αναφέρει ότι θύμωσε μαζί του και θέλησε να διακόψει τη συνεργασία γιατί το εξώφυλλο ήταν...άσχημο.
«Δεν ήταν καλός διευθυντής»
Ενώ στη συνείδηση του κόσμου ο Τζομπς θεωρείται ο «θρυλικός διευθυντής» ο Ισάακσον δεν διστάζει να τον αποδομήσει. «Δεν ήταν πολύ καλός διευθυντής τον πρώτο καιρό στην Apple. Αυτό που τον έκανε εξαιρετικό ήταν το ταλέντο του να εμπνέει τους ανθρώπους. Έτσι συγκέντρωσε γύρω του την καλύτερη ομάδα της Silicon Valley, η οποία του έμεινε πιστή μέχρι το τέλος».
Στην ερώτηση γιατί ήταν τόσο σκληρός, ο Ισάακσον απαντά πως ο Τζομπς επιθυμούσε ένα περιβάλλον εργασίας όπου τόσο ο ίδιος όσο και οι υπάλληλοι του θα μπορούσαν να λειτουργούν με ακραία ειλικρίνεια.
«Ήταν πάρα πολύ συναισθηματικός και ρομαντικός άνθρωπος. Ήταν αυτή η συναισθηματική του παρόρμηση σε συνδυασμό με την εμμονή του στην τελειότητα που συνετέλεσαν στο να είναι ο Τζομπς τόσο πεφωτισμένος».
Στις κατηγορίες οτι ήταν ψεύτης, ο βιογράφος του Τζομπς απαντά ευρηματικά: «Είχε το χάρισμα να σου μεταφέρει την δική του πρόσληψη της πραγματικότητας. Όμως δεν έχω την αίσθηση ότι είπε ψέμματα από πρόθεση».
«Έκανε την τεχνολογία sexy»
«Το μεγαλύτερό του δημιούργημα δεν ήταν το Macintosh ούτε το iPod αλλά η ίδια η Apple και το όραμά του για αυτή. Όταν επέστρεψε στην εταιρία αυτό που εντόπισε σαν το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν οτι τα προϊόντα δεν ήταν αρκετά sexy. Δεν υπήρχε σεξουαλικότητα, αισθησιασμός και συναίσθημα στην τεχνολογική βιομηχανία. Χωρίς τον Τζομπς θα είχαμε ενδεχομένως άρτια τεχνολογικά προϊόντα που δεν θα είχαν όμως προσωπικότητα και design».