Τι σημαίνει το «κούρεμα» για τα ασφαλιστικά Ταμεία - iefimerida.gr

Τι σημαίνει το «κούρεμα» για τα ασφαλιστικά Ταμεία

haircut
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το κούρεμα του ελληνικού χρέους θα έχει συνέπειες και για τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία, αφού το haircut θα περιλαμβάνει και τα δικά τους ομόλογά και η κυβέρνηση θα πρέπει να καλύψει τις όποιες ζημιές.

Η συνολική περιουσία των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων υπολογίζεται στα 26 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 22 δισ. είναι ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Επομένως ένα κούρεμα της τάξης του 50% ή και 60% θα ζημιώσει σημαντικά τα ήδη ελλειμματικά οικονομικά τους, αφού οι απώλειες θα ανέλθουν στα 11 δισ. ευρώ στην καλύτερη περίπτωση.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση δια στόματος Ευάγγελου Βενιζέλου και Ανδρέα Λοβέρδου έχει διαβεβαιώσει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τις συντάξεις, ωστόσο στην κυβέρνηση επεξεργάζονται ήδη εναλλακτικά σενάρια προκειμένου να μην συμβεί το αντίθετο.

Ουσιαστικά τα μέτρα που μπορεί να λάβει η κυβέρνηση, δεδομένου ότι «λεφτά δεν υπάρχουν» είναι περιορισμένα. Γι' αυτό η βασική κατεύθυνση θα είναι νέες περικοπές, μείωση επικουρικών και εφάπαξ καθώς και ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων. Στην κυβέρνηση υπολογίζουν ότι τα ταμεία διαθέτουν ακίνητα συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ τα οποία μπορούν να ρευστοποιηθούν.

Ποια ταμεία κινδυνεύουν περισσότερο

Από το πακέτο των 22 δισ. ευρώ των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν τα ταμεία, τη μερίδα του λέοντος -άρα και τον μεγαλύτερο κίνδυνο- έχει το ταμείο των επιστημόνων που διακρατεί ομόλογα ύψους 5 δισ. ευρώ και μετά το ΙΚΑ με 2,2 δισ. ευρω. Ομόλογα διαθέτουν όμως και ο ΟΓΑ (1,12 δισ.) και το ΤΕΑΔΥ (1,23 δισ. ευρώ).

Μεγαλύτερο πρόβλημα πάντως αναμένεται να έχουν τα επικουρικά ταμεία και τα ταμεία πρόνοιας καθώς το κράτος εγγυάται μόνο τις κύριες συντάξεις.

Σπυρόπουλος: Δεν θα υπάρξει πρόβλημα

Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ήταν χτες καθησυχαστικός δηλώνοντας ότι τα νέα ομόλογα που θα πάρουν οι ιδιώτες -άρα και τα ταμεία- μετά το κούρεμα θα έχουν αξιολόγηση ΑΑΑ οπότε θα είναι πιο εύκολο για ένα ταμείο να χρησιμοποιήσει αυτά τα ομόλογα για να πάρει δάνειο για να έχει ρευστότητα για την καταβολή των συντάξεων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ